Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Milieuorganisatie spant rechtszaak over 'illegaal vliegveld' Maastricht

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Milieuorganisatie MOB spant een rechtszaak aan tegen de overheid om sluiting van dichterbij te brengen. Een jurist heeft donderdag namens de organisatie een beroepschrift naar de rechtbank in Arnhem gestuurd. Hij betoogt daarin dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) ten onrechte heeft geweigerd in te grijpen bij de Limburgse luchthaven.

Het concrete verzoek aan de rechter is om die weigering van de minister te vernietigen. MOB diende al in 2019 een verzoek in om "alle vliegbewegingen per direct te laten staken". Een van de redenen is dat de luchthaven niet beschikt over een geldige natuurvergunning. "Er is geen concreet zicht op legalisatie, waardoor handhaving is geboden", staat in de brief aan de rechtbank. "Er is dus sprake van een illegaal vliegveld."

Ook andere luchthavens hebben een natuurvergunning nodig, onder meer vanwege de uitstoot van stikstofoxiden door vliegtuigen. MOB heeft hierover ook procedures lopen die gaan over Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. De zaak rond het vliegveld van Maastricht zal nu daadwerkelijk voor de rechter komen. Die stap zet Mobilisation for the Environment, zoals de organisatie van Johan Vollenbroek voluit heet, omdat Van der Wal in mei aangaf dat ze niet wilde handhaven.

Aanvraag vergunning

In een namens de minister verstuurde brief stond dat voor de luchthaven "een concreet zicht op legalisatie bestaat". Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft de aanvraag voor de vergunning gedaan en volgens Van der Wal is het "aannemelijk" dat die kan worden verleend. Ook zou handhaven volgens haar "niet evenredig zijn".

De luchthaven moet wel nog nadere informatie over stikstof verstrekken. Daarvoor heeft de minister MAA tot 1 september de tijd gegeven. MOB kan zich daar dus niet in vinden en hoopt via de rechter alsnog gelijk te krijgen.

Het bestuur van de luchthaven ziet "een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet", laat een woordvoerder weten.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.