Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast
 Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de "ernstige hinder en slaapverstoring" afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.

De omwonenden zijn vertegenwoordigd door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), waar zo'n 3000 medestanders en donateurs bij zijn aangesloten. Volgens de stichting worden meer dan 200.000 mensen dagelijks gehinderd door het vliegtuiglawaai, 23.000 zouden er in hun slaap door worden gestoord.

Het vliegtuiglawaai is veel luider dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt, stelt de RBV. De WHO adviseert om de geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB Lden binnen de Europese Unie. Dat houdt in dat het zogenoemde tijdgewogen jaargemiddelde geluidsniveau in de dag, avond en nacht op 45 decibel ligt.

Meer regels

Met de rechtszaak hoopt de stichting dat de Staat meer regels zal opleggen aan Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Een andere route vliegen is volgens een woordvoerder van de RBV geen oplossing. "Juist door de aanvliegroute te verleggen hebben mensen die op een andere locatie wonen er meer last van."

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakte donderdag bekend dat vliegtuigen die 's nachts landen op de Polderbaan voortaan een andere route zullen vliegen. Volgens de woordvoerder is het "slechts symptoombestrijding". "Met de huidige omvang van Schiphol kun je omwonenden niet de bescherming bieden waar ze recht op hebben", vindt de RBV-woordvoerder. "Dus de luchthaven zal significant moeten inkrimpen."

Kabinet werkt aan nieuwe balans

De stichting kondigde in september afgelopen jaar al aan dat ze naar de rechter zou stappen als de Staat geen actie onderneemt om geluidshinder te beëindigen. Volgens de RBV heeft de Nederlandse overheid sindsdien nog geen maatregelen getroffen om omwonenden effectief te beschermen tegen vliegtuiglawaai. Bovendien heeft de Staat geen actie ondernomen om andere nadelige effecten van vliegverkeer, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan, aldus de stichting.

Minister Harbers laat in een reactie weten de dagvaarding "goed te bestuderen" zodra het ministerie die ontvangen heeft. Ook wijst hij erop dat het kabinet werkt aan een "nieuwe balans" tussen de belangen van Schiphol en de leefomgeving en daarom ook het jaarlijkse aantal vluchten heeft verlaagd van 500.000 naar 440.000. Verder moet het meer isoleren van woningen bijdragen aan minder geluidsoverlast, aldus de minister.

Door: ANP

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.