Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen reizigers moeten buiten wachten tot ze vertrekhal in mogen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De maatregel van Schiphol om reizigers die veel te vroeg komen niet toe te laten tot de vertrekhal, zorgt ervoor dat tientallen reizigers buiten moeten wachten. Sommige mensen geven aan niet op de hoogte te zijn van het nieuwe beleid waarbij mensen niet eerder dan vier uur voor vertrek van hun vlucht tot de vertrekhal worden toegelaten. Anderen zeggen toch vroeg te zijn gekomen omdat ze vreesden anders weleens hun vlucht te missen.

"Ik ging met de Schipholtaxi vanuit Purmerend. Ze zeiden dat ik rekening moest houden met files, dus heb ik de taxi wat eerder genomen. Het was rustig op de weg, dus we konden doorrijden en toen was ik een half uur te vroeg", aldus een vrouw die buiten stond te wachten totdat ze naar binnen mocht. Een man vertelt een vergelijkbaar verhaal: "Ik ben een kwartiertje te vroeg, maar dat komt door de bus. Maar er komen zo nu en dan ook mensen die er niet van wisten. Twee reizigers reageerden bijvoorbeeld verbaasd. "Wij wisten niet van de regel en wilden juist vroeg zijn."

Boos

Iemand die de vertrekhal wil betreden, krijgt sinds vrijdag de vraag hoe laat de vlucht gaat. "De meeste mensen begrijpen en kennen de nieuwe regel en als ze te vroeg zijn, gaan ze op verzoek naar Schiphol Plaza. Heel af en toe worden mensen boos omdat ze niet naar binnen mogen, het beleid is dan om ze maar door te laten en problemen te voorkomen", aldus een controleur.

De toezichthouders bij de ingangen zijn eigenlijk kantoormedewerkers van Schiphol. Ze zijn speciaal voor de drukte ingezet om bij de deuren vertrektijden te controleren. Volgens een van deze medewerkers is het normaal beleid op Schiphol om bij drukte bij te springen. "Dat moet het kantoorpersoneel ieder jaar wel doen, dus we zijn het gewend." Het controlewerk gebeurt in ploegendiensten. Ieder half uur beginnen weer nieuwe mensen. "Het gaat vooralsnog prima."

Grote drukte in terminals

Schiphol kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en onder afhandelaars. Daardoor ontstond vaak grote drukte in de terminals. Vandaar het nieuwe beleid om de supervroege reizigers niet meer binnen te laten. Vrijdag is het opnieuw erg druk, met lange rijen met wachtende passagiers. Sommige mensen moeten zelfs buiten wachten omdat de rijen zo lang zijn. Het betreft vooral veel vakantiegangers, waarschijnlijk mensen die er met het lange pinksterweekend nog even tussenuit willen. Een medewerker noemde de drukte wel "beheersbaar".

Door: ANP

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.