Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV voorspelt chaos op Schiphol door gebrek aan personeel in de zomer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
FNV voorspelt ook voor deze zomer een chaos op Schiphol bij de beveiliging en afhandeling van passagiers en bagage door gebrek aan personeel. Uit een peiling van de vakbond blijkt dat medewerkers dezelfde situatie als vorig jaar verwachten, waar de piloten soms zelfs meehielpen met het uitladen van bagage. 

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "Die chaos zorgt niet alleen voor overlast bij de passagiers. De medewerkers op Schiphol staan enorm onder druk, met stress en ziekteverzuim als gevolg en gevaar voor de vliegveiligheid."

Onvoldoende personeel om vakantiedrukte op te vangen

In de peiling onder 252 medewerkers zegt 85 procent dat er niet voldoende personeel is om de grote vakantiedrukte op te vangen. 89 procent verwacht een hoge werkdruk en 77 procent verwacht een hoog ziekteverzuim. Veiligheidsrisico’s wordt door 66 procent van de respondenten verwacht. Ook is de kans groot op vertraging (58 procent voorspelt dat) en lange wachtrijen (49 procent). Tot slot denkt 41 procent van de respondenten dat er net als tijdens de zomerperiode van vorig jaar bagage achter gaat blijven of op de verkeerde luchthaven terecht komt.

Arbeidstijdenwet overtreden

Door de chaos vorig jaar moesten medewerkers veel overwerken en kregen ze te weinig rust na een reeks nachtdiensten. Daarmee overtraden 11 van de 12 afhandelings- en beveiligingsbedrijven de Arbeidstijdenwet. Dat blijkt na onderzoek van de Arbeidsinspectie naar aanleiding van een klacht van FNV. De inspectie zag dat medewerkers diensten draaiden van meer dan 12 uur en werkweken van boven de 60 uur. 

Geen grip

Medewerkers die reageerden in de peiling vertellen dat ze vliegtuigen met vier of vijf man afhandelen, terwijl dat eigenlijk met zeven moet. Ook worden stagiaires ingezet en moeten nieuwe mensen nieuwe mensen inwerken. "De druk op ons wordt te groot, ik heb vaak geen grip meer op de situatie aan de gate, maar ben wel verantwoordelijk voor de afhandeling, dit geeft stress", aldus een van de respondenten.

Vluchten schrappen

De bedrijven op Schiphol proberen nieuw personeel te werven, maar tot nu toe lukt dat onvoldoende. "Voor ons is het helder: veilig en gezond je werk kunnen doen, moet het uitgangspunt zijn. Als dat niet gegarandeerd kan worden, dan moeten er vluchten geschrapt worden’, aldus Van Doesburg, ‘het personeel is het spuugzat. Zestig procent van de respondenten van onze peiling geeft aan het niet meer te accepteren als de werkdruk zo hoog oploopt dat er niet meer op een gezonde en verantwoorde manier gewerkt kan worden."

Door: Nationale Transportgids

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."