Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Luchtvaartsector denkt niet dat verhogen luchtvaarttaks leidt tot beter milieu

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Luchtvaartsector denkt niet dat verhogen luchtvaarttaks leidt tot beter milieu
Het verhogen van de vliegtaks van 8 euro naar 24 euro per vlucht, zoals het kabinet wil, zal niet zorgen voor een beter milieu. Die conclusie trekken verschillende partijen in de luchtvaart in een reactie op de uitwerking van de Nederlandse plannen om een beroep te doen op Europese miljarden uit het herstel- en veerkrachtfonds. In ruil voor geld uit dat fonds moeten landen hervormingen doorvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat.

Volgens prijsvechter easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, is de belasting niet direct gekoppeld aan de CO2-uitstoot. Daarmee worden luchtvaartmaatschappijen niet gestimuleerd om hun uitstoot te verminderen. "Het maakt vliegen alleen duurder en slechts toegankelijk voor de elite", aldus een woordvoerster. Verder zegt easyJet dat de luchtvaart de middelen nodig heeft om te innoveren op weg naar schonere technologieën. "Wat betreft de impact op onze operatie op Schiphol, is het nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Op het moment opereren we negen toestellen op Schiphol en zijn er lokaal driehonderd mensen in dienst.

KLM gaat ervan uit dat, gelet op de inhoud van het regeerakkoord, de opbrengsten van de vliegbelasting naar de verduurzaming van de sector gaan. Zolang de maatschappij niet in staat is de vliegbelasting in de tickets te verwerken gaat dit ten koste van investeringen, aldus de maatschappij. Het is volgens KLM, gelet op de concurrentie, niet zo dat de prijzen zomaar even omhoog gegooid kunnen worden. Dat zou ook passagiers kosten.

BARIN

BARIN, de branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Nederland, meent dat het kabinet als aandeelhouder van KLM en Schiphol beter zou moeten weten. Daarbij moet gewaakt worden dat vliegen niet voor een beperkte groep mensen beschikbaar blijft. Zeker omdat Nederland hierin alleen opereert. "De luchtvaart wordt niet alleen getroffen door de vliegtaks, corona of het Oekraïne-conflict", aldus BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Maar ook door extra kosten voor geluidsheffingen, duurdere duurzame brandstof, de tariefsverhoging van 37 procent van monopolist Schiphol, CO2-plafonds en alle maatregelen die Brussel oplegt." Dat laat volgens hem onverlet dat de luchtvaart inspanningen moet en wil doen om de industrie duurzamer te maken.

Door: ANP

09 mei '25 ( 8:43)

Een van de grootste Europese autoverhuurlocaties geopend op Schiphol

Op Schiphol is deze week het nieuwe Car Rental Service Center officieel geopend. Het gebouw, dat is gerealiseerd op het terrein van het voormalige P4-parkeerterrein, biedt met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter ruimte voor circa 2.500 voertuigen. Daarmee is het een van de grootste servicecentra voor autoverhuur van Europa. Dat meldt Schiphol.

08 mei '25 (10:19)

Reisadviezen voor India en Pakistan aangescherpt om spanningen

De reisadviezen voor Nederlanders die naar India of Pakistan willen, zijn aangescherpt. Op de website waar de reisadviezen worden toegelicht schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken over de huidige spanningen in het gebied. In Pakistan was voor sommige plekken het reisadvies nog geel, nu is alles oranje of rood.

07 mei '25 (20:21)

Bijna alle Nederlandse F-16's overgedragen aan Oekraïne

De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.

07 mei '25 (17:33)

Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

07 mei '25 (14:27)

Gevechtsvliegtuigen nog niet welkom op Lelystad Airport

Lelystad Airport blijkt de favoriete locatie van defensie te zijn als het gaat om de uitbreiding van de jachtvliegcapaciteit. F-35’s kunnen daar opstijgen, want deze zouden de minste geluidhinder opleveren voor omwonenden. Dat denkt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman. Dat meldt Nieuwsuur.

06 mei '25 (11:29)

Luchtvaartmanagers doen dringende oproep tot verduurzaming sector

Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".

06 mei '25 ( 8:48)

Meer luchtvaartpassagiers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2025 reisden 16,6 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Ruim 2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Dat meldt het CBS.

06 mei '25 ( 8:35)

NAVO-top: beperkingen in luchtruim en op zee

Om de NAVO-top in Den Haag veilig te laten verlopen gelden op en rondom 23 tot en met 25 juni 2025 ook beperkingen in het luchtruim en op zee. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

04 mei '25 (18:49)

KLM voorziet meer annuleringen door onderhoud Boeing 787's

KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.

02 mei '25 (10:12)

Ready for Summer 2025: RMC-Meetup op hoofdkantoor Transavia

Onder het motto 'Ready for Summer 2025' houden Transavia en TRAVel Media (TravMagazine/Travelpro) dinsdag 20 mei 2025 een RMC-Meetup. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het hoofdkantoor van Transavia op Schiphol-Oost. Dat meldt Travmagazine.nl.