Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol
Het leger zal voorlopig niet bijspringen op Schiphol, zoals Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de reisbrancheorganisatie ANVR graag zouden zien. Defensie komt pas in actie als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, laat een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt "zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt".

Het leger wordt in principe niet ingezet voor taken die ook door gewone bedrijven gedaan zouden kunnen worden, zegt Defensie. "Pas als al die commerciële opties uitgeput zijn én er sprake is van een maatschappelijk vitaal belang, dan zal Defensie bezien wat er mogelijk is". Het is ook nog maar de vraag of de benodigde spullen en menskracht beschikbaar zijn. "Zeker omdat Defensie zelf ook kampt met vacatures."

ANVR-directeur van Frank Oostdam bepleitte tegenover RTL Nieuws dat het kabinet moet overwegen om tijdelijk de krijgsmacht in te zetten "om deze periode maar door te komen". Het vliegveld kampt met grote personeelstekorten, waardoor met name de beveiliging en bagageafhandeling vastlopen. Het gevolg voor de reiziger is dat er vertragingen ontstaan of vluchten geschrapt worden.

Bonussen

Oostdam erkende later zelf ook wel dat het leger niet zomaar ingezet kan worden, maar volgens hem moet er meer worden gedaan om de problemen op te lossen. "Denk na over bonussen voor medewerkers die tijdelijk aan de slag willen. Alles om maar de drukte beheersbaar te maken." Oostdam maakt zich geen illusies en denkt niet dat de problemen voor de zomer opgelost zullen zijn. Dat komt ook door de groter dan verwachte vakantiedrukte bij reisorganisaties. Het aantal boekingen voor vakanties in het Middellandse Zeegebied ligt nu bijvoorbeeld hoger dan in topjaar 2019.

Voor de ANVR is het vooral van belang dat reisorganisaties na twee jaar van "doffe ellende" door de coronacrisis weer geld kunnen verdienen. Oostdam is ook wel verrast door het snelle herstel. Dat komt volgens hem ook door de eerder uitgedeelde vouchers die nu worden ingezet.

Tweede Kamerlid Van Haga zegt dat de luchthaven Schiphol "die voor ons land van nationaal belang is, door wanbeleid naar de ratsmodee wordt geholpen". Defensie zou "handjes" kunnen leveren om de problemen op te lossen en economische schade te voorkomen. Economische overwegingen zullen onderdeel zijn van het "maatschappelijk vitaal belang" waar de veiligheidsregio een analyse van moet maken voordat zij om steun vraagt, laat Defensie weten. Een zegsman van de Veiligheidsregio Kennemerland laat weten dat hierover geen contact is geweest met Schiphol.

Door: ANP

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.