Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

"De Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Amsterdammers, alle Nederlanders", aldus Halsema. "Het maakt deel uit van wie we willen zijn. Een groeiend monument." Ze blikte in haar toespraak terug op de periode na de ramp, toen veel mensen in Zuidoost zich in de steek gelaten voelden. "Belangrijke vragen werden maar niet beantwoord. De politiek was met zichzelf bezig."

De burgemeester refereerde ook aan pijnlijke opmerkingen. "Opmerkingen die de indruk wekten dat niet alle mensen in ons land er evenveel bij hoorden. Of dat niet alle wijken van onze stad even waardevol zouden zijn."

Emotionele impact

De vliegramp zorgde in de wijk niet alleen voor verdriet, maar volgens Halsema ook voor saamhorigheid en zelfbewustzijn. "Zij heeft, hoe tragisch de gebeurtenis ook was onmiskenbaar bijgedragen aan een generatie Amsterdammers die onze stad, ons Zuidoost, met vallen en opstaan, elke dag een beetje beter maakt."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak ook tijdens de bijeenkomst, waar honderden nabestaanden en andere betrokkenen bijeen zijn. "Deze ramp heeft het leven van de nabestaanden, buurtgenoten, familieleden, vrienden en hulpverleners voor altijd getekend", zei ze. "Velen raakten gewond en ook de emotionele impact was enorm, velen dragen de gevolgen ervan voor de rest van hun leven." Heijnen noemde de ramp "een litteken op de ziel van Nederland".

Extra aandacht

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo is er de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire, een podcast en een tentoonstelling. Ook verscheen een aantal boeken over de ramp opnieuw en is er een tentoonstelling te zien. De NOS zendt de herdenking dit jaar rechtstreeks uit op NPO 2.

Na de bijeenkomst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde 'Boom die alles zag', die de crash overleefde, is er een minuut stilte, worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en leggen mensen kransen neer. Net als in voorgaande jaren is er tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer.

Door: ANP

07 december '22 (13:29)

Productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit jaar. In het gunstigste scenario kan dit zelfs stijgen naar 450 miljoen liter, aldus IATA.

06 december '22 (11:48)

Luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend, verwacht IATA

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De luchtvaartsector zal volgend jaar wereldwijd voor het eerst sinds de coronacrisis weer een winst in de boeken zetten. Dat verwacht internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Wel zijn er wereldwijd verschillen tussen verwachte winsten van luchtvaartmaatschappijen.

06 december '22 ( 8:46)

Schiphol verkoopt resterende belangen in Aéroports de Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group heeft zijn resterende belang in het Franse Aéroports de Paris (ADP) verkocht. Het gaat om het belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog had in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Met de verkoop is zo'n 515 miljoen euro gemoeid. Tegelijkertijd koopt Schiphol de aandelen terug die ADP nog in Schiphol had. Die kosten 420 miljoen euro.

25 november '22 (11:55)

Ramón Delima aan de slag bij TUI

Donderdag 1 december 2022 begint Ramón Delima aan zijn nieuwe baan. De voormalige CEO van Cygnific, het sales- en servicescenter van Air France-KLM, gaat aan de slag als Global Director Customer Services bij TUI. Dat meldt Luchtvaartnieuws.nl.

08 november '22 (14:01)

Transavia vliegt na acht jaar weer van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh

Vliegen van Amsterdam naar Sharm-el-Sheikh? Dat kan deze winter ook met vliegtuigmaatschappij Transavia. Tot en met 29 maart 2023 vliegt zij elke week op woensdag en zaterdag naar de populaire Egyptische badplaats. Dit meldt Luchtvaartnieuws.nl.

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

06 december '22 ( 9:23)

Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht voor meer stikstofruimte

De Schiphol Group heeft al meerdere boeren uitgekocht om zo meer stikstofruimte te krijgen voor luchthaven Schiphol en Lelystad Airport. Dat bevestigde een woordvoerder van de luchthavenuitbater na eerdere berichtgeving door het NRC en de Volkskrant. Eerder op de dag werd juist nog gemeld dat de Schiphol Group op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen.

05 december '22 (10:06)

Vliegtuig easyJet maakt noodlanding in Praag vanwege een mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

01 december '22 (13:17)

Vraag naar vliegtickets zet door, ook voor het winterseizoen

De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

30 november '22 ( 9:01)

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.