Stakingen in Italië hebben invloed op Nederlandse vluchten

Afgelopen woensdag heeft KLM onder andere vijf retourvluchten moeten schrappen als gevolg van personeelsproblemen op Italiaanse vliegvelden. Naar verluid zou de luchtverkeerleiding, piloten en het cabinepersoneel van budgetmaatschappijen Volotea, easyJet en Ryanair het werk hebben neergelegd. Dit meldt Transport Online. 

Europees probleem 

In totaal werden er 360 vluchten geannuleerd. Omdat het luchthavenpersoneel wel degelijk begaan is met de wensen van hun reizigers bleef een deel van hen gewoon doorwerken. Het personeel op veel Europese luchthavens eist betere arbeidsvoorwaarden. Lage lonen, weinig verlof en hoge werkdruk zorgen ervoor dat vliegvelden steeds vaker te maken krijgen met stakingen. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en afgelopen woensdag dus in Italië.

Stakingsgolf

De vakbonden hadden gehoopt op een beperkte staking van een paar uur. Omdat de werklast echter dermate hoog ligt sloten meer beroepsgroepen zich woensdag aan bij de actie. Hoewel de Italiaanse luchtvaartmaatschappijen nog steeds 99% van hun klanten konden helpen, laat deze stakingsgolf zien dat luchthavenarbeiders het beu zijn als het aankomt op onvoorspelbare uren, slechte beloningen en een personeelstekort dat veel normale taken onuitvoerbaar maakt.

Passende oplossing 

Als de problemen niet passend worden opgelost dan zullen de oplopende wachttijden en annuleringen deze zomer alleen maar verergeren. De heersende opvatting dat men onbeperkt vliegreizen moet kunnen boeken staat nu onder druk. Los van de druk op het klimaat vergeet men weleens dat echte mensen, met fysieke en mentale grenzen, ons vlieggedrag mogelijk maken.

Door: Nationale Transportgids