Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recordjaar Sunweb ondanks miljoenenverlies door luchtvaartchaos

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Recordjaar Sunweb ondanks miljoenenverlies door luchtvaartchaos
Reisorganisatie Sunweb heeft een boekjaar met recordomzet en -winst gedraaid, ondanks de chaos in de Europese luchtvaart. Maar volgens topman Mattijs ten Brink had het jaar nog veel beter kunnen uitpakken als personeelsgebrek op Schiphol en stakingen niet voor zoveel annuleringen en afschrikwekkende rijen hadden gezorgd. Door die problemen heeft Sunweb namelijk ook "miljoenen" verloren.

In 2019, het laatste jaar voor corona, was Sunweb goed voor bijna 700 miljoen euro omzet. In het vorige maand afgesloten boekjaar ging de onderneming daar "aanzienlijk" overheen, aldus Ten Brink die nog geen precieze cijfers heeft. De Sunweb-baas spreekt van een "revival van de pakketreis".

Na de coronajaren, waarin reizen een stuk lastiger was, waren er dit jaar heel veel mensen met vakantieplannen. Van de lockdowns hebben mensen ook iets geleerd, geeft Ten Brink aan. Toen zijn ze er volgens hem achtergekomen dat het verstandig is als je een vakantie via een reisorganisatie boekt, met de nodige garanties. Wanneer een reisadvies opeens op oranje springt is er dan tenminste een aanspreekpunt waar je iets kunt wijzigen.

Flexibiliteit

Die wendbaarheid was volgens Ten Brink ook belangrijk bij het trotseren van de moeilijkheden op Schiphol, waar vliegtuigmaatschappijen vanwege beperkingen veel vluchten moesten schrappen. "Sunweb heeft geen eigen hotels of vliegtuigen. Die flexibiliteit hielp in de zomer om bijna alle vakanties door te laten gaan, bijvoorbeeld door mensen vanaf andere luchthavens te laten vertrekken of de begin- en einddata van vakanties te veranderen."

Ten Brink wijst erop dat bij de Scandinavische maatschappij SAS ook nog lang werd gestaakt midden in het hoogseizoen. Bij Brussels Airlines waren eveneens stakingen. Voor Sunweb was dit alles een dure aangelegenheid. Het bedrijf had overal bij veel hotels ingekocht en die kamers konden door alle vluchtbeperkingen soms niet worden bezet.

Airtours

Voor volgend jaar rekent Ten Brink op verdere groei. Sowieso denkt hij te kunnen profiteren van de overname van Airtours. Daardoor wordt het internationaal actieve Sunweb ook een grote speler op de Zweedse markt. Airtours was in 2019 goed voor meer dan 100.000 reizen, wat ongeveer 10 procent is van het jaartotaal van Sunweb dat ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert.

Daarnaast zullen de prijzen voor vakanties door de hoge inflatie ook toenemen. Ten Brink schat in dat je volgende zomer zomaar 10 procent duurder uit kan zijn dan dit jaar. Dat zal mensen niet afschrikken, denkt hij. Veel mensen hebben dat er volgens hem voor over om op vakantie te gaan.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.