Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blijvende onzekerheid over landingsrechten JetBlue op Schiphol

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Blijvende onzekerheid over landingsrechten JetBlue op Schiphol
Of de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue mag blijven vliegen op Schiphol is nog maar de vraag. Het besluit om de krimp van Schip op te schorten, betekent niet automatisch dat alles terugkeert naar het oude.

Dat zegt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL), de organisatie die gaat over de verdeling van de zogenoemde slots. Dat is het recht om op een bepaalde tijd te landen of op te stijgen. Schiphol bepaalt hoeveel slots er te vergeven zijn, maar maatschappijen maken niet altijd optimaal gebruik van dat recht. Als een luchtvaartmaatschappij meer dan 80 procent van de toegewezen slots heeft gebruikt, is een historisch recht opgebouwd om het seizoen daarna weer te mogen vliegen. Een luchtvaartmaatschappij die minder dan 80 procent van de toegewezen slots benut, verliest volgens de regels die plekken.

Nieuwkomer

JetBlue was als nieuwkomer op Schiphol een van de luchtvaartmaatschappijen die zijn start- en landingsrechten dreigde kwijt te raken, omdat er geen historische rechten waren opgebouwd. De maatschappij drong uit woede hierover er bij de Amerikaanse regering al op aan vergeldingsmaatregelen te nemen tegen Nederlandse maatschappijen, met name KLM. Maandag overlegden het Amerikaanse ministerie van Transport, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid in Brussel over de kwestie, met als uitkomst dat de krimp van Schiphol voorlopig wordt opgeschort.

Besluit

Grote vraag is of de rust hiermee is teruggekeerd. Welke luchtvaartmaatschappijen de komende tijd op Schiphol mogen blijven vliegen, moet nog worden bekeken. Afgelopen zomer waren er 293.000 slots op Schiphol te verdelen, maar daar werd slechts in 290.000 gevallen gebruik van gemaakt. Onduidelijk is nu of Schiphol besluit terug te keren naar 293.000 slots of 290.000 slots. In het eerste geval komt weer plek vrij voor nieuwe toetreders, zoals JetBlue, aldus Thomassen, anders niet. Schiphol moet daar de komende weken een besluit over nemen.

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.