Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Coronacrisis biedt ook ruimte om sneller te vergroenen, zegt Schiphol-topman

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Coronacrisis biedt ook ruimte om sneller te vergroenen, zegt Schiphol-topman
Dat de luchtvaart nog altijd niet hersteld is van de coronacrisis, geeft ook ruimte om juist te vergroenen. Dat heeft Schiphol-topman Dick Benschop gezegd tijdens een virtuele nieuwjaarsbijeenkomst. Die transitie is al bezig, maar nu is het zaak om te gaan versnellen. Op de langere duur is minder vliegen volgens Benschop niet de oplossing voor het klimaatprobleem.

Natuur & Milieu-directeur Marjolein Demmers, die ook aanwezig was, was het daar niet mee eens. "Ik mis de urgentie in de luchtvaartsector", zei zij terwijl ze verwees naar het IPCC-rapport van afgelopen jaar waarin stond dat er al in 2030 veel minder CO2-uitstoot moet zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. "Er wordt steeds gedaan of er een keuze is, maar die is er niet. Dus moet er een plan komen voor een kleinere luchtvaart en luchthaven en pas als dat binnen de uitstootgrenzen weer kan opnieuw groeien."

Aan de andere kant was VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen pleitbezorger voor het behoud van de netwerkfunctie die de combinatie Schiphol en KLM biedt. Die is volgens de werkgevervoorvrouw "onwaarschijnlijk belangrijk voor Nederland". "Het zou zonde zijn als we met de oplossing in zicht dat kroonjuweel van het Nederlandse vestigingsklimaat uit onze handen laten vallen."

Biobrandstoffen

Want dat de oplossing in zicht is, was de stelling van de luchtvaarstector. Naast Benschop waren er bijvoorbeeld vertegenwoordigers van KLM en Airbus en van makers van biobrandstoffen SkyNRG en Neste. Daarbij ging het vooral om het vinden van investeerders om snel op te kunnen schalen.

Schiphol doet er volgens Benschop al van alles aan om de luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven te bewegen aan het klimaat te denken. "We geven maatschappijen met schone en stille vliegtuigen korting op de havengelden. Met bijmengen van biobrandstof willen we datzelfde doen. Ik hoop echt dat de markt sneller beweegt dan de regelgeving."

Onbetaalbaar

Al die groene maatregelen zullen er wel voor zorgen dat vliegen duurder wordt, beseft Benschop. "Heel veel van de externe effecten als geluidsoverlast en uitstoot zitten nu niet in de prijs voor een vliegticket." Onder meer het beprijzen van CO2-uitstoot moet dat verhelpen. "Ik heb vertrouwen dat vliegen niet onbetaalbaar wordt voor mensen die af en toe eens op vakantie willen."

Over zaken als de milieuvergunning van Schiphol en een dreigende krimp van de luchthaven waar het kabinet bang voor zou zijn, werd niet gesproken. Ook het omstreden Lelystad Airport, dat een deel van de vluchten van Schiphol zou moeten overnemen, kwam niet ter sprake.

Door: ANP

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.