Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Extra maatregelen Eindhoven Airport voor minder uitstoot

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Extra maatregelen Eindhoven Airport voor minder uitstoot
Eindhoven Airport neemt extra maatregelen om de duurzaamheidsdoelen voor 2030 te bereiken. De luchthaven wil de negatieve impact van vliegverkeer op de lokale leefomgeving aanzienlijk verminderen en streeft naar een stillere luchthaven met minder CO2-uitstoot.

Eindhoven Airport streefde al naar 30 procent minder geluidbelasting in 2030 ten opzichte van 2019, maar neemt nu extra acties om dit te versnellen. Ook wil de luchthaven 30 procent minder CO2-uitstoot door het vliegverkeer in 2030 ten opzichte van 2019. Om deze doelen te halen staat de luchthaven vanaf 1 januari 2026 geen fossiele privévluchten meer toe. Indien zich mogelijkheden voordoen voor kleine, duurzame luchtvaart, zoals elektrisch vliegen, wil de luchthaven dat wel toelaten.

Privévluchten

Door de vrijgekomen capaciteit van de privévluchten niet te benutten voor groot commercieel verkeer, neemt het aantal vliegbewegingen voor 2026 en 2027 af van de huidige 41.500 naar 40.500. Vanaf 2028 gaat de luchthaven zich daarbij richten op sturing op normen voor geluid in plaats van op aantallen vluchten.

Startprocedure

Ook wil de luchthaven zo snel mogelijk beginnen met invoering van de startprocedure, ofwel de manier waarop vliegtuigen starten en klimmen naar vlieghoogte, met de minste geluidsoverlast voor de directe omgeving. En uiterlijk vanaf 2030 mogen alleen nog de nieuwste generatie vliegtuigen gebruikmaken van Eindhoven Airport.

Bijmengverplichting

Ook bereidt de luchthaven een hogere dan de nu wettelijke bijmengverplichting voor om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om meer dan 20 procent van hun op de luchthaven gekochte kerosine bij te mengen. Daarvoor stelt Eindhoven Airport jaarlijks een bedrag beschikbaar voor luchtvaartmaatschappijen als tegemoetkoming voor de kosten van het extra bijmengen. Voor 2024 bedraagt dat bedrag een half miljoen euro.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.