Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Duurzaam reizen naar klimaattop wordt moeilijk dit jaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Duurzaam reizen naar klimaattop wordt moeilijk dit jaar
Naar een klimaattop reizen veel deelnemers het liefst zo duurzaam mogelijk, maar dat wordt voor Europeanen die de volgende grote top in november bijwonen een stuk moeilijker dan vorig jaar. Aangezien de top wordt gehouden in het Egyptische Sharm-el-Sheikh zijn de mogelijkheden veel beperkter dan bij de vorige editie, in Glasgow.

Voor de zogeheten COP26 reed een heuse 'klimaattrein' vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk, afgeladen met activisten en afgevaardigden van overheid en bedrijfsleven. Veel delegatieleden namen ook de reguliere trein naar Glasgow, al draaide de lokale luchthaven net zo goed overuren.

Naar de COP27 zullen veruit de meeste van de tienduizenden deelnemers noodgedwongen per vliegtuig gaan. Ze kunnen hun CO2-uitstoot weliswaar 'compenseren', maar dat is een omstreden praktijk. Het duurt alleen al jaren voordat bomen die nieuw worden aangeplant ter compensatie van vliegreizen dezelfde hoeveelheid CO2 weer uit de lucht hebben gehaald.

Uithoek

Sharm-el-Sheikh ligt in een uithoek van het schiereiland Sinaï en is niet per trein bereikbaar. De drijvende kracht achter de klimaattrein, Youth for Sustainable Travel, heeft ditmaal ook geen andere plannen, zo laat de organisatie desgevraagd weten.

De Egyptische badplaats ligt wel aan de Rode Zee, wat mogelijkheden biedt om er over zee heen te reizen. Greenpeace doet precies dat: het schip Rainbow Warrior is deze week richting Middellandse Zee vertrokken vanuit Nederland. Na een scheepstour om aandacht te vragen voor het klimaat vaart het zeilschip naar Egypte, om van daaruit een groep jonge klimaatactivisten uit de regio naar eindbestemming Sharm-el-Sheikh te brengen.

Zeilschip

Reisorganisatie Fair Ferry had eveneens plannen om deelnemers per zeilschip naar Egypte te brengen, maar die liepen spaak omdat het niet lukte om een geschikt vaartuig te vinden, vertelt oprichter Karel de Boer. "Wij hebben geen eigen schepen, die charteren we. Het schip dat we hiervoor hadden gevonden, bleek erg veel brandstof te gebruiken. Dat haalde de bodem weg onder ons plan", vertelt hij teleurgesteld.

Het hele stuk zeilen zit er sowieso niet in, legt De Boer uit. Bij tegenwind en op het rechte stuk door het Suezkanaal zal de motor aan moeten. En die bleek verre van duurzaam. Voor de zeiltocht hadden zich zo'n 200 geïnteresseerden gemeld, vertelt De Boer. "Het is jammer, ik had de tocht heel graag gemaakt."

Voor sommige activisten die de COP26 in Glasgow wel bijwoonden, is de top in Egypte al met al een brug te ver. "Ik denk niet dat ik ga, want het is moeilijk om er duurzaam te komen en aan demonstreren in Egypte zitten mogelijk teveel negatieve gevolgen", laat bijvoorbeeld activiste Hannah Prins van Extinction Rebellion weten.

Door: ANP

27 januari '23 ( 7:47)

Ondanks stakingsdreiging blijft cao-bod streekvervoer staan

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking.

26 januari '23 (20:51)

Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen om zo de personeelstekorten bij het bedrijf te verlichten. Volgens de personeelsdirecteur van Airbus wordt daarbij ook gekeken naar personeel dat wordt ontslagen door techbedrijven.

25 januari '23 (13:17)

Lodewijk Asscher nieuwe voorzitter van Duurzame Luchtvaarttafel

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT). Als voorman van dit samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd, gaat hij de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector aanjagen. Dit meldt Rijksoverheid. 

25 januari '23 ( 8:44)

Vakantievlieger easyJet niet gedeerd door koopkrachtpijn

 Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Daardoor denkt het bedrijf ook een hogere winst te boeken dan eerder verwacht.

20 januari '23 ( 8:51)

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten van boeren opgekocht

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten opgekocht van boeren in de omgeving om benodigde natuurvergunningen aan te vragen voor Schiphol zelf en Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving door NRC.

18 januari '23 ( 8:26)

Zeer sterke vraag naar vliegreizen bij Ryanair

De vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is zeer sterk ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Dat zei topman Michael O'Leary die ook geen tekenen ziet van een economische recessie.

18 januari '23 ( 3:30)

Schiphol maakt woensdag reisbeperkingen zomer bekend

Schiphol maakt woensdag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.

13 januari '23 (13:53)

Liften op Schiphol Airport vanaf maandag buiten gebruik

Het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS) moet ervoor zorgen dat Schiphol in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk blijft. Eén van de vijf deelprojecten betreft de verbouwing van de stijg- en daalpunten op station Schiphol Airport. Aannemer BAM Infra is gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. Dit meldt ProRail.

11 januari '23 ( 8:01)

Ook Brussels Airport verdubbelt aantal passagiers in hersteljaar na corona

Ook de luchthaven van Brussel heeft het afgelopen jaar veel meer passagiers verwerkt dan een jaar eerder. Ongeveer in lijn met de cijfers van Schiphol, dat eerder deze week zijn cijfers bekendmaakte, gaat het om een verdubbeling. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronabeperkingen, konden vorig jaar nog wel een stuk minder passagiers gebruikmaken van Brussels Airport.

10 januari '23 (13:35)

Miljoenen meer passagiers voor Eindhoven Airport in 2022

In 2022 reisden 6,3 miljoen passagiers via Eindhoven Airport. Daarmee nadert het reizigersaantal het niveau van 2019. In dat laatste jaar vóór corona maakten 6,7 miljoen reizigers gebruik van het Noord-Brabantse vliegveld. Dat meldt Eindhoven Airport.