Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondernemingsraad KLM zag snel benoemingsproces Rintel niet aankomen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondernemingsraad KLM zag snel benoemingsproces Rintel niet aankomen
De ondernemingsraad (or) van KLM is verrast door de snelheid van het benoemingsproces voor de opvolger van KLM-baas Pieter Elbers. Eerder op woensdag schoof de raad van commissarissen NS-topvrouw Marjan Rintel naar voren als kandidaat voor de functie van president-directeur bij de luchtvaartmaatschappij. Daarbij werd aangeven dat de or nog om advies wordt gevraagd.

Or-voorzitter Dario Fucci legt uit dat hij het niet prettig vindt dat de ondernemingsraad publiekelijk een oordeel moet vellen over de voordracht van een kandidaat. "Formeel klopt het proces, maar het is een beetje raar zoals het nu gaat", zegt hij in een reactie tegen het ANP. "De naam en het profiel ligt al op straat en dan moet je reageren. Dat voelt niet prettig."

Voordracht 

Omdat het om een voordracht gaat, kan Fucci nog niet inhoudelijk op de mogelijke benoeming van Rintel reageren. Haar aanstelling per 1 juli moet ook nog bekrachtigd worden door de aandeelhouders. Die komen naar verwachting in juni bijeen. Dinsdag spreekt de or over de aanstaande benoeming. Daarna duurt het nog wel een aantal weken voordat er een beslissing ligt.

Rintel was al eerder werkzaam bij KLM. Zij vertrok acht jaar geleden naar de NS. De NS-topvrouw krijgt van het bedrijf de voorkeur boven Pieter Bootsma, die momenteel al bij Air France-KLM werkt en ook als potentiële opvolger van Elbers werd gezien.

Voorkeur voor Pieter Bootsma

Binnen KLM lijkt er een voorkeur te zijn voor Bootsma, omdat die niet ingewerkt zou hoeven te worden. In de acht jaar dat Rintel weg is, is KLM enorm veranderd. En met de huidige moeilijke situatie waar de luchtvaartsector mee kampt, rijst de vraag of een nieuwe baas van buitenaf verstandig is. Vooral omdat een buitenstaander het bedrijf opnieuw moet leren kennen, meldden bronnen aan het ANP.

Door: ANP

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."

17 november '23 (13:30)

Vanaf volgend jaar vliegen vliegtuigen op luchthaven Rotterdam deels op biobrandstof

Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.