Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos
Schiphol-topman Dick Benschop heeft een "constructief gesprek" gehad met ministers Sigrid Kaag van Financiën en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven na de bijeenkomst naar aanleiding van de chaos van de afgelopen weken op de luchthaven. De ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat benadrukken het besloten karakter van het gesprek en willen niets over de inhoud kwijt.

Zonder verder in detail te treden, kwamen er volgens de luchthavenzegsman bij het gesprek "de stand van zaken op Schiphol en de vervolgacties van de luchthaven richting de zomer" aan de orde. De woordvoerder stelt verder dat er sprake is van regelmatig contact tussen Benschop en de bewindslieden. De Staat is een grote aandeelhouder in de luchthaven.

Benschop bood al eerder zijn excuses aan voor de ontstane situatie en toog ook naar de Tweede Kamer om uitleg te geven. De Schiphol-directeur kreeg al de nodige kritiek omdat hij zelf in mei op vakantie was en ook op andere momenten niet aanwezig zou zijn geweest. Benschop bestrijdt dat en zegt altijd van afstand bereikbaar te zijn geweest.

Grote problemen

De afgelopen tijd ontstonden grote problemen op Schiphol door personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en lieten vooral bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging en de bagageafhandeling een deel van het personeel vertrekken. Nu reizigers terugkeren, blijken er te weinig mensen om de passagiers te controleren en hun bagage in de vliegtuigen te laden.

De situatie kwam tijdens de meivakantie voor het eerst aan het licht, daarbij geholpen door een wilde staking van een deel van de bagageafhandelaars. Ook de periode daarna was er nog veel drukte, die veelal werd veroorzaakt door te weinig beveiligers. Dat leidde tot lange rijen en opstootjes bij de beveiliging. Daarnaast werden er, met name door KLM, vluchten geschrapt of verplaatst naar andere luchthavens. KLM liet daarnaast begin deze maand ruim veertig vluchten vanuit Europa leeg terugvliegen vanwege de grote drukte op Schiphol.

Om meer personeel aan te trekken sprak de luchthaven met de vakbonden af dat beveiligers, bagageafhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens de drukke periode. De leden van CNV en FNV hebben dat bereikte akkoord goedgekeurd, meldden die vakbonden maandag.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.

15 september '22 (16:59)

Ontwerp mee tijdens de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober

Piloot! Dokter! Juf! Er zijn ongetwijfeld leerlingen in jouw klas diedit willen worden, maar wil jij ze aan het denken zetten over wat er nog meervoor carrières mogelijk zijn? Laat jouw leerlingen het ontdekken met deze mooie actie van Jet-Net & TechNet tijdens de Kinderboekenweek van 6 tot 17 oktober!