Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Mogelijke langetermijnschade gezondheid ultrafijnstof vliegtuigen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Mogelijke langetermijnschade gezondheid ultrafijnstof vliegtuigen
Blootstelling aan ultrafijnstof van vliegtuigen rond Schiphol kan mogelijk leiden tot nadelige effecten op het hart- en vaatstelstel en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Er zijn geen aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan ultrafijnstof de oorzaak is van aandoeningen aan de luchtwegen. Wel kunnen bestaande aandoeningen door korte blootstelling tijdelijk verergeren. Dit meldt het RIVM. 

Er is nog onvoldoende bewijs voor effecten op het zenuwstelsel en de stofwisseling (diabetes). Voor effecten op de totale sterfte zijn geen aanwijzingen.

Groot onderzoeksprogramma

Het is wereldwijd voor het eerst dat er zo’n uitgebreid onderzoek is gedaan naar de mogelijke effecten van ultrafijnstof op de gezondheid. In drie deelonderzoeken is uitgezocht wat de concentraties rondom Schiphol zijn van ultrafijnstof van vliegtuigen, of hogere concentraties een direct effect hebben op de gezondheid en of langdurige blootstelling aan ultrafijnstof kan leiden tot nadelige gezondheidseffecten.

Langdurige blootstelling

In het laatste deelonderzoek beoordeelde het RIVM of hogere concentraties ultrafijnstof van vliegtuigen effect kunnen hebben op de gezondheid van omwonenden van Schiphol. Langdurige blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer heeft mogelijk effect op het hart- en vaatstelsel. In gebieden met hoge concentraties zijn bijvoorbeeld meer mensen medicijnen tegen hartaandoeningen gaan gebruiken dan in gebieden met lage concentraties.

Blootstelling aan ultrafijnstof is bij zwangere vrouwen mogelijk nadelig voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. We spreken van mogelijk omdat er te veel onzeker is om definitief te kunnen concluderen dat er een oorzakelijk verband is.

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer effect heeft op het zenuwstelsel of diabetes veroorzaakt. Dat betekent dat er niet genoeg informatie is om een verband vast te stellen, of dat de resultaten van deelonderzoeken niet duidelijk zijn. Met uitzondering van een mogelijk effect op sterfte aan hartritmestoornis, zijn er geen aanwijzingen dat mensen eerder overlijden als zij jarenlang aan ultrafijn stof van vliegverkeer blootstaan.

Door: Nationale Transportgids

18 juli '25 (14:21)

Nieuwe KLM-bestemming: Kittilä in Fins Lapland

KLM voegt voor het winterseizoen 2025-2026 een nieuwe bestemming toe aan haar netwerk: het in het noordwesten van Fins Lapland gelegen Kittilä. Vanaf 23 november 2025 tot 22 maart 2026 biedt KLM elke zondag een vlucht aan tussen Amsterdam en Kittilä. Dat meldt KLM. 

18 juli '25 ( 8:20)

Air France-piloten vliegen in KLM-Boeing

Woensdagmiddag is een bijzondere samenwerking gestart tussen KLM en Air France. Piloten van Air France zullen gedurende vier maanden op een Boeing 777-200 van KLM vliegen op de route tussen John F. Kennedy Airport en Schiphol. De eerste vlucht vertrok om 13.25 uur vanaf Schiphol met piloten van Air France en cabinepersoneel van KLM. Dat meldt KLM.

17 juli '25 ( 9:44)

Deel schitterende zonnepanelen bij Polderbaan moet weg, maar Schiphol vreest voor augustus

De rechtbank eist dat De Groene Energie Corridor om 78.000 van de bijna 230.000 zonnepanelen langs de A9 bij Schiphol weghaalt. Piloten hebben er tijdens bepaalde maanden op bepaalde uren dusdanig overlast van, dat ze niet veilig kunnen landen. Dit meldt NOS.

17 juli '25 ( 9:22)

Nieuwe Airbus A321neo’s voor Transavia

De Transavia-vloot verandert snel. Woensdag 16 juli 2025 landde op Schiphol de elfde Airbus A321neo. Tegelijkertijd verdwijnen de Boeing 737’s uit de vloot. Die verandering is zichtbaar op het platform én merkbaar in de lucht. Dat meldt Transavia.

16 juli '25 (14:24)

Corendon vliegt weer op Kaapverdisch eiland Sal

Corendon heeft het Kaapverdische eiland Sal opnieuw toegevoegd aan het winteraanbod. Vanaf november 2025 vliegen reizigers drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) met Corendon Dutch Airlines vanaf Amsterdam naar Sal. Dat meldt Corendon.

15 juli '25 (13:52)

KLM verslagen door dood collega bij vliegtuigongeluk London Southend

KLM laat weten diep verslagen te zijn door de vliegtuigcrash van zondag 13 juli bij het vliegveld Londen Southend. Eén van de omgekomen personen was een medewerker van KLM. Dat meldt RTL Nieuws.

14 juli '25 (15:07)

Bij ongeluk met Nederlands vliegtuigje in Londen zijn vier mensen om het leven gekomen

Er zijn vier mensen omgekomen bij het vliegtuigongeluk met een Nederlands vliegtuigje op luchthaven Londen Southend, meldt Sky News. Op het vliegveld in het Verenigd Koninkrijk is er de hele dag onderzoek gedaan. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (13:26)

Nog weinig bekend over Nederlands vliegtuig dat neerstortte bij Londen

Er is nog veel onduidelijkheid over het Nederlandse vliegtuigje dat is neergestort bij de luchthaven Londen Southend in het Verenigd Koninkrijk. Het vliegtuig stortte zondagmiddag 13 juli vrij snel na het opstijgen neer. Dat meldt Hart van Nederland.

11 juli '25 ( 8:10)

Retro Airbus Transavia getest tijdens eerste vlucht

Woensdag 9 juli 2025 heeft de retrostijl Airbus A321neo, die Transavia ontvangt in het kader van haar zestigjarig jubileum, de eerste vlucht gemaakt. Deze F1-vlucht (First Flight) is een belangrijke test die Airbus uitvoert voordat het toestel wordt overgedragen. Dat meldt Transavia.

10 juli '25 ( 8:51)

KLM vliegt deze zomer naar 161 bestemmingen

Vanaf deze zomer vliegt KLM naar 161 bestemmingen wereldwijd. De stoelcapaciteit groeit met 4% en KLM vervoert in juli en augustus ongeveer 6,4 miljoen passagiers. Vooral Noord-Amerika (+9% vluchten) en Zuid-Europa tonen sterke groei, met 25% meer stoelen naar Portugal en Kroatië. Dat meldt KLM.