Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cao-afspraken KLM voldoen volgens staatsagent niet aan voorwaarden steun

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Cao-afspraken KLM voldoen volgens staatsagent niet aan voorwaarden steun
Afspraken die KLM wil maken met piloten over hun cao, voldoen niet aan de voorwaarden die gesteld zijn toen KLM vanwege corona staatssteun kreeg. Dat schrijft de staatsagent voor KLM, die toeziet op de naleving van de afspraken, in een advies dat door Financiënminister Sigrid Kaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Ook de voorgenomen loonsverhoging van 5 procent voor al het cao-personeel zal niet voldoen aan de voorwaarden, tenzij er andere maatregelen worden genomen om kosten te besparen. Bovendien is hij hierover niet geïnformeerd, terwijl dat wel zou moeten.

De staatsagent 

Verder schiet KLM tekort in het beperken van belastingontwijking door werknemers, aldus de staatsagent. Jeroen Kremers, de staatsagent, maakt geen deel uit van het bestuur of raad van commissarissen van KLM, maar kan wel onderwerpen agenderen voor vergaderingen. Ook rapporteert hij aan het kabinet.

Loofoffer 

In totaal kreeg KLM 3,4 miljard euro steun, die het binnen 5,5 jaar moet aflossen. De Nederlandse overheid staat voor 90 procent garant. Onderdeel van de afspraken was dat piloten een loofoffer zouden brengen. Over de uitvoering daarvan wordt nu nog gesproken.

Nieuwe cao 

Er lag een nieuwe cao voor 2022-2023, maar die hebben de piloten niet ondertekend omdat er "discussie" was ontstaan. "Er moet nog blijken waar deze discussie toe leidt en of de arbeidsvoorwaarden van piloten in 2022 en daarna al dan niet aan de steunvoorwaarden voldoen", aldus de staatsagent. Hij vermeldt niet wat de inhoud van de discussie is.

Kaag noemt de bevindingen van de staatsagent "stevig". Ze laten volgens haar zien "dat we er nog niet zijn". Binnenkort gaat het kabinet met KLM in gesprek over de conclusies van de staatsagent, laat ze via een woordvoerder weten. "Uitgangspunt is dat KLM de gemaakte afspraken nakomt."

AirFrance-KLM 

Het kabinet kondigde afgelopen week aan aandelen te gaan kopen van AirFrance-KLM, omdat anders het belang van Nederland in het bedrijf kan verwateren. Naar verwachting trekt het kabinet hier ongeveer 220 miljoen euro voor uit. De Eerste en Tweede Kamer moeten snel akkoord geven voor de aankoop. Maandag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie en dinsdag de Eerste Kamer.

Tussenrapportage 

De senaat had om informatie van de staatsagent gevraagd. Normaal gesproken geeft die halfjaarlijks een tussenrapportage, maar vanwege het verzoek van de senaat deelt hij nu zijn "laatste inzichten".

Door: ANP 

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.

15 september '22 (16:59)

Ontwerp mee tijdens de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober

Piloot! Dokter! Juf! Er zijn ongetwijfeld leerlingen in jouw klas diedit willen worden, maar wil jij ze aan het denken zetten over wat er nog meervoor carrières mogelijk zijn? Laat jouw leerlingen het ontdekken met deze mooie actie van Jet-Net & TechNet tijdens de Kinderboekenweek van 6 tot 17 oktober!