Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Parkeren bij Nederlandse vliegvelden flink duurder geworden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Parkeren bij Nederlandse vliegvelden is flink duurder geworden. Voor een weekje parkeren op Schiphol zijn reizigers dit voorjaar minstens zo'n 80 euro kwijt. Dat is bijna een vijfde meer in vergelijking met het tarief van 67,50 euro voordat de coronacrisis uitbrak, concludeert reiswebsite Vliegveldinfo. Ook bij de luchthavens Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht zijn parkeerders duurder uit.

Vliegveldinfo peilde de parkeerkosten van een aantal luchthavens in Nederland, maar ook van luchthavens kort over de grens in België en Duitsland, waarvan veel Nederlanders doorgaans gebruik maken. Deze kosten werden afgezet tegen de bedragen die parkeerders kwijt waren in 2019, de periode voor de crisis. Hierbij zijn telkens de goedkoopste alternatieven met elkaar vergeleken.

Voor een week parkeren bij Rotterdam The Hague Airport ben je nu 73 euro kwijt, een kwart meer vergeleken met 2019. In Maastricht kost een week parkeren met 65 euro ruim 8 procent meer. In Eindhoven stegen de parkeerkosten met circa 7 procent. Dit voorjaar kost een week de auto stallen daar 72,60 euro. In Groningen betaal je nu 38 euro, tegen 35 euro twee jaar terug. Ook voor een weekend parkeren ben je bij Nederlandse luchthavens meer kwijt.

Corona

Door de coronapandemie werd er de voorbije twee jaar minder gevlogen. Dat was bijvoorbeeld voor Schiphol reden om goedkopere parkeerplaatsen, die wat verder van de luchthaven vandaan liggen, tijdelijk te sluiten. Andere oorzaken die worden genoemd voor de prijsstijgingen zijn de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie.

Volgens Vliegveldinfo zijn de parkeerkosten op twaalf van de zestien onderzochte luchthavens gestegen. Bij de luchthavens van Luik en Brugge in België en die van Weeze in Duitsland zijn de kosten niet opgelopen. De luchthaven van Bremen is qua parkeerkosten zelfs iets goedkoper geworden.

Door: ANP

27 maart '23 (10:07)

Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

27 maart '23 (10:01)

Vliegtuig naar Canada keert om vanwege agressieve passagier

Een KLM-vliegtuig met Canada als bestemming is zondag teruggekeerd naar Schiphol, omdat een passagier zich agressief gedroeg. De man is op de luchthaven aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

27 maart '23 ( 9:37)

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.

17 maart '23 (15:07)

Omwonenden Schiphol staan voor de verandering eens naast de Staat

Een belangenvereniging van omwonenden van Schiphol is als partij toegevoegd aan het kort geding van luchtvaartmaatschappijen tegen de Staat om het terugdringen van het aantal vluchten. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) komt in het kort geding naast de overheid te staan en tegenover luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en Corendon.