Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne

Door Johanne Levinsky
schedule 7 min
Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne
Nederland stuurt voor 15 miljoen euro aan extra luchtdoelraketten naar Oekraïne. Die moeten het land helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt.

Nederland en de andere NAVO-landen willen de Russische president Vladimir Poetin de kous op de kop geven na "de laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn", zei defensieminister Kajsa Ollongren voor aanvang van overleg met haar collega's op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ze willen de boodschap overbrengen dat "het enige resultaat dat hij hiermee bereikt is dat wij nog meer gaan leveren". Oekraïne drong de afgelopen dagen aan op de snelle versterking van zijn luchtafweer.

Ollongren wil niet verduidelijken om wat voor raketten het precies gaat en hoeveel het er zijn. "Maar ze staan voor 15 miljoen bij ons in de boeken, dus het is een stevige bijdrage." Het gaat vermoedelijk om zogeheten AMRAAM-raketten, die worden afgeschoten met een lanceerinstallatie die de Verenigde Staten eind september voor het eerst aan Oekraïne leverden. Zo'n lanceerinstallatie (NASAMS), waarvan Kiev er volgens de Amerikanen meer tegemoet kan zien, kan projectielen neerhalen van een afstand van tientallen kilometers.

Met het wapentuig uit Nederland kan het Oekraïense leger kruisraketten en andere wapens onderscheppen, zegt Ollongren. Daarin is Oekraïne al "eigenlijk heel succesvol", constateert de minister. Maar de afgelopen dagen bombardeerde Rusland volgens haar zo massaal dat logischerwijs niet alles meer uit de lucht kon worden gehaald.

Boodschap

Het kabinet zweeg de afgelopen maanden steevast over wapenleveringen om Rusland niet wijzer te maken. Daarop maakt Ollongren nu een uitzondering, "omdat ik denk dat Poetin moet zien" dat aanvallen als die van afgelopen dagen averechts werken en bondgenoten van Oekraïne bondgenoten er juist een schep bovenop doen. "Ik denk dat dat een beetje de boodschap is van vandaag: dat er een antwoord is en dat onze steun gewoon doorgaat."

De Nederlandse AMRAAM-raketten zouden de komende jaren toch al vervangen worden. Ze zitten tegen het eind van de levensduur.

Winteruitrusting

Nederland leverde vlak nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen al tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten aan Kiev. Oekraïne heeft die succesvol ingezet tegen onder andere Russische helikopters en zou er mogelijk ook raketten op niet al te grote afstand mee uit de lucht kunnen halen.

Oekraïne kan ook op andere militaire hulp rekenen, verzekert Ollongren. "Zowel wapens maar ook ander materieel." Ze wijst erop dat de winter voor de deur staat en de Oekraïners "uitrusting moeten hebben die hen door de winter heen helpt. Ook daar kan Nederland een bijdrage aan leveren." De minister sluit ook niet uit dat er nog extra pantserhouwitsers, het zwaarste geschut dat Nederland heeft, naar Oekraïne gaan.

Door: ANP

27 maart '23 (10:07)

Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

27 maart '23 (10:01)

Vliegtuig naar Canada keert om vanwege agressieve passagier

Een KLM-vliegtuig met Canada als bestemming is zondag teruggekeerd naar Schiphol, omdat een passagier zich agressief gedroeg. De man is op de luchthaven aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

27 maart '23 ( 9:37)

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.

17 maart '23 (15:07)

Omwonenden Schiphol staan voor de verandering eens naast de Staat

Een belangenvereniging van omwonenden van Schiphol is als partij toegevoegd aan het kort geding van luchtvaartmaatschappijen tegen de Staat om het terugdringen van het aantal vluchten. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) komt in het kort geding naast de overheid te staan en tegenover luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en Corendon.