Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coronacrisis biedt ook ruimte om sneller te vergroenen, zegt Schiphol-topman

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Coronacrisis biedt ook ruimte om sneller te vergroenen, zegt Schiphol-topman
Dat de luchtvaart nog altijd niet hersteld is van de coronacrisis, geeft ook ruimte om juist te vergroenen. Dat heeft Schiphol-topman Dick Benschop gezegd tijdens een virtuele nieuwjaarsbijeenkomst. Die transitie is al bezig, maar nu is het zaak om te gaan versnellen. Op de langere duur is minder vliegen volgens Benschop niet de oplossing voor het klimaatprobleem.

Natuur & Milieu-directeur Marjolein Demmers, die ook aanwezig was, was het daar niet mee eens. "Ik mis de urgentie in de luchtvaartsector", zei zij terwijl ze verwees naar het IPCC-rapport van afgelopen jaar waarin stond dat er al in 2030 veel minder CO2-uitstoot moet zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. "Er wordt steeds gedaan of er een keuze is, maar die is er niet. Dus moet er een plan komen voor een kleinere luchtvaart en luchthaven en pas als dat binnen de uitstootgrenzen weer kan opnieuw groeien."

Aan de andere kant was VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen pleitbezorger voor het behoud van de netwerkfunctie die de combinatie Schiphol en KLM biedt. Die is volgens de werkgevervoorvrouw "onwaarschijnlijk belangrijk voor Nederland". "Het zou zonde zijn als we met de oplossing in zicht dat kroonjuweel van het Nederlandse vestigingsklimaat uit onze handen laten vallen."

Biobrandstoffen

Want dat de oplossing in zicht is, was de stelling van de luchtvaarstector. Naast Benschop waren er bijvoorbeeld vertegenwoordigers van KLM en Airbus en van makers van biobrandstoffen SkyNRG en Neste. Daarbij ging het vooral om het vinden van investeerders om snel op te kunnen schalen.

Schiphol doet er volgens Benschop al van alles aan om de luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven te bewegen aan het klimaat te denken. "We geven maatschappijen met schone en stille vliegtuigen korting op de havengelden. Met bijmengen van biobrandstof willen we datzelfde doen. Ik hoop echt dat de markt sneller beweegt dan de regelgeving."

Onbetaalbaar

Al die groene maatregelen zullen er wel voor zorgen dat vliegen duurder wordt, beseft Benschop. "Heel veel van de externe effecten als geluidsoverlast en uitstoot zitten nu niet in de prijs voor een vliegticket." Onder meer het beprijzen van CO2-uitstoot moet dat verhelpen. "Ik heb vertrouwen dat vliegen niet onbetaalbaar wordt voor mensen die af en toe eens op vakantie willen."

Over zaken als de milieuvergunning van Schiphol en een dreigende krimp van de luchthaven waar het kabinet bang voor zou zijn, werd niet gesproken. Ook het omstreden Lelystad Airport, dat een deel van de vluchten van Schiphol zou moeten overnemen, kwam niet ter sprake.

Door: ANP

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.