Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

"De Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Amsterdammers, alle Nederlanders", aldus Halsema. "Het maakt deel uit van wie we willen zijn. Een groeiend monument." Ze blikte in haar toespraak terug op de periode na de ramp, toen veel mensen in Zuidoost zich in de steek gelaten voelden. "Belangrijke vragen werden maar niet beantwoord. De politiek was met zichzelf bezig."

De burgemeester refereerde ook aan pijnlijke opmerkingen. "Opmerkingen die de indruk wekten dat niet alle mensen in ons land er evenveel bij hoorden. Of dat niet alle wijken van onze stad even waardevol zouden zijn."

Emotionele impact

De vliegramp zorgde in de wijk niet alleen voor verdriet, maar volgens Halsema ook voor saamhorigheid en zelfbewustzijn. "Zij heeft, hoe tragisch de gebeurtenis ook was onmiskenbaar bijgedragen aan een generatie Amsterdammers die onze stad, ons Zuidoost, met vallen en opstaan, elke dag een beetje beter maakt."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak ook tijdens de bijeenkomst, waar honderden nabestaanden en andere betrokkenen bijeen zijn. "Deze ramp heeft het leven van de nabestaanden, buurtgenoten, familieleden, vrienden en hulpverleners voor altijd getekend", zei ze. "Velen raakten gewond en ook de emotionele impact was enorm, velen dragen de gevolgen ervan voor de rest van hun leven." Heijnen noemde de ramp "een litteken op de ziel van Nederland".

Extra aandacht

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo is er de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire, een podcast en een tentoonstelling. Ook verscheen een aantal boeken over de ramp opnieuw en is er een tentoonstelling te zien. De NOS zendt de herdenking dit jaar rechtstreeks uit op NPO 2.

Na de bijeenkomst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde 'Boom die alles zag', die de crash overleefde, is er een minuut stilte, worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en leggen mensen kransen neer. Net als in voorgaande jaren is er tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer.

Door: ANP

28 juni '25 (11:21)

Transavia ontvangt tiende Airbus A321neo: exit voor Boeing 737

Transavia heeft de tiende Airbus A321neo in ontvangst genomen. Dit vliegtuig landde vrijdag 27 juni 2025 omstreeks 18.00 uur op Schiphol en maakte ’s avonds al de eerste commerciële vlucht naar Mallorca. Dat meldt Transavia.

27 juni '25 (22:21)

Provincie: vliegveld Maastricht Aachen Airport niet in de buurt van faillissement

Het noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) staat niet op punt van omvallen en zit daar ook niet tegenaan, zegt de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn. De luchthaven ten noorden van Maastricht sloot vorig jaar af met 11,5 miljoen euro verlies, fors meer dan in 2023.

27 juni '25 (22:21)

KLM wil met loonbod vakbonden tegemoetkomen

Luchtvaartmaatschappij KLM wil met een loonbod de vakbonden tegemoetkomen. KLM zegt de nullijn los te zullen laten en nodigt alle tien vakbonden uit voor een zogenoemd multi-overleg op 2 juli waar over vier cao's gesproken wordt. Dat overleg zal dan gaan over loon en looptijd, twee onderwerpen die voor al deze cao's relevant zijn, aldus KLM.

26 juni '25 ( 1:59)

Rechter verbiedt 24 uursstaking KLM-personeel op Schiphol

Grondpersoneel van KLM mag zaterdag niet 24 uur lang staken, oordeelt de rechtbank in Haarlem. Vakbonden FNV en CNV kondigden de actie op Schiphol aan om hun eisen voor koopkrachtbehoud kracht bij te zetten. KLM spande een kort geding aan omdat de luchtvaartmaatschappij de actie te ver vindt gaan. De rechter oordeelt dat de staking te ingrijpend is door alle mogelijke veiligheidsproblemen die op Schiphol kunnen ontstaan.

25 juni '25 (14:14)

Van Zanen: bijna driehonderd drones uit lucht gehaald rond NAVO-top

Tot nu toe zijn er in de dagen rond de NAVO-top in Den Haag bijna driehonderd drones uit de lucht gehaald. Dat zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen tijdens een werkbezoek dat hij deed met demissionair staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman. Ze namen een kijkje op locaties in de hofstad waar speciale eenheden van Defensie drones uit de lucht halen.

25 juni '25 ( 8:51)

Opnieuw problemen op spoor bij Schiphol: nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

24 juni '25 (11:03)

FNV kondigt staking aan bij grondpersoneel KLM

Het grondpersoneel van KLM staakt zaterdag 24 uur lang, heeft vakbond FNV aangekondigd. Daardoor dreigen dan veel vluchten uit te vallen, omdat bijvoorbeeld koffers niet in vliegtuigen geladen kunnen worden.

24 juni '25 (11:03)

Groter jaarverlies voor Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport heeft over 2024 een groter verlies geleden dan een jaar eerder. De hoeveelheid via de lucht vervoerde vracht liep terug en het aantal passagiers groeide slechts minimaal ten opzichte van 2023, het jaar waarin de luchthaven acht weken gesloten was voor vliegverkeer door de baanrenovatie.

24 juni '25 (10:29)

Veel vluchten dit weekend geannuleerd vanwege staking KLM

Het grondpersoneel van KLM gaat zaterdag 28 juni 24 uur lang staken. Dat heeft vakbond FNV aangekondigd. Veel vluchten dreigen zaterdag geannuleerd te worden, want koffers kunnen niet in de vliegtuigen geladen worden. Dat meldt Hart van Nederland.

24 juni '25 ( 7:13)

Transavia gaat ook op Caïro vliegen

Transavia vliegt vanaf 27 oktober 2025 drie keer per week van Amsterdam naar Caïro. De Egyptische hoofdstad wordt naast Hurghada, Sharm-el-Sheikh en Marsa Alam de vierde bestemming binnen het netwerk. Op maandag, woensdag en zaterdag zal Transavia vliegen op Caïro. Dat meldt Transavia.