Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

"De Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Amsterdammers, alle Nederlanders", aldus Halsema. "Het maakt deel uit van wie we willen zijn. Een groeiend monument." Ze blikte in haar toespraak terug op de periode na de ramp, toen veel mensen in Zuidoost zich in de steek gelaten voelden. "Belangrijke vragen werden maar niet beantwoord. De politiek was met zichzelf bezig."

De burgemeester refereerde ook aan pijnlijke opmerkingen. "Opmerkingen die de indruk wekten dat niet alle mensen in ons land er evenveel bij hoorden. Of dat niet alle wijken van onze stad even waardevol zouden zijn."

Emotionele impact

De vliegramp zorgde in de wijk niet alleen voor verdriet, maar volgens Halsema ook voor saamhorigheid en zelfbewustzijn. "Zij heeft, hoe tragisch de gebeurtenis ook was onmiskenbaar bijgedragen aan een generatie Amsterdammers die onze stad, ons Zuidoost, met vallen en opstaan, elke dag een beetje beter maakt."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak ook tijdens de bijeenkomst, waar honderden nabestaanden en andere betrokkenen bijeen zijn. "Deze ramp heeft het leven van de nabestaanden, buurtgenoten, familieleden, vrienden en hulpverleners voor altijd getekend", zei ze. "Velen raakten gewond en ook de emotionele impact was enorm, velen dragen de gevolgen ervan voor de rest van hun leven." Heijnen noemde de ramp "een litteken op de ziel van Nederland".

Extra aandacht

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo is er de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire, een podcast en een tentoonstelling. Ook verscheen een aantal boeken over de ramp opnieuw en is er een tentoonstelling te zien. De NOS zendt de herdenking dit jaar rechtstreeks uit op NPO 2.

Na de bijeenkomst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde 'Boom die alles zag', die de crash overleefde, is er een minuut stilte, worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en leggen mensen kransen neer. Net als in voorgaande jaren is er tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer.

Door: ANP

02 oktober '23 (10:07)

Miljarden voor onderhoud en vernieuwing Schiphol

Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

29 september '23 (10:22)

Luchtvaartmaatschappij JetBlue klaagt bij Amerikaans ministerie over krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

28 september '23 (17:07)

Op Schiphol in zomer 2024 ruim 12.000 vluchten minder toegestaan

Het aantal toegestane vluchten via Schiphol zal in het zomerseizoen van volgend jaar 12.400 lager uitvallen dan in dezelfde periode dit jaar. Dat meldt de luchthaven bij de publicatie van zijn capaciteitsdeclaratie, het document waarin de beschikbare capaciteit op Schiphol van eind maart tot en met eind oktober is vastgesteld. Ook het maximale aantal vluchten met privéjets wordt teruggeschroefd.

28 september '23 (11:22)

Vanwege vertraging levering Boeings moet Ryanair vluchten schrappen

Ryanair ziet zich genoodzaakt vluchten te schrappen uit het vluchtschema voor komende winter, vanwege vertraging in de leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing. De Ierse budgetmaatschappij had verwacht tussen september en december 27 vliegtuigen te ontvangen, maar dat worden er waarschijnlijk maar veertien.

27 september '23 (19:22)

Mogelijk bod van Air France-KLM en IAG op Portugese luchtvaartmaatschappij

Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

27 september '23 (12:37)

Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.