Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stakingen in Italië hebben invloed op Nederlandse vluchten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Stakingen in Italië hebben invloed op Nederlandse vluchten
Afgelopen woensdag heeft KLM onder andere vijf retourvluchten moeten schrappen als gevolg van personeelsproblemen op Italiaanse vliegvelden. Naar verluid zou de luchtverkeerleiding, piloten en het cabinepersoneel van budgetmaatschappijen Volotea, easyJet en Ryanair het werk hebben neergelegd. Dit meldt Transport Online. 

Europees probleem 

In totaal werden er 360 vluchten geannuleerd. Omdat het luchthavenpersoneel wel degelijk begaan is met de wensen van hun reizigers bleef een deel van hen gewoon doorwerken. Het personeel op veel Europese luchthavens eist betere arbeidsvoorwaarden. Lage lonen, weinig verlof en hoge werkdruk zorgen ervoor dat vliegvelden steeds vaker te maken krijgen met stakingen. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en afgelopen woensdag dus in Italië.

Stakingsgolf

De vakbonden hadden gehoopt op een beperkte staking van een paar uur. Omdat de werklast echter dermate hoog ligt sloten meer beroepsgroepen zich woensdag aan bij de actie. Hoewel de Italiaanse luchtvaartmaatschappijen nog steeds 99% van hun klanten konden helpen, laat deze stakingsgolf zien dat luchthavenarbeiders het beu zijn als het aankomt op onvoorspelbare uren, slechte beloningen en een personeelstekort dat veel normale taken onuitvoerbaar maakt.

Passende oplossing 

Als de problemen niet passend worden opgelost dan zullen de oplopende wachttijden en annuleringen deze zomer alleen maar verergeren. De heersende opvatting dat men onbeperkt vliegreizen moet kunnen boeken staat nu onder druk. Los van de druk op het klimaat vergeet men weleens dat echte mensen, met fysieke en mentale grenzen, ons vlieggedrag mogelijk maken.

Door: Nationale Transportgids 

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.