Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reisbranche is coronaklap nog niet te boven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Reisbranche is coronaklap nog niet te boven
De omzet van de Nederlandse reisbranche is in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan verdrievoudigd vergeleken met een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn reisbureaus en touroperators daarmee nog niet terug op het omzetniveau van voor de coronacrisis.

De cijfers worden sterk gekleurd door de coronalockdowns en versoepelingen van de restricties. De omzet van de reisbranche kon in de eerste maanden van dit jaar daardoor bijna 215 procent hoger uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2021. Maar in dat kwartaal werd de reisbranche juist zwaar getroffen door coronamaatregelen.

Vergeleken met twee jaar eerder, toen de coronacrisis begon te spelen, steeg de omzet met 3,6 procent. In die periode drukte de virusuitbraak evenwel al flink op de omzet die toen 23 procent lager uitkwam dan in de eerste drie maanden van 2019.

Het CBS beschouwt de reisbranche als een onderdeel van de zakelijke dienstverlening, net als bijvoorbeeld de IT- en de reclamebranche. Als geheel werd er in deze sector dik 20 procent meer omgezet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar toen Nederland nog gebukt ging onder een strenge lockdown.

Reclamebranche

Na de reisbranche was het verschil in omzet het grootst in de reclamebranche, met een plus op jaarbasis van bijna 23 procent. De uitzendbranche zette verder ruim 19 procent meer om. Waar in de vorige kwartalen met name de grotere uitzendbureaus profiteerden van de aantrekkende vraag, maken de kleinere uitzendbureaus volgens het CBS de laatste tijd sterkere groei door.

Uit een peiling komt daarnaast naar voren dat het ondernemersvertrouwen van zakelijke dienstverleners de laatste tijd in de lift zit. Meer dan een vijfde van de ondernemers in de sector rekent erop komende tijd meer om te zetten en dik een kwart verwacht een toename van de personeelssterkte. Wel gaf bijna de helft van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien. Daarmee neemt de roep om extra personeel ook in deze sector duidelijk toe. Een jaar eerder zag nog ruim 21 procent van de zakelijke dienstverleners dit als een belemmering.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.