Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

FNV voorspelt chaos op Schiphol door gebrek aan personeel in de zomer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
FNV voorspelt ook voor deze zomer een chaos op Schiphol bij de beveiliging en afhandeling van passagiers en bagage door gebrek aan personeel. Uit een peiling van de vakbond blijkt dat medewerkers dezelfde situatie als vorig jaar verwachten, waar de piloten soms zelfs meehielpen met het uitladen van bagage. 

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "Die chaos zorgt niet alleen voor overlast bij de passagiers. De medewerkers op Schiphol staan enorm onder druk, met stress en ziekteverzuim als gevolg en gevaar voor de vliegveiligheid."

Onvoldoende personeel om vakantiedrukte op te vangen

In de peiling onder 252 medewerkers zegt 85 procent dat er niet voldoende personeel is om de grote vakantiedrukte op te vangen. 89 procent verwacht een hoge werkdruk en 77 procent verwacht een hoog ziekteverzuim. Veiligheidsrisico’s wordt door 66 procent van de respondenten verwacht. Ook is de kans groot op vertraging (58 procent voorspelt dat) en lange wachtrijen (49 procent). Tot slot denkt 41 procent van de respondenten dat er net als tijdens de zomerperiode van vorig jaar bagage achter gaat blijven of op de verkeerde luchthaven terecht komt.

Arbeidstijdenwet overtreden

Door de chaos vorig jaar moesten medewerkers veel overwerken en kregen ze te weinig rust na een reeks nachtdiensten. Daarmee overtraden 11 van de 12 afhandelings- en beveiligingsbedrijven de Arbeidstijdenwet. Dat blijkt na onderzoek van de Arbeidsinspectie naar aanleiding van een klacht van FNV. De inspectie zag dat medewerkers diensten draaiden van meer dan 12 uur en werkweken van boven de 60 uur. 

Geen grip

Medewerkers die reageerden in de peiling vertellen dat ze vliegtuigen met vier of vijf man afhandelen, terwijl dat eigenlijk met zeven moet. Ook worden stagiaires ingezet en moeten nieuwe mensen nieuwe mensen inwerken. "De druk op ons wordt te groot, ik heb vaak geen grip meer op de situatie aan de gate, maar ben wel verantwoordelijk voor de afhandeling, dit geeft stress", aldus een van de respondenten.

Vluchten schrappen

De bedrijven op Schiphol proberen nieuw personeel te werven, maar tot nu toe lukt dat onvoldoende. "Voor ons is het helder: veilig en gezond je werk kunnen doen, moet het uitgangspunt zijn. Als dat niet gegarandeerd kan worden, dan moeten er vluchten geschrapt worden’, aldus Van Doesburg, ‘het personeel is het spuugzat. Zestig procent van de respondenten van onze peiling geeft aan het niet meer te accepteren als de werkdruk zo hoog oploopt dat er niet meer op een gezonde en verantwoorde manier gewerkt kan worden."

Door: Nationale Transportgids

08 juni '23 (10:52)

Zes bagageafhandelaren Schiphol dreigen boete te krijgen van Arbeidsinspectie

Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. 

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.