Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechter doet uitspraak over schadeclaim failliete reisorganisatie Oad

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rechter doet uitspraak over schadeclaim failliete reisorganisatie Oad
De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in een slepende zaak over het faillissement van reisorganisatie Oad. De curatoren en de voormalige eigenaren van Oad, de ondernemersfamilie Ter Haar, eisen een hoge schadevergoeding van Rabobank omdat zij vinden dat de bank verantwoordelijk is voor de ondergang van de touroperator uit het Overijsselse Holten in 2013.

De curatoren en de familie Ter Haar eisen een schadeloosstelling van minstens 67 miljoen euro van Rabobank. De aandeelhoudersfamilie en de andere schuldeisers stellen dat het reisbedrijf door de onterechte kredietopzegging door de afdeling bijzonder beheer van de bank failliet is gegaan. Daardoor verloren circa 1600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), tientallen miljoenen euro's verlies. Het uit 1924 stammende familiebedrijf ging in september 2013 failliet. Delen van het concern hebben onder nieuwe eigenaren een doorstart gemaakt.

De voormalige eigenaren probeerden eerder tevergeefs al een miljoenenvergoeding van Rabobank los te krijgen voor de rol van de bank in het faillissement. De rechtbank wees een verzoek daarover eind 2015 echter af, omdat dat recht was voorbehouden aan de curatoren en niet aan de eigenaren. Daarop startte de familie Ter Haar samen met de curatoren een nieuwe zaak. De familie vindt dat Rabobank tekort is geschoten in zijn zorgplicht en dus schuldig is aan het faillissement van Oad.

Huisbankier

In de zaak wordt gekeken naar de rol van Rabobank als huisbankier van Oad, destijds een van de grootste touroperators van Nederland. Daarbij draait het vooral om de vraag of de bank niet wat meer tijd had moeten gunnen aan Oad om een akkoord met Twentse investeerders verder uit te werken. Het reisbedrijf kampte met teruglopende inkomsten, mede door de nasleep van de financiële crisis. Ook kostte het mislukken van een groot softwareproject de onderneming veel geld.

Een van de getuigen in de Oad-zaak was Ank Bijleveld, toenmalig commissaris van de Koning in Overijssel en oud-minister van Defensie. Zij verklaarde dat ze na een telefoongesprek met Rabobank in 2013 de indruk had dat Oad voldoende tijd zou krijgen voor afronding van het akkoord met de Twentse investeerders. Oad had Bijleveld destijds gevraagd contact op te nemen met de bank.

Rabobank heeft gezegd dat Oad ruim de tijd werd gegeven om de problemen aan te pakken en dat de bank zich maximaal heeft ingespannen om tot oplossingen te komen. Volgens de bank zijn de aan Oad verstrekte financieringen op "passende gronden" beëindigd.

Door: ANP

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.