Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NBTC: drukte Schiphol bepaalt keuze vakantiebestemming

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NBTC: drukte Schiphol bepaalt keuze vakantiebestemming
De drukte op Schiphol speelt bij veel Nederlanders een rol bij de keuze van hun vakantiebestemming. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in zijn nieuwste vakantiemonitor.

De helft van alle Nederlanders kijkt zelfs al naar alternatieve reisopties, komt naar voren uit het onderzoek waarvoor in elk van de onderzochte landen circa duizend mensen zijn ondervraagd. Ook zijn binnenlandse vakanties, bijvoorbeeld op de camping of in een bungalowpark, dit jaar net als in de coronaperiode populair.

Waar bijvoorbeeld Fransen en Britten hun eigen land in toenemende mate links laten liggen, kiezen volgens het NBTC dit jaar zelfs iets meer Nederlanders voor een binnenlandse vakantie dan in 2021. Meer dan vier op de tien mensen in Nederland vulden bij de peiling in dat ze vakantie willen vieren binnen de landsgrenzen.

'Groeiende onzekerheden'

Algemeen directeur Jos Vranken van het bureau noemt dat laatste opvallend aangezien de verwachting was dat ook Nederlanders nu er geen coronarestricties meer zijn weer massaal voor buitenlandse vakantiebestemmingen zouden kiezen. "Ook dit jaar blijken groeiende onzekerheden voor een deel van de Nederlanders een reden om te kiezen voor het eigen land als veilige en vertrouwde vakantiebestemming", geeft hij aan in een verklaring.

Deze ontwikkeling zou niet alleen aan de drukte op Schiphol te wijten zijn. De stijgende prijzen spelen ook een rol in de keuze van het soort vakantie, staat in het onderzoek van NBTC. Vier op de tien Nederlanders zou bij zijn vakantieplanning daarnaast rekening houden met een nieuwe coronagolf dit najaar.

Autovakantie

Volgens het NBTC hebben bijna acht op de tien Nederlanders nog vakantieplannen voor de rest van dit jaar. Voor een deel van die groep zal dat waarschijnlijk niet de eerste keer dit jaar zijn dat ze eropuit trekken. Ongeveer de helft van de Nederlanders is al in enige vorm op vakantie geweest in 2022, aldus het bureau.

Onderzoek van de ANWB onder zijn leden in juni dit jaar wijst uit dat de auto bij hen het populairste vervoermiddel is tijdens de zomervakantie, ondanks de hoge brandstofprijzen. Van de vakantiegangers die met het vliegtuig reizen, 16 procent, koos 44 procent door de drukte op Schiphol voor een andere luchthaven. Naast Nederland zijn Duitsland, Frankrijk en Italië gewilde vakantielanden. 

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:00)

Curaçao North Sea Jazz Festival: samenwerking Corendon, Mojo en Fundashon Bon Intenshon

De tiende editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival vindt van 29 tot en met 31 augustus 2024 plaats bij het World Trade Center in Piscadera Bay op dit Caribische eiland. In het kader van dit festival werkt Corendon samen met concertorganisator Mojo en Fundashon Bon Intenshon, medeorganisator en sponsor van het festival. Dat meldt Corendon. 

21 juni '24 ( 8:42)

Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen

Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan heeft de Air France-KLM Group de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de sociaaleconomische impact van haar activiteiten in Nederland en Frankrijk. Daarover bericht KLM.

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.