Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

KLM heeft twee derde van staatssteun terugbetaald

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
KLM heeft nog eens ruim 350 miljoen euro overgemaakt aan de Staat. Daarmee heeft de luchtvaartmaatschappij inmiddels circa twee derde van de eerder ontvangen staatssteun terugbetaald. KLM merkt dat het herstel van de luchtvaart na de coronapandemie is ingezet, waardoor deze terugbetaling mogelijk is.

Om KLM door de coronacrisis te loodsen kreeg de maatschappij 3,4 miljard euro steun toegezegd. Daarvan heeft KLM 942 miljoen euro gebruikt. Eerder betaalde de maatschappij al 311 miljoen euro terug. Na de aflossing van 354 miljoen euro op vrijdag staat er nog 277 miljoen euro open. KLM doet er naar eigen zeggen alles aan om dat deel zo snel mogelijk af te lossen.

KLM-baas Pieter Elbers spreekt in een toelichting van een belangrijke stap voor de maatschappij. KLM moet namelijk flink wat rente betalen over de steun en medewerkers leveren loon in zolang de lening niet is terugbetaald.

Strenge voorwaarden

Vanwege de staatssteun is de maatschappij aan strenge voorwaarden gebonden. Volgens Jeroen Kremers, de staatsagent die namens het kabinet toeziet op het naleven van de afspraken, voldoet onder meer een voorgenomen loonsverhoging van 5 procent voor al het personeel niet aan die voorwaarden, tenzij elders geld wordt bespaard. Ook zou Kremers niet over de aanstaande loonstijging zijn geïnformeerd, waar dat wel had gemoeten. De toezichthouder namens de Staat vindt ook dat KLM meer moet doen aan structurele kostenbesparingen.

KLM heeft de kosten vorig jaar flink verlaagd, met 30 procent. Maar dit zijn volgens de staatsagent vooral tijdelijke maatregelen. De onderneming moet wat hem betreft nu inzetten op meer structurele maatregelen. KLM zei in een reactie op de bevindingen van Kremers in elk geval snel met de vakbonden tot een oplossing te willen komen voor de cao-problematiek. Volgens de ondernemingsraad van KLM was de tussenrapportage van de staatsagent suggestief en stond deze vol valse aannames.

Door: ANP

03 december '24 ( 8:29)

Wereldprimeur KLM Catering Services met twee volledig elektrische cateringtrucks

Airlinecateraar KLM Catering Services (KCS) heeft vrijdag 29 november 2024 twee volledig elektrische en gekoelde cateringtrucks in gebruik genomen. Een wereldprimeur. Met de introductie van deze trucks draagt KCS bij aan de doelstelling van KLM wat betreft een emissievrije grondafhandeling in 2030. Dat meldt KLM.

01 december '24 ( 9:00)

Vliegtuig van Transavia keert terug om medisch noodgeval

Een vlucht van Transavia vanaf luchthaven Eindhoven naar Faro in Portugal is zondagochtend boven Frankrijk omgekeerd om een medisch noodgeval aan boord. Het vliegtuig was ter hoogte van Parijs toen de piloten besloten terug te keren. Het vliegtuig is geland in Brussel, waar de passagier medische hulp krijgt. Het toestel met vluchtnummer HV6607 zal daarna alsnog naar Faro vliegen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

29 november '24 (14:30)

Kabinet bestudeert advies over F-35-onderdelen maar reageert nog niet

Het kabinet bestudeert het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad over het verbod op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) noemde het na afloop van de ministerraad een "belangrijk advies", maar wilde er inhoudelijk nog niet op reageren.

29 november '24 (11:00)

Advies: stop op uitvoer F-35 onderdelen naar Israël kan blijven

Het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen F-35 onderdelen mag uitvoeren naar Israël kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal vrijdag aan de Hoge Raad. Het hof oordeelde in februari van dit jaar dat Nederland moest stoppen met het leveren van de gevechtsvliegtuigonderdelen met eindbestemming Israël. De Staat ging daartegen in cassatie.

27 november '24 (11:45)

El Economista: Air France-KLM praat over aankoop belang in Air Europa

Air France-KLM voert gesprekken over de aankoop van een belang van 20 procent in de Spaanse maatschappij Air Europa, meldt de Spaanse zakenkrant El Economista. Die gesprekken volgen op het afblazen van een overnamepoging van Air Europa door British Airways-moederconcern IAG afgelopen zomer door weerstand van Europese mededingingsautoriteiten.

27 november '24 (10:15)

KLM schrapt tientallen vluchten om storm Conall

KLM heeft 72 vluchten geschrapt van en naar Schiphol om storm Conall. Dit bevestigde een woordvoerster woensdagochtend na berichtgeving van regionale media. "Uiteindelijk staat veiligheid voorop en daarom hebben we uit voorzorg vluchten voor vanmiddag geannuleerd."

26 november '24 ( 9:32)

Corendon investeert in Sustainable Aviation Fuel

Corendon Dutch Airlines werkt samen met brandstofleverancier Neste om in 2024 te investeren in 0,7% Sustainable Aviation Fuel (SAF) voor haar vliegoperaties. Dit komt neer op circa 400 ton alternatieve brandstof, die in Finland wordt geproduceerd uit afvaloliën en -vetten. Dat meldt Corendon.

26 november '24 ( 9:12)

Betaalbaar internet op reisbestemming dankzij samenwerking KLM en Kolet

KLM biedt sinds maandag 25 november 2024 in samenwerking met Kolet, een Franse specialist in eSIM-technologie, een oplossing aan voor betaalbaar internet op de reisbestemming in ruim 190 landen ter wereld. Dat meldt KLM.

25 november '24 (17:15)

KLM: geen ruimte voor loonsverhoging in nieuwe cao's

KLM ziet geen ruimte voor loonsverhogingen in de nieuwe vast te leggen cao's. Dat bevestigt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving door RTL Nieuws. KLM heeft al langer te maken met hoge kosten.

22 november '24 (14:15)

ANVR: toezeggingen Spanje over delen data, maar tijd dringt

Reisorganisaties hoeven minder reizigersgegevens met Spanje te delen dan eerder werd geëist, heeft de Spaanse overheid mondeling toegezegd volgens reisbranchevereniging ANVR. Vanaf 2 december moeten internationale reisorganisaties extra reizigersgegevens delen met de Spaanse overheid onder een nieuwe wet die dan ingaat. "Maar de werking gaat wellicht minder ver dan in eerste instantie werd gedacht", vertelt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.