Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nabestaanden van twee Boeing-crashes willen alsnog vervolging

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Nabestaanden van twee Boeing-crashes willen alsnog vervolging
Nabestaanden van de passagiers die zijn omgekomen bij de twee Boeing 737 MAX-crashes vinden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer niet aan strafrechtelijke vervolging mag ontkomen. Daarom dringen ze er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie op aan dat een overeenkomst hierover uit een vorig jaar met Boeing gesloten miljardenschikking wordt ontbonden.

De ongelukken met de 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019 eisten in totaal 346 levens. Daarna werd het toestel lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden en moest Boeing technische aanpassingen doorvoeren. De kwestie heeft het concern zo al meer dan 20 miljard dollar gekost.

Vergadering 

De nabestaanden en hun advocaten hebben vrijdag ongeveer vijf uur lang vergaderd met vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid. Ze voerden daarin aan dat de regering eerder "loog en hun rechten schond door middel van een geheim proces". Daarom zou Boeing niet langer immuun mogen zijn voor strafrechtelijke vervolging.

'Slachtoffers van misdaad' 

Een Amerikaanse rechter in Texas oordeelde vorige maand al dat mensen die zijn omgekomen bij de crashes wettelijk beschouwd moeten worden als 'slachtoffers van misdaad'. Die aanduiding kan betekenen dat er inderdaad strafrechtelijke vervolging zou moeten komen van Boeing.

Maar dat laatste zou inhouden dat de vorig jaar gesloten schikking ter waarde van 2,5 miljard dollar zou moeten worden opengebroken. Zowel Boeing als de Amerikaanse justitie vindt dat geen goed idee. In de schikking is ook geregeld dat de slachtoffers bij elkaar een half miljard dollar aan schadevergoeding krijgen.

Voor gedupeerde luchtvaartmaatschappijen was daarnaast 1,7 miljard dollar compensatie afgesproken. Maar daarover lijkt het laatste woord eveneens nog niet gezegd. De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT diende onlangs een zaak in om ook tot 'slachtoffer van misdaad' te worden verklaard. Dan zou de maatschappij namelijk nog in aanmerking kunnen komen voor een aanzienlijke schadevergoeding.

LOT 

Vliegtuigen van LOT waren niet betrokken bij de crashes maar de maatschappij werd wel opgezadeld met zeker 250 miljoen dollar schade omdat het bedrijf lang niet kon vliegen met zijn 737 MAX-toestellen. LOT kan als buitenlandse maatschappij daarbij geen aanspraak maken op de schadevergoedingen uit de schikking.

Door: ANP 

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.