Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Demonstraties bij Limburgs gouvernement om vliegveld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Voor- en tegenstanders van Maastricht Aachen Airport (MAA) hebben zich vrijdagochtend verzameld voor het gouvernement in Maastricht om hun stem te laten horen. Zo'n honderd tegenstanders eisten middels een lawaaiprotest sluiting van de luchthaven vanwege de geluidsoverlast, die niet alleen omwonenden dwarszit, maar ook toeristen uit Zuid-Limburg zou verjagen. Bovendien kost het vliegveld volgens deze tegenstanders de provincie jaarlijks vele miljoenen weggegooid geld.

Tegelijkertijd demonstreerden medewerkers van MAA, onder wie directeur Jos Roeven en de brandweer van de luchthaven, voor het behoud van hun baan. De honderd voorstanders die actievoerden zien vooral voordelen in het vliegveld, dat met name toegespitst is op vrachtvervoer. Ze droegen borden met opschriften als '61 procent van Limburg ziet ze graag vliegen'.

De twee groepen werden met dranghekken van elkaar gescheiden. Tegenstanders lieten via grote speakers nu en dan het geluid van landende vrachtvliegtuigen klinken en maakten veel lawaai. Het straaljagergeluid werd met applaus begroet door de voorstanders.

Vier voorstellen

Vanaf 09.30 uur vergaderen Provinciale Staten van Limburg in het gouvernement over de toekomst van de luchthaven. Er liggen vier voorstellen op tafel, van sluiting tot uitbreiding. Gezien de verhoudingen in de Staten lijkt sluiting kansloos. Het ziet ernaar uit dat de Staten afkoersen op het openhouden van de luchthaven, waarbij wel meer aandacht zou moeten zijn voor duurzaamheid en rekening moet worden gehouden met de belangen van omwonenden.

Aan het openhouden van Maastricht Aachen Airport hangt al direct een prijskaartje. De versleten landingsbaan moet zo snel mogelijk worden opgeknapt. Daarvoor moeten de Staten 30 miljoen euro uittrekken. Aan het eind van een naar verwachting lange zittingsdag hakken de Limburgse Staten de knoop door.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.