Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herstel luchtvaartsector met twee maanden vertraagd door Omikron

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Herstel luchtvaartsector met twee maanden vertraagd door Omikron
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus is het herstel van de luchtvaartsector zo'n twee maanden vertraagd. Dat zegt Delta Air Lines in een handelsupdate. Volgens de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zal de impact van omikron in het eerste kwartaal van dit jaar bijdragen aan het verlies dat naar verwachting zal worden geboekt.

Het herstel in de sector die voor omikron in de maand december werd voorzien, zal nu in februari plaatsvinden. Delta verwacht dat het herstel daarna snel kan gaan en voor het hele jaar winstgevend te kunnen opereren. Volgens topman Ed Bastian staan mensen klaar om te gaan reizen, zo zei hij in een toelichting. Volgens hem moet het al lukken om in maart winstgevend te zijn.

Delta is de eerste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die financiële resultaten rapporteert voor het slotkwartaal van 2021. In die maanden kampten maatschappijen met de uitval van duizenden vluchten. Dat kwam vooral door het hoge aantal besmettingen onder personeel als gevolg van de omikronvariant. Maar ook winterstormen legden de dienstverlening plat.

Werknemers

Ongeveer 8000 Delta-werknemers hebben in de afgelopen vier weken het virus opgelopen, zei Bastian. Op het hoogtepunt eind december en begin januari, dwongen het virus en de winterstormen de luchtvaartmaatschappij om maar liefst 10 procent van de geplande vluchten te annuleren. Dat scheelde ongeveer 75 miljoen dollar aan inkomsten in het vierde kwartaal.

De winst voor belastingen in het slotkwartaal kwam uit op 170 miljoen dollar van de eerdere verwachting van het bedrijf van 200 miljoen tot 250 miljoen dollar. Het was evengoed het tweede kwartaal van Delta op rij dat het winstgevend was na aftrek van de financiële steun van de Amerikaanse regering. De omzet kwam uit op 8,4 miljard dollar.

Omzet huidige kwartaal

Delta verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal op circa driekwart van het niveau van voor de crisis zal uitkomen. Wel kampt het concern met gestegen kosten door hogere brandstofkosten en andere posten. De capaciteit komt aan het begin van 2022 uit op 85 procent van het pre-crisisniveau.

Delta kondigde ook een speciale winstdelingsuitkering van 1250 dollar per werknemer aan. De luchtvaartmaatschappij zal in totaal ongeveer 100 miljoen dollar uitdelen.

Door: ANP

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.