Fors herstel reisbranche ten opzichte van 2021

De omzet van de zakelijke dienstverlening is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 19,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat opmerkt dat met name de reisbranche enorm hard groeide. Die sector was in het eerste coronajaar dan ook zwaar getroffen door alle coronabeperkingen en is nog altijd niet hersteld tot het niveau van voor de coronacrisis. Dat geldt overigens ook voor de reclamesector.

De omzetstijging van de reisbranche bedroeg in het vierde kwartaal 257 procent. Over heel vorig jaar groeide de omzet met 73 procent. Daarmee kwam er nog altijd haast een derde minder geld binnen dan in 2019. De reclamebranche had in heel 2021 12,5 procent meer omzet, maar loopt nog 4,1 procent achter ten opzichte van voor de coronacrisis.

Onder de zakelijke dienstverlening vallen verder onder meer de IT-sector, administratieve dienstverleners als accountants, administratiebureaus en belastingadviseurs, maar ook bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, deurwaarders en architecten en ingenieurs. Verder vallen de uitzendbranche, beveiliging en schoonmaak onder deze noemer.

Vertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de zakelijke dienstverlening nam begin dit jaar af ten opzichte van het einde van 2021. Mogelijk heeft dat te maken met de strenge coronamaatregelen die nog van kracht waren toen het CBS het vertrouwen peilde, geeft het statistiekbureau zelf aan.

Door: ANP