Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Twente Airport moet aan miljoenen veiligheidseis voldoen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Twente Airport moet aan miljoenen veiligheidseis voldoen
Twente Airport heeft in de rechtbank een kostbare nederlaag geleden tegenover de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vliegveld moet na een eerdere ontheffing voldoen aan de geldende veiligheidseisen om grotere vliegtuigen te mogen ontvangen. Daarvoor moet Twente Airport de landings- en startbanen uitbreiden, wat waarschijnlijk 2,5 miljoen euro gaat kosten.

Punt van frictie zijn de zogeheten draaipaden aan de uiteinden van de banen. Die bieden vliegtuigen extra ruimte om op eigen kracht te draaien en de baan te verlaten voor het geval een ander toestel arriveert en zijn daarom verplicht voor vliegvelden die grote vliegtuigen ontvangen. Twente Airport hoopt te kunnen verdienen aan luchtvaartmaatschappijen die hun grote toestellen tijdelijk moeten parkeren

Volgens Twente Airport is de veiligheidsregel niet relevant voor de Overijsselse luchthaven, omdat daar maar weinig vliegtuigen komen en iedere komst van een toestel minstens 24 uur van tevoren wordt gepland. Daarom zou de ILT die eis voor de luchthaven van de provincie Overijssel en gemeente Enschede los moeten laten, zodat er geen miljoenen aan belastinggeld aan een nutteloze investering opgaan, meent de exploitant.

Bijzondere omstandigheid

Maar de rechter gaat daar niet in mee. Een uitzondering op de veiligheidsregels zou alleen mogelijk zijn bij een bijzondere omstandigheid, en daar is geen sprake van omdat het voor Twente Airport gewoon mogelijk is om de banen uit te breiden.

Twente Airport en de ILT stonden eerder ook al tegenover elkaar. Tijdens de coronacrisis stalde Lufthansa zes jumbojets op het terrein tussen Enschede en Hengelo, waarbij de ILT bij uitzondering toestond dat deze grote toestellen ook weer mochten opstijgen. Dat moest uiterlijk eind juni 2021 gebeuren, maar van de rechter kreeg het vliegveld toestemming om de vliegtuigen langer op het terrein te houden.

Door: ANP

03 februari '23 (12:18)

In 2022 kwart minder luchtvaartpassagiers dan voor corona

In 2022 reisden 61,3 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2021, maar nog altijd een kwart minder dan in 2019. In het handelsverkeer werd 463.000 keer gevlogen van of naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van 2021, maar een afname van ruim 18 procent ten opzichte van 2019. Dit meldt het CBS.
 

03 februari '23 ( 7:40)

Gratis naar Hong Kong vliegen? Regering geeft half miljoen gratis vliegtickets weg

Hongkong geeft meer dan een half miljoen gratis vliegtickets weg in een poging om toeristen te lokken. De toeristenstroom is na eerdere coronabeperkingen verre van hersteld en daarom start de regering de opvallende campagne die de naam 'Hello, Hong Kong' draagt.

27 januari '23 ( 7:47)

Ondanks stakingsdreiging blijft cao-bod streekvervoer staan

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking.

26 januari '23 (20:51)

Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen om zo de personeelstekorten bij het bedrijf te verlichten. Volgens de personeelsdirecteur van Airbus wordt daarbij ook gekeken naar personeel dat wordt ontslagen door techbedrijven.

25 januari '23 (13:17)

Lodewijk Asscher nieuwe voorzitter van Duurzame Luchtvaarttafel

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT). Als voorman van dit samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd, gaat hij de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector aanjagen. Dit meldt Rijksoverheid. 

25 januari '23 ( 8:44)

Vakantievlieger easyJet niet gedeerd door koopkrachtpijn

 Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Daardoor denkt het bedrijf ook een hogere winst te boeken dan eerder verwacht.

20 januari '23 ( 8:51)

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten van boeren opgekocht

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten opgekocht van boeren in de omgeving om benodigde natuurvergunningen aan te vragen voor Schiphol zelf en Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving door NRC.

18 januari '23 ( 8:26)

Zeer sterke vraag naar vliegreizen bij Ryanair

De vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is zeer sterk ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Dat zei topman Michael O'Leary die ook geen tekenen ziet van een economische recessie.

18 januari '23 ( 3:30)

Schiphol maakt woensdag reisbeperkingen zomer bekend

Schiphol maakt woensdag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.

13 januari '23 (13:53)

Liften op Schiphol Airport vanaf maandag buiten gebruik

Het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS) moet ervoor zorgen dat Schiphol in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk blijft. Eén van de vijf deelprojecten betreft de verbouwing van de stijg- en daalpunten op station Schiphol Airport. Aannemer BAM Infra is gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. Dit meldt ProRail.