Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol
Het leger zal voorlopig niet bijspringen op Schiphol, zoals Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de reisbrancheorganisatie ANVR graag zouden zien. Defensie komt pas in actie als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, laat een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt "zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt".

Het leger wordt in principe niet ingezet voor taken die ook door gewone bedrijven gedaan zouden kunnen worden, zegt Defensie. "Pas als al die commerciële opties uitgeput zijn én er sprake is van een maatschappelijk vitaal belang, dan zal Defensie bezien wat er mogelijk is". Het is ook nog maar de vraag of de benodigde spullen en menskracht beschikbaar zijn. "Zeker omdat Defensie zelf ook kampt met vacatures."

ANVR-directeur van Frank Oostdam bepleitte tegenover RTL Nieuws dat het kabinet moet overwegen om tijdelijk de krijgsmacht in te zetten "om deze periode maar door te komen". Het vliegveld kampt met grote personeelstekorten, waardoor met name de beveiliging en bagageafhandeling vastlopen. Het gevolg voor de reiziger is dat er vertragingen ontstaan of vluchten geschrapt worden.

Bonussen

Oostdam erkende later zelf ook wel dat het leger niet zomaar ingezet kan worden, maar volgens hem moet er meer worden gedaan om de problemen op te lossen. "Denk na over bonussen voor medewerkers die tijdelijk aan de slag willen. Alles om maar de drukte beheersbaar te maken." Oostdam maakt zich geen illusies en denkt niet dat de problemen voor de zomer opgelost zullen zijn. Dat komt ook door de groter dan verwachte vakantiedrukte bij reisorganisaties. Het aantal boekingen voor vakanties in het Middellandse Zeegebied ligt nu bijvoorbeeld hoger dan in topjaar 2019.

Voor de ANVR is het vooral van belang dat reisorganisaties na twee jaar van "doffe ellende" door de coronacrisis weer geld kunnen verdienen. Oostdam is ook wel verrast door het snelle herstel. Dat komt volgens hem ook door de eerder uitgedeelde vouchers die nu worden ingezet.

Tweede Kamerlid Van Haga zegt dat de luchthaven Schiphol "die voor ons land van nationaal belang is, door wanbeleid naar de ratsmodee wordt geholpen". Defensie zou "handjes" kunnen leveren om de problemen op te lossen en economische schade te voorkomen. Economische overwegingen zullen onderdeel zijn van het "maatschappelijk vitaal belang" waar de veiligheidsregio een analyse van moet maken voordat zij om steun vraagt, laat Defensie weten. Een zegsman van de Veiligheidsregio Kennemerland laat weten dat hierover geen contact is geweest met Schiphol.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.