Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Demonstraties bij Limburgs gouvernement om vliegveld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Voor- en tegenstanders van Maastricht Aachen Airport (MAA) hebben zich vrijdagochtend verzameld voor het gouvernement in Maastricht om hun stem te laten horen. Zo'n honderd tegenstanders eisten middels een lawaaiprotest sluiting van de luchthaven vanwege de geluidsoverlast, die niet alleen omwonenden dwarszit, maar ook toeristen uit Zuid-Limburg zou verjagen. Bovendien kost het vliegveld volgens deze tegenstanders de provincie jaarlijks vele miljoenen weggegooid geld.

Tegelijkertijd demonstreerden medewerkers van MAA, onder wie directeur Jos Roeven en de brandweer van de luchthaven, voor het behoud van hun baan. De honderd voorstanders die actievoerden zien vooral voordelen in het vliegveld, dat met name toegespitst is op vrachtvervoer. Ze droegen borden met opschriften als '61 procent van Limburg ziet ze graag vliegen'.

De twee groepen werden met dranghekken van elkaar gescheiden. Tegenstanders lieten via grote speakers nu en dan het geluid van landende vrachtvliegtuigen klinken en maakten veel lawaai. Het straaljagergeluid werd met applaus begroet door de voorstanders.

Vier voorstellen

Vanaf 09.30 uur vergaderen Provinciale Staten van Limburg in het gouvernement over de toekomst van de luchthaven. Er liggen vier voorstellen op tafel, van sluiting tot uitbreiding. Gezien de verhoudingen in de Staten lijkt sluiting kansloos. Het ziet ernaar uit dat de Staten afkoersen op het openhouden van de luchthaven, waarbij wel meer aandacht zou moeten zijn voor duurzaamheid en rekening moet worden gehouden met de belangen van omwonenden.

Aan het openhouden van Maastricht Aachen Airport hangt al direct een prijskaartje. De versleten landingsbaan moet zo snel mogelijk worden opgeknapt. Daarvoor moeten de Staten 30 miljoen euro uittrekken. Aan het eind van een naar verwachting lange zittingsdag hakken de Limburgse Staten de knoop door.

Door: ANP

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.

07 juni '24 ( 8:45)

Schiphol verwacht geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

Schiphol vreest geen problemen deze zomer voor passagiers door onderhoud aan een van de start- en landingsbanen op de luchthaven. Dit meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Hij verwacht niet dat het net zo druk wordt als tijdens de meivakantie en de zomer van twee jaar geleden.

06 juni '24 ( 8:15)

Kapotte bovenleiding: veel minder treinen van en naar Schiphol Airport

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.