Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandelen Air France-KLM flink omlaag op beurs Amsterdam na slechte cijfers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Aandelen Air France-KLM flink omlaag op beurs Amsterdam na slechte cijfers
Air France-KLM was donderdag een forse verliezer op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kwam met cijfers. Ook ging de aandacht uit naar resultaten van onder meer verzekeraar NN Group, bouwbedrijf BAM en advies- en ingenieursbureau Arcadis. Elders in Europa werden cijferberichten gepubliceerd van onder meer vliegtuigbouwer Airbus, het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé en de Duitse bank Commerzbank.

Verder bleven de spanningen rond Oekraïne boven de markt hangen. Het Witte Huis heeft gezegd dat de bewering van Rusland dat het troepen langs de grens met Oekraïne terugtrekt niet klopt. Rusland zou juist tot wel 7000 extra militairen hebben verzameld aan de grens met Oekraïne, aldus de Amerikaanse regering.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 757,13 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1058,69 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. Frankfurt won 0,3 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM was de grootste daler in de MidKap met een min van 5,8 procent. Het concern heeft ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies afgesloten, al was er gedurende het jaar sprake van herstel. De onderneming kwam onder de streep uit op een verlies van krap 3,3 miljard euro. Arcadis was juist de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen met een plus van 7 procent. Het bedrijf wist het orderboek verder te vullen en heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen.

NN Group, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, zakte 0,6 procent in de AEX. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste stijger in de hoofdindex met een plus van 2,7 procent. Grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,5 procent.

BAM

BAM verloor 3,2 procent bij de kleinere fondsen op het Damrak. Automatiseerder Ordina (min 3,6 procent) en de leverancier van chat- en betaaldiensten CM.com (min 7 procent) kwamen ook met resultaten.

Airbus kondigde aan weer dividend te gaan uitkeren na een sterk 2021 en steeg in Parijs 1 procent. Commerzbank zei over 2022 weer dividend te willen gaan uitbetalen en klom 5 procent in Frankfurt. Nestlé waarschuwde voor de impact van de kosteninflatie op de winstgevendheid en leverde 1,2 procent aan waarde in op de beurs in Zürich.

De euro was 1,1360 dollar waard, tegen 1,1377 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 92,58 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 93,87 dollar per vat.

Door: ANP

12 juni '25 ( 9:43)

Inflatie daalt door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken

Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1 procent in april.

11 juni '25 (11:11)

Gebied rond Polderbaan Schiphol dicht tijdens NAVO-top

Het gebied rond de Polderbaan wordt rond de NAVO-top helemaal afgesloten. Dat deel van Schiphol wordt gebruikt voor aankomst en vertrek van wereldleiders. Ook de spottersplek bij Vijfhuizen gaat tijdelijk dicht.

11 juni '25 ( 8:37)

Schipholfonds reikt ruim 110.000 euro uit aan organisaties in de regio

Vrijdag 6 juni 2025 is een bedrag van ruim € 110.000 uitgereikt aan organisaties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dat meldt Schiphol. 

10 juni '25 ( 8:55)

ACM keurt nieuwe tarieven Schiphol goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe tarieven die Schiphol per 1 april 2025 rekent goedgekeurd. Dat meldt Schiphol.

09 juni '25 (14:05)

Schiphol: dinsdag slecht bereikbaar

Schiphol denkt dinsdag door de staking van NS-personeel slecht bereikbaar te zijn. Er rijden alleen tussen Amsterdam en Schiphol treinen, dus wordt verwacht dat veel mensen met de auto of taxi komen. "Dit leidt naar verwachting tot veel extra verkeer en drukte op de wegen rondom de luchthaven."

09 juni '25 (10:52)

Corendon van start met gratis clean-up excursies op Curaçao

Corendon biedt reizigers op Curaçao voortaan de mogelijkheid om mee te helpen aan een schoner eiland. Samen met excursiepartner FBTT en de Kunuku Man organiseert de reisorganisatie gratis clean-up excursies. Mensen kunnen tijdens deze excursies zwerfafval op stranden en langs wegen opruimen. Dat meldt Corendon.

06 juni '25 (13:09)

Extra marechaussee tegen lopende reizigers op Schipholterrein

De marechaussee op Schiphol laat vrijdag extra motoragenten patrouilleren op het terrein van de luchthaven. De in totaal acht motorrijders moeten erop toezien dat reizigers niet op gedeelten gaan lopen waar dat niet de bedoeling is. Die kans is aanwezig, omdat veel mensen nu met de auto naar Schiphol komen vanwege de staking op het spoor.

06 juni '25 (13:09)

Geen grote problemen op Schiphol door treinstaking

Op Schiphol lijken de problemen door de spoorstaking tot nu toe mee te vallen. Veel reizigers gebruiken alternatief vervoer om naar de luchthaven te komen. Op de toegangswegen, en vooral op de wegen op het luchthaventerrein, is het erg druk. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er nog geen signalen dat mensen hierdoor hun vlucht hebben gemist.

06 juni '25 ( 9:32)

Onderzoek naar ervaringen medewerkers op Schiphol afgerond

Schiphol heeft in samenwerking met twaalf werkgevers en de vakbonden CNV en FNV een onderzoek laten doen naar de ervaringen van medewerkers op de luchthaven. Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO, deden bijna zestienhonderd medewerkers mee. Dat meldt Schiphol. 

05 juni '25 (19:57)

TNO: personeel Schiphol ervaart hoge werkdruk en weinig autonomie

Medewerkers van de luchthaven Schiphol ervaren een relatief hoge werkdruk en weinig autonomie in vergelijking met andere werkenden in Nederland. Dat volgt uit onderzoek van TNO in opdracht van Schiphol en vakbonden FNV en CNV waaraan ongeveer 1600 van de in totaal 75.000 luchthavenmedewerkers hebben deelgenomen. Zo heeft personeel onder andere het gevoel niet altijd zelf beslissingen te kunnen nemen in het uitvoeren van werkzaamheden.