Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol kan in de toekomst zo'n 150.000 nieuwbouwwoningen verwachten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Schiphol kan in de toekomst zo'n 150.000 nieuwbouwwoningen verwachten
Toekomstige bewoners van zo’n 150.000 nieuwbouwwoningen in de buurt van Schiphol krijgen te maken met geluidsoverlast door vliegtuigen. Uit onderzoek van verschillende Natuur en Milieufederaties blijkt dat ten minste 150 bouwlocaties zo dicht bij Schiphol staan dat ze te maken krijgen met een grensoverschrijdende normen van vliegtuigoverlast. Dat meldt de NOS. 

Geluidsoverlast kan gepaard gaan met gezondheidsrisico’s. Voor woningen tot ongeveer 40 kilometer van de luchthaven geldt dat bewoners te maken krijgen met te hoge risico’s. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer en in Zaanstad komen woningen in het overlastgebied te staan.

Schiphol laten krimpen 

De overheid is verantwoordelijk voor het luchtvaartbeleid, maar gemeenten zijn dat voor een gezonde woon- en leefomgeving. Gemeenteraadsleden kunnen minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat oproepen om Schiphol te laten krimpen, zodat er minder ongezonde geluidsoverlast is, vindt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Slaapverstoring 

Omwonenden van Schiphol kampen regelmatig door slaapverstoringen die kunnen leiden tot psychische problemen, hart- en vaatziekten, luchtwegklachten en een te hoge bloeddruk. Uit onderzoek van vijf GDD’s in 2021 blijkt dat stress bij omwonenden vooral komt door slaapverstoring tussen vijf en zeven uur ’s ochtends. Op die tijden komen veel vliegtuigen aan of vertrekken ze.

Door: Nationale Transportgids 

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.