Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast
 Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de "ernstige hinder en slaapverstoring" afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.

De omwonenden zijn vertegenwoordigd door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), waar zo'n 3000 medestanders en donateurs bij zijn aangesloten. Volgens de stichting worden meer dan 200.000 mensen dagelijks gehinderd door het vliegtuiglawaai, 23.000 zouden er in hun slaap door worden gestoord.

Het vliegtuiglawaai is veel luider dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt, stelt de RBV. De WHO adviseert om de geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB Lden binnen de Europese Unie. Dat houdt in dat het zogenoemde tijdgewogen jaargemiddelde geluidsniveau in de dag, avond en nacht op 45 decibel ligt.

Meer regels

Met de rechtszaak hoopt de stichting dat de Staat meer regels zal opleggen aan Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Een andere route vliegen is volgens een woordvoerder van de RBV geen oplossing. "Juist door de aanvliegroute te verleggen hebben mensen die op een andere locatie wonen er meer last van."

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakte donderdag bekend dat vliegtuigen die 's nachts landen op de Polderbaan voortaan een andere route zullen vliegen. Volgens de woordvoerder is het "slechts symptoombestrijding". "Met de huidige omvang van Schiphol kun je omwonenden niet de bescherming bieden waar ze recht op hebben", vindt de RBV-woordvoerder. "Dus de luchthaven zal significant moeten inkrimpen."

Kabinet werkt aan nieuwe balans

De stichting kondigde in september afgelopen jaar al aan dat ze naar de rechter zou stappen als de Staat geen actie onderneemt om geluidshinder te beëindigen. Volgens de RBV heeft de Nederlandse overheid sindsdien nog geen maatregelen getroffen om omwonenden effectief te beschermen tegen vliegtuiglawaai. Bovendien heeft de Staat geen actie ondernomen om andere nadelige effecten van vliegverkeer, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan, aldus de stichting.

Minister Harbers laat in een reactie weten de dagvaarding "goed te bestuderen" zodra het ministerie die ontvangen heeft. Ook wijst hij erop dat het kabinet werkt aan een "nieuwe balans" tussen de belangen van Schiphol en de leefomgeving en daarom ook het jaarlijkse aantal vluchten heeft verlaagd van 500.000 naar 440.000. Verder moet het meer isoleren van woningen bijdragen aan minder geluidsoverlast, aldus de minister.

Door: ANP

28 juni '25 (11:21)

Transavia ontvangt tiende Airbus A321neo: exit voor Boeing 737

Transavia heeft de tiende Airbus A321neo in ontvangst genomen. Dit vliegtuig landde vrijdag 27 juni 2025 omstreeks 18.00 uur op Schiphol en maakte ’s avonds al de eerste commerciële vlucht naar Mallorca. Dat meldt Transavia.

27 juni '25 (22:21)

Provincie: vliegveld Maastricht Aachen Airport niet in de buurt van faillissement

Het noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) staat niet op punt van omvallen en zit daar ook niet tegenaan, zegt de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn. De luchthaven ten noorden van Maastricht sloot vorig jaar af met 11,5 miljoen euro verlies, fors meer dan in 2023.

27 juni '25 (22:21)

KLM wil met loonbod vakbonden tegemoetkomen

Luchtvaartmaatschappij KLM wil met een loonbod de vakbonden tegemoetkomen. KLM zegt de nullijn los te zullen laten en nodigt alle tien vakbonden uit voor een zogenoemd multi-overleg op 2 juli waar over vier cao's gesproken wordt. Dat overleg zal dan gaan over loon en looptijd, twee onderwerpen die voor al deze cao's relevant zijn, aldus KLM.

26 juni '25 ( 1:59)

Rechter verbiedt 24 uursstaking KLM-personeel op Schiphol

Grondpersoneel van KLM mag zaterdag niet 24 uur lang staken, oordeelt de rechtbank in Haarlem. Vakbonden FNV en CNV kondigden de actie op Schiphol aan om hun eisen voor koopkrachtbehoud kracht bij te zetten. KLM spande een kort geding aan omdat de luchtvaartmaatschappij de actie te ver vindt gaan. De rechter oordeelt dat de staking te ingrijpend is door alle mogelijke veiligheidsproblemen die op Schiphol kunnen ontstaan.

25 juni '25 (14:14)

Van Zanen: bijna driehonderd drones uit lucht gehaald rond NAVO-top

Tot nu toe zijn er in de dagen rond de NAVO-top in Den Haag bijna driehonderd drones uit de lucht gehaald. Dat zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen tijdens een werkbezoek dat hij deed met demissionair staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman. Ze namen een kijkje op locaties in de hofstad waar speciale eenheden van Defensie drones uit de lucht halen.

25 juni '25 ( 8:51)

Opnieuw problemen op spoor bij Schiphol: nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

24 juni '25 (11:03)

FNV kondigt staking aan bij grondpersoneel KLM

Het grondpersoneel van KLM staakt zaterdag 24 uur lang, heeft vakbond FNV aangekondigd. Daardoor dreigen dan veel vluchten uit te vallen, omdat bijvoorbeeld koffers niet in vliegtuigen geladen kunnen worden.

24 juni '25 (11:03)

Groter jaarverlies voor Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport heeft over 2024 een groter verlies geleden dan een jaar eerder. De hoeveelheid via de lucht vervoerde vracht liep terug en het aantal passagiers groeide slechts minimaal ten opzichte van 2023, het jaar waarin de luchthaven acht weken gesloten was voor vliegverkeer door de baanrenovatie.

24 juni '25 (10:29)

Veel vluchten dit weekend geannuleerd vanwege staking KLM

Het grondpersoneel van KLM gaat zaterdag 28 juni 24 uur lang staken. Dat heeft vakbond FNV aangekondigd. Veel vluchten dreigen zaterdag geannuleerd te worden, want koffers kunnen niet in de vliegtuigen geladen worden. Dat meldt Hart van Nederland.

24 juni '25 ( 7:13)

Transavia gaat ook op Caïro vliegen

Transavia vliegt vanaf 27 oktober 2025 drie keer per week van Amsterdam naar Caïro. De Egyptische hoofdstad wordt naast Hurghada, Sharm-el-Sheikh en Marsa Alam de vierde bestemming binnen het netwerk. Op maandag, woensdag en zaterdag zal Transavia vliegen op Caïro. Dat meldt Transavia.