Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ryanair heeft, dankzij sterk zomerseizoen, flinke winst geboekt

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
Ryanair heeft, dankzij sterk zomerseizoen, flinke winst geboekt
De Ierse prijsvechter Ryanair heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een flinke winst geboekt. De onderneming sloot de zes maanden tot en met september af met een resultaat van krap 1,4 miljard euro, geholpen door de aantrekkende vraag naar vliegtickets in de zomermaanden. In dezelfde periode een jaar eerder zette Ryanair nog een verlies van 48 miljoen euro in de boeken. Toen zorgde het coronavirus nog voor problemen in de sector.

Ondanks het positieve resultaat blijft Ryanair voorzichtig over de prestaties in de rest van het boekjaar. De onderneming is zich ervan bewust dat bijvoorbeeld het coronavirus op elk moment weer op kan laaien en dat dit voor problemen kan zorgen.

Omzet 

De omzet in de meetperiode kwam uit op 6,6 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 2,2 miljard euro. Tegenover de hogere inkomsten stonden ook hogere kosten, ook omdat er meer werd gevlogen. De operationele kosten stegen van 2,2 miljard euro naar krap 5 miljard euro. Ryanair vervoerde in de eerste zes maanden van zijn boekjaar zo'n 95,1 miljoen reizigers, tegen 39,1 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij zaten vliegtuigen in doorsnee 94 procent vol. In dezelfde periode een jaar eerder was gemiddeld 74 procent van de stoelen bezet.

Boekingen rond de kerstperiode 

Ryanair zegt dat vooruitzichten qua boekingen en tarieven voor de komende maanden, onder andere rond de kerstperiode, positief zijn. In het hele boekjaar rekent de prijsvechter op 168 miljoen reizigers. Daarmee zijn de Ieren iets positiever dan de 166,5 miljoen reizigers waar eerder rekening mee werd gehouden, al houdt het bedrijf dus een voorbehoud.

Door: ANP 

28 maart '23 ( 9:28)

Minder vluchten van British Airways vanaf Heathrow met Pasen wegens staking

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

27 maart '23 (10:07)

Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

27 maart '23 (10:01)

Vliegtuig naar Canada keert om vanwege agressieve passagier

Een KLM-vliegtuig met Canada als bestemming is zondag teruggekeerd naar Schiphol, omdat een passagier zich agressief gedroeg. De man is op de luchthaven aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

27 maart '23 ( 9:37)

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.