Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol-akkoord gaat vanaf 1 juni definitief in

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Schiphol-akkoord gaat vanaf 1 juni definitief in
Leden van FNV die op Schiphol werken als beveiliger, afhandelaar, schoonmaker of buschauffeur, hebben voor het akkoord gestemd dat de vakbonden twee weken geleden sloten met Schiphol Group. Daarmee gaat vanaf 1 juni het akkoord definitief in. De medewerkers om wie het gaat krijgen onder meer een zomerbonus van 5,25 euro en daarna tot en met volgende zomer 1,40 euro extra per gewerkt uur. Dat meldt de FNV.

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De mensen op Schiphol krijgen met dit akkoord de waardering die ze verdienen. Ze hebben keihard gewerkt en dat zal de komende tijd ook weer nodig zijn. Het is nu zaak dat de vakbonden en Schiphol Group vaart maken met het uitvoeren van het plan. Zo kan het vertrouwen bij de medewerkers weer hersteld worden."

Aanbestedingsbeleid 

In het akkoord zijn niet alleen afspraken gemaakt voor de korte termijn. Voor de lange termijn is afgesproken dat het aanbestedingsbeleid van de luchthaven drastisch verandert. "Jarenlang werd alleen aanbesteed op een zo laag mogelijke prijs. Dat ging ten koste van de mensen die het werk uit moeten voeren. Minder mensen, moesten hetzelfde werk doen. In de toekomst gaat er aanbesteed worden op kwaliteit en houden de mensen bij een overgang naar een nieuwe werkgever dezelfde arbeidsvoorwaarden", aldus Van Doesburg.

Gratis parkeerplaats 

Een andere afspraak is dat de medewerkers vanaf volgend jaar recht hebben op minstens tien aaneengesloten dagen vakantie in de zomerperiode. Tot slot is afgesproken dat het werken op Schiphol de medewerkers geen geld meer mag kosten. Dus koffie, thee en water zijn voortaan gratis en als het nodig is, kunnen medewerkers een gratis parkeerplaats krijgen. Ook worden rust- en sanitairruimtes gecontroleerd en opgeknapt.

Door: Nationale Transportgids 

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.