Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Air France-KLM keldert op de beurs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Air France-KLM keldert op de beurs
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging woensdag hard onderuit op een roodgekleurde aandelenbeurs in Amsterdam. Het Frans-Nederlandse concern geeft een nieuwe obligatielening uit die kan worden omgezet in aandelen. Daarnaast bleven beleggers de ontwikkelingen rond de raketinslag in Polen volgen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een Oekraïense luchtafweerraket.

Air France was met afstand de grootste daler in de MidKap met een min van 10,5 procent. Volgens het concern is voor circa 300 miljoen euro ingeschreven op de uitgifte van obligaties en was de vraag groter dan het aanbod. Het bedrijf wil de opbrengst gebruiken om een lening van de Franse staat terug te betalen en zijn kapitaalpositie te versterken. Zowel de Nederlandse als de Franse overheid doet niet mee met de nieuwe lening. Logistiek dienstverlener CMA CGM, grootaandeelhouder en partner van Air France-KLM, doet wel mee.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent in het rood op 709,11 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 921,86 punten, onder druk van het koersverlies van Air France-KLM. In Parijs en Frankfurt gingen de hoofdgraadmeters tot 1 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,3 procent.

ASMI

In de AEX was chiptoeleverancier ASMI de grootste daler met een min van 4,6 procent, gevolgd door betalingsverwerker Adyen en chipbedrijf Besi met minnen tot 4,5 procent. Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was informatieleverancier Wolters Kluwer met een plus van 1,5 procent.

In de MidKap gingen verzekeraar ASR en bodemonderzoeker Fugro aan kop met plussen van 1,5 procent. Fugro heeft naar eigen zeggen een "grote" opdracht gekregen van het Deense Energinet.

Siemens Energy

Siemens Energy speelde een eerdere flinke koerswinst in Frankfurt grotendeels kwijt en sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger. Het Duitse energiebedrijf leed in het afgelopen boekjaar verlies en keert geen dividend uit. Het concern kampt met problemen bij zijn Spaanse windturbinedochter en door het vertrek uit Rusland. In het nieuwe boekjaar zullen de verliezen volgens Siemens Energy wel afnemen.

De euro was 1,0390 dollar waard, tegen 1,0376 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 84,67 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 91,91 dollar per vat.

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:00)

Curaçao North Sea Jazz Festival: samenwerking Corendon, Mojo en Fundashon Bon Intenshon

De tiende editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival vindt van 29 tot en met 31 augustus 2024 plaats bij het World Trade Center in Piscadera Bay op dit Caribische eiland. In het kader van dit festival werkt Corendon samen met concertorganisator Mojo en Fundashon Bon Intenshon, medeorganisator en sponsor van het festival. Dat meldt Corendon. 

21 juni '24 ( 8:42)

Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen

Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan heeft de Air France-KLM Group de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de sociaaleconomische impact van haar activiteiten in Nederland en Frankrijk. Daarover bericht KLM.

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.