Normal_500_2019-09-12-schiphol-zomerfotografie-0280-rcremers

Vandaag hebben werknemers op Schiphol een brief aan Schipholbaas Dick Benschop gestuurd, met eisen voor verbetering van de werkomstandigheden. Ze zijn de chaos, lage lonen en onveilige situatie voor henzelf en reizigers op Schiphol spuugzat. Voor de zomer moet er een akkoord liggen waarin de luchthaven aan de eisen van de werknemers tegemoet komt, anders voorspelt FNV Schiphol een hete zomer. Dit meldt vakbond FNV. 

 

De werknemers willen onder meer dat er voor afhandelingspersoneel uniforme en gecertificeerde opleidingen komen, dat werknemers minimaal tien dagen aaneengesloten vakantie kunnen opnemen in de zomerperiode en dat bij aanbestedingen kwaliteit belangijker is dan kostenbesparing. Ook moet iedereen werkzaam op de luchthaven minimaal 14 euro per uur verdienen. Om de veiligheid verder te verhogen moet het aantal vaste banen omhoog naar 80 procent per afdeling. 

Schiphol Group verantwoordelijk

Met de chaos van de afgelopen anderhalve week is het voor de vakbond klip en klaar dat de Schiphol Group volledig verantwoordelijk is voor de ontstane chaos en de gevolgen voor werknemers en reizigers. Joost van Doesburg van FNV Schiphol: "De bedrijfsstrategie van de luchthaven is de rotte appel in dit verhaal. Groot worden en blijven door zo goedkoop mogelijk te zijn met een moordende concurrentie over de ruggen van de werknemers. Met als gevolg werknemers die werken onder het bestaansminimum en ook nog eens ziek worden van hun werk door de hoge werkdruk en onveilige situaties."

Onhoudbare situatie 

Tientallen werknemers zijn de afgelopen week letterlijk omgevallen. Van Doesburg: "Ze zijn echt op, door de constante, hoge werkdruk en de ziekmakende concurrentie die ervoor zorgt dat ze niet meer veilig en goed hun werk kunnen doen. De 125 euro voor beveiligers als compensatie voor de hoge werkdruk bevestigt dat Schiphol Group de situatie niet serieus neemt. Ze willen geen fooi maar structurele verbeteringen." 

Akkoord voor de zomer

FNV Schiphol heeft haar leden beloofd dat er geen herhaling komt van de chaos van vorig jaar zomer. Van Doesburg: "We verwachten daarbij niet dat het personeelstekort voor de zomer is opgelost, maar wel dat de kwaliteit van werkgelegenheid en het welzijn van de huidige werknemers beschermd wordt." Voor de zomer moet er dan ook een akkoord liggen. Van Doesburg: "Anders wordt het een hete zomer op de luchthaven."

Door: Nationale Transportgids