Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Tariefverhoging Schiphol terecht'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Tariefverhoging Schiphol terecht'
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de klachten over de hogere tarieven van Schiphol die de komende drie jaar voor luchtvaartmaatschappijen gelden, afgewezen. De waakhond kreeg zeven klachten van maatschappijen en belangenorganisaties over de hogere tarieven. Ze hadden bezwaar tegen de manier waarop Schiphol de coronaverliezen doorberekent.

De komende jaren worden de tarieven van de luchthaven stapsgewijs met tientallen procenten verhoogd. De eerste tariefverhoging ging per april in. Daarover besliste de ACM eerder al dat dat mocht. Schiphol wil zo de gevolgen van de coronaverliezen doorberekenen. De klagers vonden dat de luchthaven daarmee de lasten van de pandemie niet eerlijk verdeelt tussen de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.

Volgens de ACM, die de tarieven van Schiphol ook met die van andere luchthavens vergeleek, heeft Schiphol zich bij het berekenen van de tarieven aan de wet gehouden en zijn de stijgingen niet onredelijk. De kosten van de "daadwerkelijk geleden" coronaverliezen zouden anders voor de belastingbetaler zijn, omdat de Nederlandse Staat en de gemeente Amsterdam de grootste aandeelhouders zijn. "Door de manier waarop Schiphol nu de tarieven heeft vastgesteld, worden de tegenvallers neergelegd bij de gebruikers van de luchthaven", schrijft de waakhond op de website.

Verrekening

De coronacrisis kostte Schiphol 1,6 miljard euro, voornamelijk door misgelopen havengelden. De luchthaven heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de kosten te drukken. Ook kreeg Schiphol overheidssteun. Dat bleek allemaal niet voldoende om het gat in de begroting te dichten. Vanwege een eerder voorlopig besluit van de ACM voordat de tarieven werden vastgesteld, heeft Schiphol 45 miljoen euro van de verrekening afgehaald, aldus de waakhond.

Eén klacht was volgens de ACM wel terecht. Die ging over het verstrekken van extra informatie over twee initiatieven uit het vijfjarig investeringsprogramma van Schiphol. De ACM zegt ervan uit te gaan dat de luchthaven deze informatie "zo snel mogelijk aanlevert", maar er zijn geen gevolgen voor de luchthaven. Ook was er geklaagd over de invoering van een speciaal tarief om de stikstofuitstoot te verminderen. Deze stikstofheffing mag van de ACM.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.