Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Fossielvrij NL daagt KLM voor rechter vanwege CO2-claims

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Fossielvrij NL daagt KLM voor rechter vanwege CO2-claims
Stichting Fossielvrij NL zet een rechtszaak tegen KLM door. De milieuorganisatie vindt dat de luchtvaartmaatschappij nog steeds consumenten misleidt met reclames over duurzaam vliegen. Een gesprek bracht het bedrijf en de activisten onlangs niet dichter bij elkaar. Daarom heeft Fossielvrij NL een zaak aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam. Daar had de organisatie al eerder mee gedreigd.

Volgens de eisers is dit wereldwijd de eerste rechtszaak tegen "misleidende duurzaamheidsclaims" van de luchtvaart. Ze voelen zich gesterkt door een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC), die in april oordeelde dat KLM consumenten misleidde met CO2-neutraal vliegen. Termen als "CO2-neutraal" en "CO2ZERO" zijn absolute claims, oordeelde de commissie. Daar is veel bewijs voor nodig en dat kan KLM niet voldoende leveren.

Het bedrijf heeft reclameteksten vervolgens wat aangepast, maar volgens Fossielvrij NL zijn die nog altijd misleidend. Volgens de organisatie "ondermijnt" het bedrijf "urgente klimaatmaatregelen" door klanten het idee te geven dat ze de milieuschade die vliegen veroorzaakt echt kunnen goedmaken.

Uitstoot

Net als andere luchtvaartmaatschappijen biedt KLM klanten aan hun uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Het geld wordt geïnvesteerd in herbebossingsprojecten. Hoewel het juist is dat bomen CO2 opnemen, kan KLM volgens de klagers "niet met recht beweren dat dit soort bijdragen het klimaateffect van vliegen ongedaan kan maken".

"De realiteit is dat vliegen enorm veel uitstoot veroorzaakt", stelt campagnevoerder Hiske Arts van Fossielvrij NL. Volgens haar moet de sector simpelweg krimpen. "Gelukkig beginnen veel mensen te beseffen dat de luchtvaart niet kan blijven groeien, maar KLM drukt dat groeiende bewustzijn de kop in met marketing."

Duurzame brandstof

Naast herbebossing promoot KLM zichzelf ook met duurzamere vliegtuigbrandstof, die leidt tot minder uitstoot. Fossielvrij NL wijst op gegevens van de luchtvaartmaatschappij zelf waarin staat dat in 2019 slechts 0,18 procent van de totale hoeveelheid brandstoffen extra duurzaam was. Begin dit jaar is dit voor vluchten vanaf Amsterdam opgekrikt tot 0,5 procent. Klanten kunnen vrijwillig extra betalen om dat percentage verder te verhogen.

Duurzame brandstof leidt volgens KLM tot 75 procent minder CO2-uitstoot dan de gebruikelijke kerosine. De kosten liggen wel nog vier keer hoger en "de productie blijft achter", aldus het bedrijf begin dit jaar.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.

15 september '22 (16:59)

Ontwerp mee tijdens de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober

Piloot! Dokter! Juf! Er zijn ongetwijfeld leerlingen in jouw klas diedit willen worden, maar wil jij ze aan het denken zetten over wat er nog meervoor carrières mogelijk zijn? Laat jouw leerlingen het ontdekken met deze mooie actie van Jet-Net & TechNet tijdens de Kinderboekenweek van 6 tot 17 oktober!