Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stakingsschade KLM loopt in de miljoenen, stakers worden ontzien

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Stakingsschade KLM loopt in de miljoenen, stakers worden ontzien
De kosten van de wilde staking van KLM-personeel op zaterdag lopen in de miljoenen. Zo'n 150 werknemers die verantwoordelijk zijn voor onder andere de afhandeling van de vracht en bagage legden 's ochtends het werk neer. Daardoor konden tientallen vluchten bij de start van de meivakantie niet doorgaan en ontstond er chaos op de luchthaven. KLM is, ondanks dat het om een niet vooraf aangekondigde staking gaat, niet van plan de schade op de veroorzakers te verhalen.

Een snelle rekensom leert dat elke vlucht die niet doorging, KLM tot wel 100.000 euro kost. De maatschappij is bij een vertraging van minstens drie uur en bij annuleringen bijvoorbeeld verplicht om vergoedingen aan gedupeerde passagiers over te maken. Dat kan oplopen tot 600 euro per passagier, afhankelijk van de bestemming. Daarnaast is KLM verantwoordelijk voor het alsnog uitvoeren van vluchten of het omboeken van passagiers op een andere vlucht, maar ook andere kosten.

De luchtvaartmaatschappij is niet blij met de actie, maar ontkent de problemen met betrekking tot de werkdruk niet. De klacht van het grondpersoneel gaat daar met name over. Het lukt KLM niet om de roosters rond te krijgen. De maatschappij denkt extern een oplossing te hebben gevonden. Daarvoor wil het bedrijf aankloppen bij bagageafhandelaar Viggo, die bij elkaar zo'n driehonderd diensten moet overnemen. Dat komt neer op zo'n honderd paar extra handen die volgens KLM nodig zijn om de werkdruk te verlichten.

Onregelmatigheidstoeslag 

De boodschap met die strekking viel donderdag bij personeel verkeerd. Die vrezen vooral op de langere termijn voor hun baan. Iets wat KLM met kracht tegenspreekt. Anders dan andere afhandelaars vallen de KLM-medewerkers niet onder een sectorbrede cao die onlangs werd afgesloten. Zowel KLM als FNV zei eerder dat de arbeidsvoorwaarden bij KLM Ground Services beter zijn dan die van de andere afhandelaars op Schiphol. Zo krijgt personeel van KLM een onregelmatigheidstoeslag van 20 tot 25 procent op het totale maandinkomen. Naast de toeslagen zijn ook de pensioenvoorwaarden bij KLM beter.

In de drukke zomermaanden werken bij KLM zo'n 1300 mensen op de platformen. De verhouding vast versus flex over een heel jaar genomen is volgens afspraak met de bonden 80-20. Op de drukste dagen is het percentage flex iets hoger omdat ook personeel van KLM op vakantie is en het gewoonweg drukker is. Omdat de inhuur via uitzendbureaus tegenvalt, greep KLM naar de optie van externe inhuur. De komende tijd wil de maatschappij in eerste instantie met de ondernemingsraad van KLM en later mogelijk ook met de bonden om tafel om de onduidelijkheden weg te nemen.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.

15 september '22 (16:59)

Ontwerp mee tijdens de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober

Piloot! Dokter! Juf! Er zijn ongetwijfeld leerlingen in jouw klas diedit willen worden, maar wil jij ze aan het denken zetten over wat er nog meervoor carrières mogelijk zijn? Laat jouw leerlingen het ontdekken met deze mooie actie van Jet-Net & TechNet tijdens de Kinderboekenweek van 6 tot 17 oktober!