Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen reizigers moeten buiten wachten tot ze vertrekhal in mogen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De maatregel van Schiphol om reizigers die veel te vroeg komen niet toe te laten tot de vertrekhal, zorgt ervoor dat tientallen reizigers buiten moeten wachten. Sommige mensen geven aan niet op de hoogte te zijn van het nieuwe beleid waarbij mensen niet eerder dan vier uur voor vertrek van hun vlucht tot de vertrekhal worden toegelaten. Anderen zeggen toch vroeg te zijn gekomen omdat ze vreesden anders weleens hun vlucht te missen.

"Ik ging met de Schipholtaxi vanuit Purmerend. Ze zeiden dat ik rekening moest houden met files, dus heb ik de taxi wat eerder genomen. Het was rustig op de weg, dus we konden doorrijden en toen was ik een half uur te vroeg", aldus een vrouw die buiten stond te wachten totdat ze naar binnen mocht. Een man vertelt een vergelijkbaar verhaal: "Ik ben een kwartiertje te vroeg, maar dat komt door de bus. Maar er komen zo nu en dan ook mensen die er niet van wisten. Twee reizigers reageerden bijvoorbeeld verbaasd. "Wij wisten niet van de regel en wilden juist vroeg zijn."

Boos

Iemand die de vertrekhal wil betreden, krijgt sinds vrijdag de vraag hoe laat de vlucht gaat. "De meeste mensen begrijpen en kennen de nieuwe regel en als ze te vroeg zijn, gaan ze op verzoek naar Schiphol Plaza. Heel af en toe worden mensen boos omdat ze niet naar binnen mogen, het beleid is dan om ze maar door te laten en problemen te voorkomen", aldus een controleur.

De toezichthouders bij de ingangen zijn eigenlijk kantoormedewerkers van Schiphol. Ze zijn speciaal voor de drukte ingezet om bij de deuren vertrektijden te controleren. Volgens een van deze medewerkers is het normaal beleid op Schiphol om bij drukte bij te springen. "Dat moet het kantoorpersoneel ieder jaar wel doen, dus we zijn het gewend." Het controlewerk gebeurt in ploegendiensten. Ieder half uur beginnen weer nieuwe mensen. "Het gaat vooralsnog prima."

Grote drukte in terminals

Schiphol kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en onder afhandelaars. Daardoor ontstond vaak grote drukte in de terminals. Vandaar het nieuwe beleid om de supervroege reizigers niet meer binnen te laten. Vrijdag is het opnieuw erg druk, met lange rijen met wachtende passagiers. Sommige mensen moeten zelfs buiten wachten omdat de rijen zo lang zijn. Het betreft vooral veel vakantiegangers, waarschijnlijk mensen die er met het lange pinksterweekend nog even tussenuit willen. Een medewerker noemde de drukte wel "beheersbaar".

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:00)

Curaçao North Sea Jazz Festival: samenwerking Corendon, Mojo en Fundashon Bon Intenshon

De tiende editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival vindt van 29 tot en met 31 augustus 2024 plaats bij het World Trade Center in Piscadera Bay op dit Caribische eiland. In het kader van dit festival werkt Corendon samen met concertorganisator Mojo en Fundashon Bon Intenshon, medeorganisator en sponsor van het festival. Dat meldt Corendon. 

21 juni '24 ( 8:42)

Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen

Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan heeft de Air France-KLM Group de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de sociaaleconomische impact van haar activiteiten in Nederland en Frankrijk. Daarover bericht KLM.

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.