Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook de Staat is schuldig aan de problemen op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ook de Staat is schuldig aan de problemen op Schiphol
Ook de overheid heeft bijgedragen aan de problemen op Schiphol die leidden tot de lange rijen van de afgelopen weken. Dat zegt zowel de baas van de luchthaven Dick Benschop als FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg. De extreme drukte is volgens hen een indirect gevolg van een koers die te lang was gericht op commerciële groei van Schiphol, waar ook de overheid jarenlang groot voorstander van was.

"De problemen op de luchthaven die we hebben gezien, die hebben we te danken aan aan die race naar beneden. Aan de aandeelhouder van de Schiphol Group: de Rijksoverheid", zegt Van Doesburg. De overheid zag de luchthaven volgens hem jarenlang "niet alleen maar als een belangrijk logistiek knooppunt, maar ook als een logistiek knooppunt dat heel veel geld in het laatje moest brengen. Zonder dat ze keken naar al die duizenden mensen die daar werken."

Daar sluit ook Benschop zich bij aan. "Inderdaad, er is heel lang op groei gestuurd en op kosten. En daar waren we allemaal bij." Hij noemt als voorbeeld plannen uit 2016 die hij recent zag, waarin "door de overheid en door de sector" wordt gesproken over het drukken van kosten van beveiliging, "want we zijn uit op zo laag mogelijke tarieven". Dat was "expliciet beleid, waar alle partijen bij betrokken waren".

Aandeelhouders

De Staat heeft bijna 70 procent van de aandelen van Schiphol in handen. De gemeente Amsterdam heeft een belang van 20 procent, en 8 procent is in handen van luchthavenexploitant Aéroports de Paris. De gemeente Rotterdam is met dik 2 procent de kleinste aandeelhouder.

Benschop en Van Doesburg waren dinsdag in de Kamer om uitleg te geven over de lange rijen en de extreme drukte die sinds het begin van de meivakantie bijna dagelijks te zien zijn op Schiphol.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.