Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NBTC: drukte Schiphol bepaalt keuze vakantiebestemming

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
NBTC: drukte Schiphol bepaalt keuze vakantiebestemming
De drukte op Schiphol speelt bij veel Nederlanders een rol bij de keuze van hun vakantiebestemming. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in zijn nieuwste vakantiemonitor.

De helft van alle Nederlanders kijkt zelfs al naar alternatieve reisopties, komt naar voren uit het onderzoek waarvoor in elk van de onderzochte landen circa duizend mensen zijn ondervraagd. Ook zijn binnenlandse vakanties, bijvoorbeeld op de camping of in een bungalowpark, dit jaar net als in de coronaperiode populair.

Waar bijvoorbeeld Fransen en Britten hun eigen land in toenemende mate links laten liggen, kiezen volgens het NBTC dit jaar zelfs iets meer Nederlanders voor een binnenlandse vakantie dan in 2021. Meer dan vier op de tien mensen in Nederland vulden bij de peiling in dat ze vakantie willen vieren binnen de landsgrenzen.

'Groeiende onzekerheden'

Algemeen directeur Jos Vranken van het bureau noemt dat laatste opvallend aangezien de verwachting was dat ook Nederlanders nu er geen coronarestricties meer zijn weer massaal voor buitenlandse vakantiebestemmingen zouden kiezen. "Ook dit jaar blijken groeiende onzekerheden voor een deel van de Nederlanders een reden om te kiezen voor het eigen land als veilige en vertrouwde vakantiebestemming", geeft hij aan in een verklaring.

Deze ontwikkeling zou niet alleen aan de drukte op Schiphol te wijten zijn. De stijgende prijzen spelen ook een rol in de keuze van het soort vakantie, staat in het onderzoek van NBTC. Vier op de tien Nederlanders zou bij zijn vakantieplanning daarnaast rekening houden met een nieuwe coronagolf dit najaar.

Autovakantie

Volgens het NBTC hebben bijna acht op de tien Nederlanders nog vakantieplannen voor de rest van dit jaar. Voor een deel van die groep zal dat waarschijnlijk niet de eerste keer dit jaar zijn dat ze eropuit trekken. Ongeveer de helft van de Nederlanders is al in enige vorm op vakantie geweest in 2022, aldus het bureau.

Onderzoek van de ANWB onder zijn leden in juni dit jaar wijst uit dat de auto bij hen het populairste vervoermiddel is tijdens de zomervakantie, ondanks de hoge brandstofprijzen. Van de vakantiegangers die met het vliegtuig reizen, 16 procent, koos 44 procent door de drukte op Schiphol voor een andere luchthaven. Naast Nederland zijn Duitsland, Frankrijk en Italië gewilde vakantielanden. 

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.