Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos
Schiphol-topman Dick Benschop heeft een "constructief gesprek" gehad met ministers Sigrid Kaag van Financiën en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven na de bijeenkomst naar aanleiding van de chaos van de afgelopen weken op de luchthaven. De ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat benadrukken het besloten karakter van het gesprek en willen niets over de inhoud kwijt.

Zonder verder in detail te treden, kwamen er volgens de luchthavenzegsman bij het gesprek "de stand van zaken op Schiphol en de vervolgacties van de luchthaven richting de zomer" aan de orde. De woordvoerder stelt verder dat er sprake is van regelmatig contact tussen Benschop en de bewindslieden. De Staat is een grote aandeelhouder in de luchthaven.

Benschop bood al eerder zijn excuses aan voor de ontstane situatie en toog ook naar de Tweede Kamer om uitleg te geven. De Schiphol-directeur kreeg al de nodige kritiek omdat hij zelf in mei op vakantie was en ook op andere momenten niet aanwezig zou zijn geweest. Benschop bestrijdt dat en zegt altijd van afstand bereikbaar te zijn geweest.

Grote problemen

De afgelopen tijd ontstonden grote problemen op Schiphol door personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en lieten vooral bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging en de bagageafhandeling een deel van het personeel vertrekken. Nu reizigers terugkeren, blijken er te weinig mensen om de passagiers te controleren en hun bagage in de vliegtuigen te laden.

De situatie kwam tijdens de meivakantie voor het eerst aan het licht, daarbij geholpen door een wilde staking van een deel van de bagageafhandelaars. Ook de periode daarna was er nog veel drukte, die veelal werd veroorzaakt door te weinig beveiligers. Dat leidde tot lange rijen en opstootjes bij de beveiliging. Daarnaast werden er, met name door KLM, vluchten geschrapt of verplaatst naar andere luchthavens. KLM liet daarnaast begin deze maand ruim veertig vluchten vanuit Europa leeg terugvliegen vanwege de grote drukte op Schiphol.

Om meer personeel aan te trekken sprak de luchthaven met de vakbonden af dat beveiligers, bagageafhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens de drukke periode. De leden van CNV en FNV hebben dat bereikte akkoord goedgekeurd, meldden die vakbonden maandag.

Door: ANP

08 juni '23 (10:52)

Zes bagageafhandelaren Schiphol dreigen boete te krijgen van Arbeidsinspectie

Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. 

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.