Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek' over chaos
Schiphol-topman Dick Benschop heeft een "constructief gesprek" gehad met ministers Sigrid Kaag van Financiën en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven na de bijeenkomst naar aanleiding van de chaos van de afgelopen weken op de luchthaven. De ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat benadrukken het besloten karakter van het gesprek en willen niets over de inhoud kwijt.

Zonder verder in detail te treden, kwamen er volgens de luchthavenzegsman bij het gesprek "de stand van zaken op Schiphol en de vervolgacties van de luchthaven richting de zomer" aan de orde. De woordvoerder stelt verder dat er sprake is van regelmatig contact tussen Benschop en de bewindslieden. De Staat is een grote aandeelhouder in de luchthaven.

Benschop bood al eerder zijn excuses aan voor de ontstane situatie en toog ook naar de Tweede Kamer om uitleg te geven. De Schiphol-directeur kreeg al de nodige kritiek omdat hij zelf in mei op vakantie was en ook op andere momenten niet aanwezig zou zijn geweest. Benschop bestrijdt dat en zegt altijd van afstand bereikbaar te zijn geweest.

Grote problemen

De afgelopen tijd ontstonden grote problemen op Schiphol door personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en lieten vooral bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging en de bagageafhandeling een deel van het personeel vertrekken. Nu reizigers terugkeren, blijken er te weinig mensen om de passagiers te controleren en hun bagage in de vliegtuigen te laden.

De situatie kwam tijdens de meivakantie voor het eerst aan het licht, daarbij geholpen door een wilde staking van een deel van de bagageafhandelaars. Ook de periode daarna was er nog veel drukte, die veelal werd veroorzaakt door te weinig beveiligers. Dat leidde tot lange rijen en opstootjes bij de beveiliging. Daarnaast werden er, met name door KLM, vluchten geschrapt of verplaatst naar andere luchthavens. KLM liet daarnaast begin deze maand ruim veertig vluchten vanuit Europa leeg terugvliegen vanwege de grote drukte op Schiphol.

Om meer personeel aan te trekken sprak de luchthaven met de vakbonden af dat beveiligers, bagageafhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens de drukke periode. De leden van CNV en FNV hebben dat bereikte akkoord goedgekeurd, meldden die vakbonden maandag.

Door: ANP

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.