Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fossielvrij NL daagt KLM voor rechter vanwege CO2-claims

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fossielvrij NL daagt KLM voor rechter vanwege CO2-claims
Stichting Fossielvrij NL zet een rechtszaak tegen KLM door. De milieuorganisatie vindt dat de luchtvaartmaatschappij nog steeds consumenten misleidt met reclames over duurzaam vliegen. Een gesprek bracht het bedrijf en de activisten onlangs niet dichter bij elkaar. Daarom heeft Fossielvrij NL een zaak aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam. Daar had de organisatie al eerder mee gedreigd.

Volgens de eisers is dit wereldwijd de eerste rechtszaak tegen "misleidende duurzaamheidsclaims" van de luchtvaart. Ze voelen zich gesterkt door een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC), die in april oordeelde dat KLM consumenten misleidde met CO2-neutraal vliegen. Termen als "CO2-neutraal" en "CO2ZERO" zijn absolute claims, oordeelde de commissie. Daar is veel bewijs voor nodig en dat kan KLM niet voldoende leveren.

Het bedrijf heeft reclameteksten vervolgens wat aangepast, maar volgens Fossielvrij NL zijn die nog altijd misleidend. Volgens de organisatie "ondermijnt" het bedrijf "urgente klimaatmaatregelen" door klanten het idee te geven dat ze de milieuschade die vliegen veroorzaakt echt kunnen goedmaken.

Uitstoot

Net als andere luchtvaartmaatschappijen biedt KLM klanten aan hun uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Het geld wordt geïnvesteerd in herbebossingsprojecten. Hoewel het juist is dat bomen CO2 opnemen, kan KLM volgens de klagers "niet met recht beweren dat dit soort bijdragen het klimaateffect van vliegen ongedaan kan maken".

"De realiteit is dat vliegen enorm veel uitstoot veroorzaakt", stelt campagnevoerder Hiske Arts van Fossielvrij NL. Volgens haar moet de sector simpelweg krimpen. "Gelukkig beginnen veel mensen te beseffen dat de luchtvaart niet kan blijven groeien, maar KLM drukt dat groeiende bewustzijn de kop in met marketing."

Duurzame brandstof

Naast herbebossing promoot KLM zichzelf ook met duurzamere vliegtuigbrandstof, die leidt tot minder uitstoot. Fossielvrij NL wijst op gegevens van de luchtvaartmaatschappij zelf waarin staat dat in 2019 slechts 0,18 procent van de totale hoeveelheid brandstoffen extra duurzaam was. Begin dit jaar is dit voor vluchten vanaf Amsterdam opgekrikt tot 0,5 procent. Klanten kunnen vrijwillig extra betalen om dat percentage verder te verhogen.

Duurzame brandstof leidt volgens KLM tot 75 procent minder CO2-uitstoot dan de gebruikelijke kerosine. De kosten liggen wel nog vier keer hoger en "de productie blijft achter", aldus het bedrijf begin dit jaar.

Door: ANP

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.