Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Air France-KLM keldert op de beurs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Air France-KLM keldert op de beurs
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging woensdag hard onderuit op een roodgekleurde aandelenbeurs in Amsterdam. Het Frans-Nederlandse concern geeft een nieuwe obligatielening uit die kan worden omgezet in aandelen. Daarnaast bleven beleggers de ontwikkelingen rond de raketinslag in Polen volgen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een Oekraïense luchtafweerraket.

Air France was met afstand de grootste daler in de MidKap met een min van 10,5 procent. Volgens het concern is voor circa 300 miljoen euro ingeschreven op de uitgifte van obligaties en was de vraag groter dan het aanbod. Het bedrijf wil de opbrengst gebruiken om een lening van de Franse staat terug te betalen en zijn kapitaalpositie te versterken. Zowel de Nederlandse als de Franse overheid doet niet mee met de nieuwe lening. Logistiek dienstverlener CMA CGM, grootaandeelhouder en partner van Air France-KLM, doet wel mee.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent in het rood op 709,11 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 921,86 punten, onder druk van het koersverlies van Air France-KLM. In Parijs en Frankfurt gingen de hoofdgraadmeters tot 1 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,3 procent.

ASMI

In de AEX was chiptoeleverancier ASMI de grootste daler met een min van 4,6 procent, gevolgd door betalingsverwerker Adyen en chipbedrijf Besi met minnen tot 4,5 procent. Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was informatieleverancier Wolters Kluwer met een plus van 1,5 procent.

In de MidKap gingen verzekeraar ASR en bodemonderzoeker Fugro aan kop met plussen van 1,5 procent. Fugro heeft naar eigen zeggen een "grote" opdracht gekregen van het Deense Energinet.

Siemens Energy

Siemens Energy speelde een eerdere flinke koerswinst in Frankfurt grotendeels kwijt en sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger. Het Duitse energiebedrijf leed in het afgelopen boekjaar verlies en keert geen dividend uit. Het concern kampt met problemen bij zijn Spaanse windturbinedochter en door het vertrek uit Rusland. In het nieuwe boekjaar zullen de verliezen volgens Siemens Energy wel afnemen.

De euro was 1,0390 dollar waard, tegen 1,0376 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 84,67 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 91,91 dollar per vat.

Door: ANP

07 december '22 (13:29)

Productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit jaar. In het gunstigste scenario kan dit zelfs stijgen naar 450 miljoen liter, aldus IATA.

06 december '22 (11:48)

Luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend, verwacht IATA

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De luchtvaartsector zal volgend jaar wereldwijd voor het eerst sinds de coronacrisis weer een winst in de boeken zetten. Dat verwacht internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Wel zijn er wereldwijd verschillen tussen verwachte winsten van luchtvaartmaatschappijen.

06 december '22 ( 8:46)

Schiphol verkoopt resterende belangen in Aéroports de Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group heeft zijn resterende belang in het Franse Aéroports de Paris (ADP) verkocht. Het gaat om het belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog had in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Met de verkoop is zo'n 515 miljoen euro gemoeid. Tegelijkertijd koopt Schiphol de aandelen terug die ADP nog in Schiphol had. Die kosten 420 miljoen euro.

25 november '22 (11:55)

Ramón Delima aan de slag bij TUI

Donderdag 1 december 2022 begint Ramón Delima aan zijn nieuwe baan. De voormalige CEO van Cygnific, het sales- en servicescenter van Air France-KLM, gaat aan de slag als Global Director Customer Services bij TUI. Dat meldt Luchtvaartnieuws.nl.

08 november '22 (14:01)

Transavia vliegt na acht jaar weer van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh

Vliegen van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh? Dat kan deze winter ook met vliegtuigmaatschappij Transavia. Tot en met 29 maart 2023 vliegt zij elke week op woensdag en zaterdag naar de populaire Egyptische badplaats. Dit meldt Luchtvaartnieuws.nl.

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

06 december '22 ( 9:23)

Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht voor meer stikstofruimte

De Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht om zo meer stikstofruimte te krijgen voor luchthaven Schiphol en Lelystad Airport. Dat bevestigde een woordvoerder van de luchthavenuitbater na eerdere berichtgeving door het NRC en de Volkskrant. Eerder op de dag werd juist nog gemeld dat de Schiphol Group op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen.

05 december '22 (10:06)

Vliegtuig easyJet maakt noodlanding in Praag vanwege een mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

01 december '22 (13:17)

Vraag naar vliegtickets zet door, ook voor het winterseizoen

De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

30 november '22 ( 9:01)

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.