Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Douane onderschepte vorig jaar bijna 72.000 kilo cocaïne

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Douane onderschepte vorig jaar bijna 72.000 kilo cocaïne
De Douane heeft het afgelopen jaar in de zeehavens en op de luchthaven Schiphol in totaal bijna 72.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dit is een toename van 47 procent ten opzichte van 2020. In de luchtvracht is ook een sterke toename van de inbeslaggenomen hoeveelheid cocaïne. Er is in het afgelopen jaar bijna 1.850 kilo cocaïne in beslag genomen, ten opzichte van ruim 700 kilo cocaïne in 2020. Daarnaast heeft intensieve controle op de poststroom door de Douane het afgelopen jaar geleid tot inbeslagname van bijna 15.500 postzendingen met vooral synthetische drugs. Dit meldt de Douane.  

"De Douane kent een toename van cocaïnevangsten zowel via de luchtvracht als via de zeevracht. Toename van inkomende cocaïne via zeevracht zien we al een aantal jaar op rij, maar het afgelopen jaar is er ook fors meer onderschept bij luchtvracht" zegt Nanette van Schelven, Directeur-Generaal Douane. "Deze vangsten zijn mede tot stand gekomen doordat we ons eigen risicomanagement het afgelopen jaar verder hebben verbeterd. De afgelopen jaren was de stijging van cocaïnevangsten al waarneembaar. We zien nu dat bijna 8 op de 10 maritieme vangsten het resultaat is van onze eigen risico-analyse."

Toename vangsten synthetische drugs

De Douane heeft in 2021, bijna 15.500 postzendingen in beslag genomen met vooral synthetische drugs. Het aantal bevindingen van bijvoorbeeld xtc per post is het afgelopen jaar sterk gestegen van 2.284 naar 4.755. Deze stijging is te danken aan intensievere controle en het vergroten van capaciteit. Opvallend is ook een grote vangst van grondstoffen om uiteindelijk xtc te maken. De Douane nam ruim 4.000 kilo van de nieuwe pre-precursor MAMDPA in beslag. Deze stof was internationaal nog niet eerder aangetroffen. In totaal werd ruim 8.700 kilo aan drugsprecursoren in beslag genomen. Ook is het grote aandeel LSD wat is onderschept tijdens controles van uitgaande briefpost opvallend. Deze half-synthetische drug werd bij deze controles meer dan 1.600 keer aangetroffen.

Intensivering op internationale samenwerking

Voor het nieuwe jaar wil Douane Nederland de internationale samenwerking om drugs vroegtijdig te kunnen onderscheppen intensiveren. Zo wordt er meer samengewerkt met autoriteiten uit gebieden waar de drugs wordt geproduceerd en gedistribueerd. Daarvoor worden er dit jaar 4 liaisons geworven. Op die manier wordt de informatiepositie versterkt en komen risicovolle vrachten eerder en beter in beeld. De Douane zal ook in het Multidisciplinair Interventie Team kijken hoe zij met haar nationale en internationale partners de samenwerking internationaal ten aanzien van onder andere drugsbestrijding kan versterken. Samenwerkingsverbanden, zoals het HARC team (OM, Zeehavenpolitie, Douane en FIOD) in de Rotterdamse haven, zorgen voor betere inzichten in smokkelmethoden en de werkwijze van de drugshandel door de georganiseerde drugscriminaliteit.

Door: Nationale Transportgids

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.