Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel klachten en zorgen over geschrapte vluchten Paramaribo - Amsterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veel klachten en zorgen over geschrapte vluchten Paramaribo - Amsterdam
Het regent klachten van mensen die een vlucht hadden geboekt bij de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM. Die schrapte een serie vluchten tussen Paramaribo en Amsterdam, maar weigert klanten geld terug te geven. Ondertussen is er ook onzekerheid over de vluchten vanaf 20 juli, die wel door zouden gaan. Branchevereniging ANVR schreef een brief aan de Surinaamse president Chan Santokhi.

Onder meer bij EUclaim, dat geld terugvordert voor reizigers, melden veel gedupeerde klanten zich. "Mensen willen geld terug voor hun boeking of geld voor een vervangende vlucht", geeft Paul Vaneker van EUclaim aan. "SLM moet dat ook binnen een week betalen, maar dat gaat niet gebeuren", geeft hij aan.

Het probleem is dat SLM, ook wel bekend als Surinam Airways, in financiële problemen zit. Het bedrijf heeft al een tijd geen eigen vliegtuigen meer. "Ik begrijp dat partijen die vliegtuigen verhuren betaling vooraf van SLM eisen."

Overstelpt met vragen

Ook ANVR maakt zich ondertussen grote zorgen. "SLM annuleert vluchten in de lucratieve zomerperiode, geeft geen geld terug en er is niemand bereikbaar om duidelijkheid te verschaffen over de vluchten vanaf volgende week. Reisbureaus worden overstelpt met vragen", aldus een woordvoerder.

Omdat bij de SLM niemand bereikbaar bleek, richtte de brancheorganisatie zicht tot Santokhi, vertelt de zegsman. "De president heeft aangegeven dat hij hecht aan een gezonde toekomst voor SLM, dus we hopen dat hij wil bemiddelen."

Honderden gedupeerden

Ondertussen zijn al acht vluchten geschrapt en dus al honderden mensen gedupeerd. Veel andere mogelijkheden om naar Suriname te gaan, hebben ze niet, want alleen KLM vliegt ook rechtstreeks op het land.

Platform Surinaamse Diaspora (PSD) riep de SLM ook al op beter met zijn klanten om te gaan. "PSD is van mening dat het de taak en de verantwoordelijkheid van de SLM is om de gestrande passagiers zo spoedig mogelijk naar hun plaats van bestemming te vervoeren." Volgens de koepelorganisatie voor Surinaamse Nederlanders kan dat ook door SLM-passagiers om te boeken naar KLM-vluchten.

Door de gestegen vraag naar tickets en het feit dat er al niet veel meer beschikbaar zijn, zijn vliegtickets naar Suriname bij KLM ook fors duurder geworden. Ook daar is PSD niet over te spreken. De organisatie roept de Surinaamse autoriteiten op om het gesprek met KLM aan te gaan.

Door: ANP

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.