Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne

Door Johanne Levinsky
schedule 7 min
Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne
Nederland stuurt voor 15 miljoen euro aan extra luchtdoelraketten naar Oekraïne. Die moeten het land helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt.

Nederland en de andere NAVO-landen willen de Russische president Vladimir Poetin de kous op de kop geven na "de laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn", zei defensieminister Kajsa Ollongren voor aanvang van overleg met haar collega's op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ze willen de boodschap overbrengen dat "het enige resultaat dat hij hiermee bereikt is dat wij nog meer gaan leveren". Oekraïne drong de afgelopen dagen aan op de snelle versterking van zijn luchtafweer.

Ollongren wil niet verduidelijken om wat voor raketten het precies gaat en hoeveel het er zijn. "Maar ze staan voor 15 miljoen bij ons in de boeken, dus het is een stevige bijdrage." Het gaat vermoedelijk om zogeheten AMRAAM-raketten, die worden afgeschoten met een lanceerinstallatie die de Verenigde Staten eind september voor het eerst aan Oekraïne leverden. Zo'n lanceerinstallatie (NASAMS), waarvan Kiev er volgens de Amerikanen meer tegemoet kan zien, kan projectielen neerhalen van een afstand van tientallen kilometers.

Met het wapentuig uit Nederland kan het Oekraïense leger kruisraketten en andere wapens onderscheppen, zegt Ollongren. Daarin is Oekraïne al "eigenlijk heel succesvol", constateert de minister. Maar de afgelopen dagen bombardeerde Rusland volgens haar zo massaal dat logischerwijs niet alles meer uit de lucht kon worden gehaald.

Boodschap

Het kabinet zweeg de afgelopen maanden steevast over wapenleveringen om Rusland niet wijzer te maken. Daarop maakt Ollongren nu een uitzondering, "omdat ik denk dat Poetin moet zien" dat aanvallen als die van afgelopen dagen averechts werken en bondgenoten van Oekraïne bondgenoten er juist een schep bovenop doen. "Ik denk dat dat een beetje de boodschap is van vandaag: dat er een antwoord is en dat onze steun gewoon doorgaat."

De Nederlandse AMRAAM-raketten zouden de komende jaren toch al vervangen worden. Ze zitten tegen het eind van de levensduur.

Winteruitrusting

Nederland leverde vlak nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen al tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten aan Kiev. Oekraïne heeft die succesvol ingezet tegen onder andere Russische helikopters en zou er mogelijk ook raketten op niet al te grote afstand mee uit de lucht kunnen halen.

Oekraïne kan ook op andere militaire hulp rekenen, verzekert Ollongren. "Zowel wapens maar ook ander materieel." Ze wijst erop dat de winter voor de deur staat en de Oekraïners "uitrusting moeten hebben die hen door de winter heen helpt. Ook daar kan Nederland een bijdrage aan leveren." De minister sluit ook niet uit dat er nog extra pantserhouwitsers, het zwaarste geschut dat Nederland heeft, naar Oekraïne gaan.

Door: ANP

07 december '22 (13:29)

Productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit jaar. In het gunstigste scenario kan dit zelfs stijgen naar 450 miljoen liter, aldus IATA.

06 december '22 (11:48)

Luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend, verwacht IATA

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De luchtvaartsector zal volgend jaar wereldwijd voor het eerst sinds de coronacrisis weer een winst in de boeken zetten. Dat verwacht internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Wel zijn er wereldwijd verschillen tussen verwachte winsten van luchtvaartmaatschappijen.

06 december '22 ( 8:46)

Schiphol verkoopt resterende belangen in Aéroports de Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group heeft zijn resterende belang in het Franse Aéroports de Paris (ADP) verkocht. Het gaat om het belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog had in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Met de verkoop is zo'n 515 miljoen euro gemoeid. Tegelijkertijd koopt Schiphol de aandelen terug die ADP nog in Schiphol had. Die kosten 420 miljoen euro.

25 november '22 (11:55)

Ramón Delima aan de slag bij TUI

Donderdag 1 december 2022 begint Ramón Delima aan zijn nieuwe baan. De voormalige CEO van Cygnific, het sales- en servicescenter van Air France-KLM, gaat aan de slag als Global Director Customer Services bij TUI. Dat meldt Luchtvaartnieuws.nl.

08 november '22 (14:01)

Transavia vliegt na acht jaar weer van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh

Vliegen van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh? Dat kan deze winter ook met vliegtuigmaatschappij Transavia. Tot en met 29 maart 2023 vliegt zij elke week op woensdag en zaterdag naar de populaire Egyptische badplaats. Dit meldt Luchtvaartnieuws.nl.

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

06 december '22 ( 9:23)

Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht voor meer stikstofruimte

De Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht om zo meer stikstofruimte te krijgen voor luchthaven Schiphol en Lelystad Airport. Dat bevestigde een woordvoerder van de luchthavenuitbater na eerdere berichtgeving door het NRC en de Volkskrant. Eerder op de dag werd juist nog gemeld dat de Schiphol Group op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen.

05 december '22 (10:06)

Vliegtuig easyJet maakt noodlanding in Praag vanwege een mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

01 december '22 (13:17)

Vraag naar vliegtickets zet door, ook voor het winterseizoen

De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

30 november '22 ( 9:01)

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.