Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stakingen in Italië hebben invloed op Nederlandse vluchten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Stakingen in Italië hebben invloed op Nederlandse vluchten
Afgelopen woensdag heeft KLM onder andere vijf retourvluchten moeten schrappen als gevolg van personeelsproblemen op Italiaanse vliegvelden. Naar verluid zou de luchtverkeerleiding, piloten en het cabinepersoneel van budgetmaatschappijen Volotea, easyJet en Ryanair het werk hebben neergelegd. Dit meldt Transport Online. 

Europees probleem 

In totaal werden er 360 vluchten geannuleerd. Omdat het luchthavenpersoneel wel degelijk begaan is met de wensen van hun reizigers bleef een deel van hen gewoon doorwerken. Het personeel op veel Europese luchthavens eist betere arbeidsvoorwaarden. Lage lonen, weinig verlof en hoge werkdruk zorgen ervoor dat vliegvelden steeds vaker te maken krijgen met stakingen. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en afgelopen woensdag dus in Italië.

Stakingsgolf

De vakbonden hadden gehoopt op een beperkte staking van een paar uur. Omdat de werklast echter dermate hoog ligt sloten meer beroepsgroepen zich woensdag aan bij de actie. Hoewel de Italiaanse luchtvaartmaatschappijen nog steeds 99% van hun klanten konden helpen, laat deze stakingsgolf zien dat luchthavenarbeiders het beu zijn als het aankomt op onvoorspelbare uren, slechte beloningen en een personeelstekort dat veel normale taken onuitvoerbaar maakt.

Passende oplossing 

Als de problemen niet passend worden opgelost dan zullen de oplopende wachttijden en annuleringen deze zomer alleen maar verergeren. De heersende opvatting dat men onbeperkt vliegreizen moet kunnen boeken staat nu onder druk. Los van de druk op het klimaat vergeet men weleens dat echte mensen, met fysieke en mentale grenzen, ons vlieggedrag mogelijk maken.

Door: Nationale Transportgids 

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.