Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast
 Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de "ernstige hinder en slaapverstoring" afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.

De omwonenden zijn vertegenwoordigd door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), waar zo'n 3000 medestanders en donateurs bij zijn aangesloten. Volgens de stichting worden meer dan 200.000 mensen dagelijks gehinderd door het vliegtuiglawaai, 23.000 zouden er in hun slaap door worden gestoord.

Het vliegtuiglawaai is veel luider dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt, stelt de RBV. De WHO adviseert om de geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB Lden binnen de Europese Unie. Dat houdt in dat het zogenoemde tijdgewogen jaargemiddelde geluidsniveau in de dag, avond en nacht op 45 decibel ligt.

Meer regels

Met de rechtszaak hoopt de stichting dat de Staat meer regels zal opleggen aan Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Een andere route vliegen is volgens een woordvoerder van de RBV geen oplossing. "Juist door de aanvliegroute te verleggen hebben mensen die op een andere locatie wonen er meer last van."

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakte donderdag bekend dat vliegtuigen die 's nachts landen op de Polderbaan voortaan een andere route zullen vliegen. Volgens de woordvoerder is het "slechts symptoombestrijding". "Met de huidige omvang van Schiphol kun je omwonenden niet de bescherming bieden waar ze recht op hebben", vindt de RBV-woordvoerder. "Dus de luchthaven zal significant moeten inkrimpen."

Kabinet werkt aan nieuwe balans

De stichting kondigde in september afgelopen jaar al aan dat ze naar de rechter zou stappen als de Staat geen actie onderneemt om geluidshinder te beëindigen. Volgens de RBV heeft de Nederlandse overheid sindsdien nog geen maatregelen getroffen om omwonenden effectief te beschermen tegen vliegtuiglawaai. Bovendien heeft de Staat geen actie ondernomen om andere nadelige effecten van vliegverkeer, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan, aldus de stichting.

Minister Harbers laat in een reactie weten de dagvaarding "goed te bestuderen" zodra het ministerie die ontvangen heeft. Ook wijst hij erop dat het kabinet werkt aan een "nieuwe balans" tussen de belangen van Schiphol en de leefomgeving en daarom ook het jaarlijkse aantal vluchten heeft verlaagd van 500.000 naar 440.000. Verder moet het meer isoleren van woningen bijdragen aan minder geluidsoverlast, aldus de minister.

Door: ANP

05 november '24 (16:30)

Vakbond voor luchtvaarttechnici dreigt met acties bij Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft tot donderdag middernacht de tijd om acties van technici af te wenden. Als het bedrijf niet ingaat op de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT), vinden vrijdag de eerste acties plaats, waaronder werkonderbrekingen. "Ik kan niet uitsluiten dat passagiers hierdoor getroffen worden, bijvoorbeeld door vertragingen", zegt voorzitter Piet Visser.

05 november '24 (10:15)

ANWB voert testvluchten uit met medische drones in drie landen

De ANWB heeft samen met Oostenrijkse en Zwitserse mobiliteitsclubs "met succes" vluchten met medische drones uitgevoerd in drie landen tegelijkertijd, bestuurd vanuit Den Haag. De vluchten zijn volgens de ANWB "een belangrijke stap in het onderzoek naar de haalbaarheid van een Europese medische drone-operatie".

05 november '24 ( 8:34)

Eerste vlucht Corendon met eigen toestel naar Bonaire

Zondag 3 november 2024 landde de eerste Corendon-vlucht met een eigen toestel om 19.05 uur lokale tijd op Flamingo International Airport. Tijdens een welkomstceremonie werd daarbij op feestelijke wijze stilgestaan, onder andere met speeches. Dat meldt Corendon.

04 november '24 (13:00)

Schiphol gaat nauwer samenwerken met beveiligingsbedrijven

Schiphol gaat samen met beveiligingsbedrijven eigen besloten vennootschappen oprichten die beveiliging op de luchthaven voor hun rekening nemen. De bv's moeten eerder doorgevoerde maatregelen blijvend maken, zoals de samenwerking bij werving van personeel en het aanbieden van extra trainingen.

04 november '24 ( 9:45)

Vliegverkeer Rotterdam opgelet: gemeente gebruikt drones in no-flyzone

De gemeente Rotterdam is van plan om vaker drones te gebruiken voor de inspectie van bijvoorbeeld bruggen en natuurgebieden. Omdat een groot deel van Rotterdam geldt als no-flyzone voor drones, in verband met de luchthaven daar, is daarvoor toestemming nodig. Daarom dient de gemeente voor iedere dronevlucht een plan in bij de Luchtverkeersleiding Nederland. Naar eigen zeggen is Rotterdam de eerste grote gemeente die van plan is met drones te gaan vliegen in een no-flyzone.

04 november '24 ( 9:00)

Ook op luchthaven Rotterdam vluchten geannuleerd vanwege mist

Eindhoven Airport ondervindt opnieuw hinder van mist, waardoor vertragingen en annuleringen kunnen ontstaan. Daarvoor waarschuwt de luchthaven maandag op zijn website. Zondag moesten door dichte mist ook al vluchten worden geschrapt of omgeleid. Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn vluchten geannuleerd.

04 november '24 ( 7:45)

Mist: opnieuw annuleringen en vertragingen op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport ondervindt opnieuw hinder van mist, waardoor vertragingen en annuleringen kunnen ontstaan. Daarvoor waarschuwt de luchthaven maandag op zijn website. Zondag moesten door dichte mist ook al vluchten worden geschrapt of omgeleid.

01 november '24 (13:46)

Vier projecten ontvangen subsidie onder regeling Luchtvaart in Transitie

Recentelijk zijn er vier onderzoeksorganisaties geselecteerd voor subsidie onder de tijdelijke regeling Luchtvaart in Transitie, die gericht is op de ontwikkeling van schone vliegtuigtechnologieën. Deze regeling richt zich specifiek op kennisvragen met betrekking tot slimme structuuronderdelen en de haalbaarheid van waterstof als brandstof voor de luchtvaart. Dit melden Universiteit Twente en Holland High Tech.

31 oktober '24 (16:04)

Tarieven Schiphol stijgen met 15 euro per passagier

De tarieven die Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen rekent om gebruik te maken van de luchthaven stijgen in drie jaar in totaal met 37 procent, maakte de luchthaven bekend. Daardoor betalen luchtvaartmaatschappijen Schiphol in 2027 vergeleken met 2024 gemiddeld ongeveer 15 euro meer voor een lokaal vertrekkende passagier.

31 oktober '24 (12:30)

Tariefstijging Schiphol zorgt waarschijnlijk voor duurdere vliegtickets

Luchtvaartmaatschappijen zullen de fors hogere havengelden van Schiphol de komende jaren waarschijnlijk deels doorberekenen in hun vliegtickets. "Een deel hiervan komt terug in de ticketprijs", zegt Marnix Fruitema, voorzitter van de belangenorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen in Nederland BARIN. Hij vreest dat reizigers daardoor naar goedkopere luchthavens zoals Brussel zullen uitwijken.