Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Recordjaar Sunweb ondanks miljoenenverlies door luchtvaartchaos

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Recordjaar Sunweb ondanks miljoenenverlies door luchtvaartchaos
Reisorganisatie Sunweb heeft een boekjaar met recordomzet en -winst gedraaid, ondanks de chaos in de Europese luchtvaart. Maar volgens topman Mattijs ten Brink had het jaar nog veel beter kunnen uitpakken als personeelsgebrek op Schiphol en stakingen niet voor zoveel annuleringen en afschrikwekkende rijen hadden gezorgd. Door die problemen heeft Sunweb namelijk ook "miljoenen" verloren.

In 2019, het laatste jaar voor corona, was Sunweb goed voor bijna 700 miljoen euro omzet. In het vorige maand afgesloten boekjaar ging de onderneming daar "aanzienlijk" overheen, aldus Ten Brink die nog geen precieze cijfers heeft. De Sunweb-baas spreekt van een "revival van de pakketreis".

Na de coronajaren, waarin reizen een stuk lastiger was, waren er dit jaar heel veel mensen met vakantieplannen. Van de lockdowns hebben mensen ook iets geleerd, geeft Ten Brink aan. Toen zijn ze er volgens hem achtergekomen dat het verstandig is als je een vakantie via een reisorganisatie boekt, met de nodige garanties. Wanneer een reisadvies opeens op oranje springt is er dan tenminste een aanspreekpunt waar je iets kunt wijzigen.

Flexibiliteit

Die wendbaarheid was volgens Ten Brink ook belangrijk bij het trotseren van de moeilijkheden op Schiphol, waar vliegtuigmaatschappijen vanwege beperkingen veel vluchten moesten schrappen. "Sunweb heeft geen eigen hotels of vliegtuigen. Die flexibiliteit hielp in de zomer om bijna alle vakanties door te laten gaan, bijvoorbeeld door mensen vanaf andere luchthavens te laten vertrekken of de begin- en einddata van vakanties te veranderen."

Ten Brink wijst erop dat bij de Scandinavische maatschappij SAS ook nog lang werd gestaakt midden in het hoogseizoen. Bij Brussels Airlines waren eveneens stakingen. Voor Sunweb was dit alles een dure aangelegenheid. Het bedrijf had overal bij veel hotels ingekocht en die kamers konden door alle vluchtbeperkingen soms niet worden bezet.

Airtours

Voor volgend jaar rekent Ten Brink op verdere groei. Sowieso denkt hij te kunnen profiteren van de overname van Airtours. Daardoor wordt het internationaal actieve Sunweb ook een grote speler op de Zweedse markt. Airtours was in 2019 goed voor meer dan 100.000 reizen, wat ongeveer 10 procent is van het jaartotaal van Sunweb dat ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert.

Daarnaast zullen de prijzen voor vakanties door de hoge inflatie ook toenemen. Ten Brink schat in dat je volgende zomer zomaar 10 procent duurder uit kan zijn dan dit jaar. Dat zal mensen niet afschrikken, denkt hij. Veel mensen hebben dat er volgens hem voor over om op vakantie te gaan.

Door: ANP

25 november '22 (11:55)

Ramón Delima aan de slag bij TUI

Donderdag 1 december 2022 begint Ramón Delima aan zijn nieuwe baan. De voormalige CEO van Cygnific, het sales- en servicescenter van Air France-KLM, gaat aan de slag als Global Director Customer Services bij TUI. Dat meldt Luchtvaartnieuws.nl.

08 november '22 (14:01)

Transavia vliegt na acht jaar weer van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh

Vliegen van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh? Dat kan deze winter ook met vliegtuigmaatschappij Transavia. Tot en met 29 maart 2023 vliegt zij elke week op woensdag en zaterdag naar de populaire Egyptische badplaats. Dit meldt Luchtvaartnieuws.nl.

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

05 december '22 (10:06)

Vliegtuig easyJet maakt noodlanding in Praag vanwege een mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

01 december '22 (13:17)

Vraag naar vliegtickets zet door, ook voor het winterseizoen

De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

30 november '22 ( 9:01)

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

29 november '22 (12:57)

Persoon met gevaarlijke stoffen op Schiphol Plaza

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een persoon die had aangegeven gevaarlijke stoffen bij zich te hebben.

29 november '22 (10:18)

EasyJet rekent op groei vakantievluchten ondanks stijgende kosten

EasyJet verwacht dat Europeanen ondanks de stijgende kosten van het levensonderhoud vliegvakanties blijven boeken. De Britse luchtvaartmaatschappij voert het aantal vluchten voor de komende kwartalen daarom op en rekent erop de marges op tickets in de belangrijke periode rond Pasen op peil te kunnen houden.

28 november '22 (10:47)

Corendon gaat Schiphol vaker mijden en uitwijken naar luchthaven in Brussel

Corendon gaat volgend seizoen luchthaven Schiphol vaker mijden. De luchtvaartmaatschappij verlaagt de capaciteit en breidt op de luchthaven in Brussel juist uit. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf. Het is nog niet bekend of er ook uitgeweken wordt naar andere Nederlandse dan wel Belgische luchthavens.

21 november '22 (13:01)

Nabestaanden van twee Boeing-crashes willen alsnog vervolging

Nabestaanden van de passagiers die zijn omgekomen bij de twee Boeing 737 MAX-crashes vinden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer niet aan strafrechtelijke vervolging mag ontkomen. Daarom dringen ze er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie op aan dat een overeenkomst hierover uit een vorig jaar met Boeing gesloten miljardenschikking wordt ontbonden.