Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Corendon wil 'fair share' kunnen leveren bij oplossen problemen Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Corendon wil  'fair share' kunnen leveren bij oplossen problemen Schiphol
Corendon voert "zeer complexe gesprekken" met Schiphol, maar het reisconcern denkt er uiteindelijk wel uit te komen en zijn steentje bij te dragen aan het oplossen van de problemen rond de grote drukte op de luchthaven. "Ik ben er optimistisch over dat wij ons 'fair share' kunnen leveren", stelt topman Steven van der Heijden in gesprek met het ANP.

Voor Corendon is het geen optie om zomaar vluchten te schrappen, legt hij uit. Dat zou namelijk betekenen dat er vakanties van mensen niet door kunnen gaan. "Omdat er ook al hotels zijn geboekt zou dat voor ons een kostbare zaak zijn, los van het feit dat het ook een drama zou zijn voor de mensen die het betreft."

Vluchten verplaatsen

Maar Van der Heijden is wel bereid om vluchten te verplaatsen naar andere luchthavens in de regio. Vakantiegangers zouden in zijn ogen ook vanaf Rotterdam of een vliegveld net over de grens kunnen vertrekken. Verder vliegt Corendon op sommige Turkse bestemmingen nu meerdere keren per dag. "Mogelijk kunnen we daar nog wat in elkaar schuiven en er een vlucht tussenuit halen", geeft de topman aan. "Maar alleen als er elders capaciteit beschikbaar is."

De Corendon-baas denkt op deze manier tot overeenstemming te kunnen komen met Schiphol. "Het probleem is relatief natuurlijk ook niet super groot", redeneert hij. Op een drukke dag telt Schiphol volgens hem ongeveer 100.000 vertrekkende passagiers. "Dat betekent dat er omgerekend zo'n 8000 mensen per uur door de security moeten. Als de beveiliging bijvoorbeeld 10 procent te weinig capaciteit heeft, zijn dat er dus 800 te veel. En dat kan zorgen voor lange rijen. Maar wij hoeven het aantal passagiers vanaf Schiphol dan maar met 10 procent te beperken."

Het percentage dat Van der Heijden noemt is maar ter illustratie. Hoe hoog het percentage werkelijk is en wat dan precies het 'fair share' is dat Corendon zou moeten bijdragen, wordt nog besproken. Die gesprekken zouden erg complex zijn omdat bij de drukte ook een rol speelt wanneer vluchten precies vertrekken: welke dag en op welk tijdstip.

Herverdelen

De topman van Corendon benadrukt dat de situatie van zijn maatschappij heel anders is dan bij KLM, dat de voorbije periode al meerdere keren besloot om veel vluchten te schrappen. "Als je een groot netwerk hebt met veel overstappers kun je alles nog wel een beetje herverdelen", geeft Van der Heijden aan. Dan stappen mensen die van Aziƫ naar de VS willen bijvoorbeeld in Parijs over in plaats van op Schiphol. "Maar bij ons vertrek je op Schiphol en land je op Schiphol. Dat is echt wat anders."

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.