Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Winkels verkopen meer trackers om verloren bagage op te sporen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Winkels verkopen meer trackers om verloren bagage op te sporen
Winkels verkopen deze zomer een stuk meer 'trackers' als gevolg van de chaos op luchthavens zoals Schiphol. Met deze kleine apparaatjes kan in de gaten worden gehouden waar bijvoorbeeld een koffer zich bevindt. Reizigers lijken hier behoefte aan te hebben nu op verschillende luchthavens koffers achterblijven vanwege personeelstekorten.

Elektronicaketen MediaMarkt, webwinkel Amazon en verkoper van Apple-producten Amac verkochten de afgelopen maanden aanzienlijk meer van deze apparaatjes, die ongeveer zo groot zijn als een sleutelhanger. MediaMarkt verkoopt er ongeveer acht keer meer dan een jaar geleden, nadat de belangstelling voor trackers begin vorige maand snel toenam.

"We merken wel dat klanten azen op de trackers om ze mee te nemen op vakantie", laat Amac weten, dat de Apple-tracker met de naam AirTag verkoopt. "Sinds twee maanden worden ze veel meer verkocht dan voorheen." De keten wilde, net als Amazon, geen aantallen delen.

Moeilijk verkrijgbaar

De trackers, zoals de AirTag of de SmartTag van Samsung, zenden een signaal uit waarna de locatie ervan wordt weergegeven in een app op de smartphone. Zo kunnen mensen zien waar het apparaatje en de bijbehorende koffer of tas, zich bevindt.

De snel gestegen populariteit heeft er wel voor gezorgd dat de apparaatjes soms moeilijk verkrijgbaar zijn. Amac heeft op dit moment bijvoorbeeld even geen voorraad omdat Apple moeite heeft met leveren. "Veel klanten nemen nerveus contact op over de voorraad. Dat aantal is erg gestegen. Deze week krijgen we weer veel trackers binnen", klinkt het.

Geen problemen voor cockpit

Ook bij MediaMarkt zijn om dezelfde reden sommige varianten weleens moeilijk verkrijgbaar. "Er is een enorme vraag en misschien vinden leveranciers het lastig om die bij te benen", zegt een woordvoerder.

Schiphol en KLM zeggen te snappen dat passagiers een tracker gebruiken. Het signaal levert geen problemen op voor de cockpit, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. "Het is helaas niet zo dat de tags het operationele proces bespoedigen", stelt zij daar tegenover. KLM is wel bezig om te onderzoeken of en hoe het de AirTags kan toepassen.

Schiphol en KLM konden maandag niet precies aangeven wat de huidige stand van zaken is met het achterblijven van bagage op de luchthaven.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.