Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandelen Air France-KLM flink omlaag op beurs Amsterdam na slechte cijfers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Aandelen Air France-KLM flink omlaag op beurs Amsterdam na slechte cijfers
Air France-KLM was donderdag een forse verliezer op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kwam met cijfers. Ook ging de aandacht uit naar resultaten van onder meer verzekeraar NN Group, bouwbedrijf BAM en advies- en ingenieursbureau Arcadis. Elders in Europa werden cijferberichten gepubliceerd van onder meer vliegtuigbouwer Airbus, het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé en de Duitse bank Commerzbank.

Verder bleven de spanningen rond Oekraïne boven de markt hangen. Het Witte Huis heeft gezegd dat de bewering van Rusland dat het troepen langs de grens met Oekraïne terugtrekt niet klopt. Rusland zou juist tot wel 7000 extra militairen hebben verzameld aan de grens met Oekraïne, aldus de Amerikaanse regering.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 757,13 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1058,69 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. Frankfurt won 0,3 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM was de grootste daler in de MidKap met een min van 5,8 procent. Het concern heeft ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies afgesloten, al was er gedurende het jaar sprake van herstel. De onderneming kwam onder de streep uit op een verlies van krap 3,3 miljard euro. Arcadis was juist de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen met een plus van 7 procent. Het bedrijf wist het orderboek verder te vullen en heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen.

NN Group, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, zakte 0,6 procent in de AEX. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste stijger in de hoofdindex met een plus van 2,7 procent. Grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,5 procent.

BAM

BAM verloor 3,2 procent bij de kleinere fondsen op het Damrak. Automatiseerder Ordina (min 3,6 procent) en de leverancier van chat- en betaaldiensten CM.com (min 7 procent) kwamen ook met resultaten.

Airbus kondigde aan weer dividend te gaan uitkeren na een sterk 2021 en steeg in Parijs 1 procent. Commerzbank zei over 2022 weer dividend te willen gaan uitbetalen en klom 5 procent in Frankfurt. Nestlé waarschuwde voor de impact van de kosteninflatie op de winstgevendheid en leverde 1,2 procent aan waarde in op de beurs in Zürich.

De euro was 1,1360 dollar waard, tegen 1,1377 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 92,58 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 93,87 dollar per vat.

Door: ANP

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.