Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Resultaten luchtvaart verder onder druk door dure brandstof'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
'Resultaten luchtvaart verder onder druk door dure brandstof'
De resultaten van luchtvaartmaatschappijen kunnen de komende tijd verder onder druk komen te staan omdat het doorberekenen van hogere brandstofkosten niet altijd even makkelijk is. Daarvoor waarschuwt de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA. Sinds de coronapandemie waren de winstmarges nog niet hersteld en de oorlog in Oekraïne, die onder meer zorgt voor hogere brandstofprijzen, is een volgende klap die luchtvaartmaatschappijen te verduren krijgen.

De routes en regio's waarop maatschappijen vliegen kunnen ook extra nadelen opleveren. Vanwege het conflict is het luchtruim boven Rusland gesloten, waardoor vliegtuigen tussen bijvoorbeeld Europa en Azië om moeten vliegen en zo meer brandstof verbruiken. De IATA is bang dat de resultaten van maatschappijen hierdoor extra onder druk komen te staan.

Hoe groot de impact van de oorlog en hogere brandstofprijzen precies wordt voor de luchtvaart, is volgens IATA afhankelijk van de politieke maatregelen die worden genomen en sancties die worden ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Wat ook een rol speelt is de mate waarin luchtvaartmaatschappijen zich hebben ingedekt met leveringscontracten die tegen hogere brandstofprijzen beschermen. Dit hebben niet alle maatschappijen in dezelfde mate gedaan. Brandstof is gemiddeld goed voor ongeveer een kwart van de kosten van luchtvaartmaatschappijen, heeft de IATA becijferd.

Ticketprijzen

Omdat de olieprijzen door de oorlog flink zijn gestegen hebben sommige luchtvaartmaatschappijen hun ticketprijzen wel wat opgeschroefd. KLM koos er eerder deze maand bijvoorbeeld voor om mensen meer te laten betalen voor langeafstandsvluchten. De prijsverhoging gold enkel voor nieuwe boekingen.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.