Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste sector-cao voor afhandelaars bagage en passagiers op luchthavens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Eerste sector-cao voor afhandelaars bagage en passagiers op luchthavens
De mensen die de afhandeling doen van bagage en passagiers op de Nederlandse luchthavens krijgen voor het eerst een sector-cao. Voorheen hanteerden de verschillende afhandelbedrijven hun eigen cao’s of arbeidsvoorwaardenregelingen. Door de nieuwe cao, die voor alle afhandelaren van toepassing is, is concurrentie op arbeidsvoorwaarden niet meer mogelijk en stijgen de lonen de aankomende drie jaar flink. Dit meldt FNV.

Het uurloon van de afhandelaars stijgt met 3 procent per jaar. Daarnaast komt het startsalaris op 14 euro per uur en de salarissen waar medewerkers naar kunnen doorgroeien, groeien mee. Voor sommige afhandelaars komt dat neer op wel 20 procent inkomensgroei in de komende drie jaar (van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2025). Ook verdwijnen de jeugdloonschalen en worden de onregelmatigheidstoeslagen aangepast.

Een bodem gelegd

Michel van de Stolpe, voorzitter Werkgeversvereniging Passagiers- en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL): "Omdat de moordende prijsconcurrentie tussen afhandelingsbedrijven op Schiphol ten koste ging van de arbeidsvoorwaarden van onze medewerkers, moest er iets gebeuren. Samen met FNV Luchtvaart is het initiatief genomen om te komen tot een fatsoenlijke, algemeen verbindende cao. Met deze cao is er een bodem gelegd en kunnen we de race-naar-de-bodem achter ons laten. We zijn ervan overtuigd dat onze bedrijfstak hierdoor nog aantrekkelijker wordt voor bestaande en toekomstige medewerkers."

Zo’n 3.000 medewerkers

Onder de cao vallen zo’n 3.000 mensen die werken bij afhandelbedrijven Aviapartner, Axxicom Airport Caddy, dnata, Menzies Aviation, Swissport en Viggo. Hun collega’s bij KLM hebben een aparte cao.

Door: Nationale Transportgids

05 november '24 (16:30)

Vakbond voor luchtvaarttechnici dreigt met acties bij Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft tot donderdag middernacht de tijd om acties van technici af te wenden. Als het bedrijf niet ingaat op de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT), vinden vrijdag de eerste acties plaats, waaronder werkonderbrekingen. "Ik kan niet uitsluiten dat passagiers hierdoor getroffen worden, bijvoorbeeld door vertragingen", zegt voorzitter Piet Visser.

05 november '24 (10:15)

ANWB voert testvluchten uit met medische drones in drie landen

De ANWB heeft samen met Oostenrijkse en Zwitserse mobiliteitsclubs "met succes" vluchten met medische drones uitgevoerd in drie landen tegelijkertijd, bestuurd vanuit Den Haag. De vluchten zijn volgens de ANWB "een belangrijke stap in het onderzoek naar de haalbaarheid van een Europese medische drone-operatie".

05 november '24 ( 8:34)

Eerste vlucht Corendon met eigen toestel naar Bonaire

Zondag 3 november 2024 landde de eerste Corendon-vlucht met een eigen toestel om 19.05 uur lokale tijd op Flamingo International Airport. Tijdens een welkomstceremonie werd daarbij op feestelijke wijze stilgestaan, onder andere met speeches. Dat meldt Corendon.

04 november '24 (13:00)

Schiphol gaat nauwer samenwerken met beveiligingsbedrijven

Schiphol gaat samen met beveiligingsbedrijven eigen besloten vennootschappen oprichten die beveiliging op de luchthaven voor hun rekening nemen. De bv's moeten eerder doorgevoerde maatregelen blijvend maken, zoals de samenwerking bij werving van personeel en het aanbieden van extra trainingen.

04 november '24 ( 9:45)

Vliegverkeer Rotterdam opgelet: gemeente gebruikt drones in no-flyzone

De gemeente Rotterdam is van plan om vaker drones te gebruiken voor de inspectie van bijvoorbeeld bruggen en natuurgebieden. Omdat een groot deel van Rotterdam geldt als no-flyzone voor drones, in verband met de luchthaven daar, is daarvoor toestemming nodig. Daarom dient de gemeente voor iedere dronevlucht een plan in bij de Luchtverkeersleiding Nederland. Naar eigen zeggen is Rotterdam de eerste grote gemeente die van plan is met drones te gaan vliegen in een no-flyzone.

04 november '24 ( 9:00)

Ook op luchthaven Rotterdam vluchten geannuleerd vanwege mist

Eindhoven Airport ondervindt opnieuw hinder van mist, waardoor vertragingen en annuleringen kunnen ontstaan. Daarvoor waarschuwt de luchthaven maandag op zijn website. Zondag moesten door dichte mist ook al vluchten worden geschrapt of omgeleid. Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn vluchten geannuleerd.

04 november '24 ( 7:45)

Mist: opnieuw annuleringen en vertragingen op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport ondervindt opnieuw hinder van mist, waardoor vertragingen en annuleringen kunnen ontstaan. Daarvoor waarschuwt de luchthaven maandag op zijn website. Zondag moesten door dichte mist ook al vluchten worden geschrapt of omgeleid.

01 november '24 (13:46)

Vier projecten ontvangen subsidie onder regeling Luchtvaart in Transitie

Recentelijk zijn er vier onderzoeksorganisaties geselecteerd voor subsidie onder de tijdelijke regeling Luchtvaart in Transitie, die gericht is op de ontwikkeling van schone vliegtuigtechnologieën. Deze regeling richt zich specifiek op kennisvragen met betrekking tot slimme structuuronderdelen en de haalbaarheid van waterstof als brandstof voor de luchtvaart. Dit melden Universiteit Twente en Holland High Tech.

31 oktober '24 (16:04)

Tarieven Schiphol stijgen met 15 euro per passagier

De tarieven die Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen rekent om gebruik te maken van de luchthaven stijgen in drie jaar in totaal met 37 procent, maakte de luchthaven bekend. Daardoor betalen luchtvaartmaatschappijen Schiphol in 2027 vergeleken met 2024 gemiddeld ongeveer 15 euro meer voor een lokaal vertrekkende passagier.

31 oktober '24 (12:30)

Tariefstijging Schiphol zorgt waarschijnlijk voor duurdere vliegtickets

Luchtvaartmaatschappijen zullen de fors hogere havengelden van Schiphol de komende jaren waarschijnlijk deels doorberekenen in hun vliegtickets. "Een deel hiervan komt terug in de ticketprijs", zegt Marnix Fruitema, voorzitter van de belangenorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen in Nederland BARIN. Hij vreest dat reizigers daardoor naar goedkopere luchthavens zoals Brussel zullen uitwijken.