Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De meeste Oekraïners die door KLM zijn opgehaald blijven niet in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De meeste Oekraïners die door KLM zijn opgehaald blijven niet in Nederland
Het overgrote deel van de 278 gestrande Oekraïners die KLM heeft opgehaald uit de Dominicaanse Republiek, blijft niet in Nederland. De meeste mensen uit de vlucht hebben ervoor gekozen om door te reizen naar Polen of Oekraïne, laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.

Het gaat om Oekraïense vakantiegangers die niet meer naar huis konden door de oorlog in Oekraïne. Zaterdagmiddag zijn ze op Schiphol geland, meldde NH Nieuws al. Een woordvoerster van KLM legt uit dat het om een eenmalige actie gaat. KLM hoorde dat veel Oekraïners waren gestrand en had toevallig zelf nog een vliegtuig in de buurt staan. Dat toestel was in Trinidad en Tobago achtergebleven voor een reparatie en zou eigenlijk leeg naar Nederland terugvliegen. Toen is contact gezocht met een plaatselijke Oekraïense ambassade en bood KLM aan mensen mee te nemen naar Europa.

Russische luchtvaart 

Verspreid over de wereld zijn er waarschijnlijk nog veel meer Oekraïense en ook Russische reizigers die terug willen naar huis maar dit niet kunnen door de oorlog en sancties richting de Russische luchtvaart. Volgens de zegsvrouw van KLM komt het alleen niet vaak voor dat er zomaar een toestel ergens leeg in de buurt staat. Als er een vraag zou komen om nog een keer gestrande reizigers mee te nemen zou het "aan de omstandigheden" liggen of KLM kan helpen.

Opvang bij Harskamp 

Volgens de IND mogen de Oekraïners die met de vlucht zijn meegekomen voorlopig ook in Nederland blijven als ze dat willen. Dan zouden ze bijvoorbeeld bij familie of kennissen kunnen logeren. Ook kunnen ze onderdak krijgen in een opvang bij Harskamp in de gemeente Ede. Of er ook mensen zijn uit de vlucht die bij nader inzien toch voor die laatste optie hebben gekozen, kan een woordvoerster van de IND niet aangeven.

Door: ANP 

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.