Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Winkels verkopen meer trackers om verloren bagage op te sporen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Winkels verkopen meer trackers om verloren bagage op te sporen
Winkels verkopen deze zomer een stuk meer 'trackers' als gevolg van de chaos op luchthavens zoals Schiphol. Met deze kleine apparaatjes kan in de gaten worden gehouden waar bijvoorbeeld een koffer zich bevindt. Reizigers lijken hier behoefte aan te hebben nu op verschillende luchthavens koffers achterblijven vanwege personeelstekorten.

Elektronicaketen MediaMarkt, webwinkel Amazon en verkoper van Apple-producten Amac verkochten de afgelopen maanden aanzienlijk meer van deze apparaatjes, die ongeveer zo groot zijn als een sleutelhanger. MediaMarkt verkoopt er ongeveer acht keer meer dan een jaar geleden, nadat de belangstelling voor trackers begin vorige maand snel toenam.

"We merken wel dat klanten azen op de trackers om ze mee te nemen op vakantie", laat Amac weten, dat de Apple-tracker met de naam AirTag verkoopt. "Sinds twee maanden worden ze veel meer verkocht dan voorheen." De keten wilde, net als Amazon, geen aantallen delen.

Moeilijk verkrijgbaar

De trackers, zoals de AirTag of de SmartTag van Samsung, zenden een signaal uit waarna de locatie ervan wordt weergegeven in een app op de smartphone. Zo kunnen mensen zien waar het apparaatje en de bijbehorende koffer of tas, zich bevindt.

De snel gestegen populariteit heeft er wel voor gezorgd dat de apparaatjes soms moeilijk verkrijgbaar zijn. Amac heeft op dit moment bijvoorbeeld even geen voorraad omdat Apple moeite heeft met leveren. "Veel klanten nemen nerveus contact op over de voorraad. Dat aantal is erg gestegen. Deze week krijgen we weer veel trackers binnen", klinkt het.

Geen problemen voor cockpit

Ook bij MediaMarkt zijn om dezelfde reden sommige varianten weleens moeilijk verkrijgbaar. "Er is een enorme vraag en misschien vinden leveranciers het lastig om die bij te benen", zegt een woordvoerder.

Schiphol en KLM zeggen te snappen dat passagiers een tracker gebruiken. Het signaal levert geen problemen op voor de cockpit, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. "Het is helaas niet zo dat de tags het operationele proces bespoedigen", stelt zij daar tegenover. KLM is wel bezig om te onderzoeken of en hoe het de AirTags kan toepassen.

Schiphol en KLM konden maandag niet precies aangeven wat de huidige stand van zaken is met het achterblijven van bagage op de luchthaven.

Door: ANP

27 januari '23 ( 7:47)

Ondanks stakingsdreiging blijft cao-bod streekvervoer staan

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking.

26 januari '23 (20:51)

Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen om zo de personeelstekorten bij het bedrijf te verlichten. Volgens de personeelsdirecteur van Airbus wordt daarbij ook gekeken naar personeel dat wordt ontslagen door techbedrijven.

25 januari '23 (13:17)

Lodewijk Asscher nieuwe voorzitter van Duurzame Luchtvaarttafel

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT). Als voorman van dit samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd, gaat hij de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector aanjagen. Dit meldt Rijksoverheid. 

25 januari '23 ( 8:44)

Vakantievlieger easyJet niet gedeerd door koopkrachtpijn

 Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Daardoor denkt het bedrijf ook een hogere winst te boeken dan eerder verwacht.

20 januari '23 ( 8:51)

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten van boeren opgekocht

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten opgekocht van boeren in de omgeving om benodigde natuurvergunningen aan te vragen voor Schiphol zelf en Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving door NRC.

18 januari '23 ( 8:26)

Zeer sterke vraag naar vliegreizen bij Ryanair

De vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is zeer sterk ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Dat zei topman Michael O'Leary die ook geen tekenen ziet van een economische recessie.

18 januari '23 ( 3:30)

Schiphol maakt woensdag reisbeperkingen zomer bekend

Schiphol maakt woensdag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.

13 januari '23 (13:53)

Liften op Schiphol Airport vanaf maandag buiten gebruik

Het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS) moet ervoor zorgen dat Schiphol in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk blijft. Eén van de vijf deelprojecten betreft de verbouwing van de stijg- en daalpunten op station Schiphol Airport. Aannemer BAM Infra is gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. Dit meldt ProRail.

11 januari '23 ( 8:01)

Ook Brussels Airport verdubbelt aantal passagiers in hersteljaar na corona

Ook de luchthaven van Brussel heeft het afgelopen jaar veel meer passagiers verwerkt dan een jaar eerder. Ongeveer in lijn met de cijfers van Schiphol, dat eerder deze week zijn cijfers bekendmaakte, gaat het om een verdubbeling. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronabeperkingen, konden vorig jaar nog wel een stuk minder passagiers gebruikmaken van Brussels Airport.

10 januari '23 (13:35)

Miljoenen meer passagiers voor Eindhoven Airport in 2022

In 2022 reisden 6,3 miljoen passagiers via Eindhoven Airport. Daarmee nadert het reizigersaantal het niveau van 2019. In dat laatste jaar vóór corona maakten 6,7 miljoen reizigers gebruik van het Noord-Brabantse vliegveld. Dat meldt Eindhoven Airport.