Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kwart miljoen meer passagiers van en naar RTHA in 2021

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Kwart miljoen meer passagiers van en naar RTHA in 2021
In heel 2021 reisden 764.061 passagiers van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA), dat is een toename van 54 procent ten opzichte van het eerste coronajaar 2020. Rotterdam The Hague Airport ontving vorig jaar hiermee ruim een kwart miljoen meer passagiers (bijna 267.000 passagiers meer) dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de voorlopige verkeer- en vervoercijfers van RTHA.

Er werd gevlogen in totaal op 36 bestemmingen, iets minder dan in de voorgaande jaren. In het recordjaar 2019 (een jaar voor de uitbraak van het coronavirus) waren dit nog 2,1 miljoen passagiers. Het aantal vliegtuigbewegingen (groot verkeer >6 ton) van bijvoorbeeld commerciële lijn- en vakantievluchten steeg naar 6355 vluchten, ook meer dan in 2020 (+20 procent).

Kleine luchtvaart

Het verkeer van de politie- en traumahelikopter op RTHA steeg met bijna 12 procent ten opzichte van 2020 (19.247 aantal bewegingen in 2021). Het aandeel kleine luchtvaart steeg in een jaar tijd met 15 procent (36.185 vluchten in 2021). De geluidsruimte waarbinnen de luchthaven opereert is in deze periode niet gewijzigd.

‘Zomermaanden waren positief’

Algemeen directeur RTHA Ron Louwerse kijkt met wisselende gedachte terug op het afgelopen jaar waarbij het coronavirus dominant bleef: “2021 was ons jubileumjaar. We hebben dat gepast kunnen vieren op 1 oktober, samen met de officiële opening van onze vernieuwde vertrekhal. Corona blijft dominant in het jubileumjaar van onze luchthaven. Dit heeft ons gedrag bepaald in het afgelopen jaar. De zomermaanden waren voor ons positief met hogere bezettingsgraden dan in ons ijkjaar 2019. Helaas maakt dat het hele jaar niet goed. Ook hebben we stappen gezet in het participatietraject Luchthavenbesluit. Een belangrijk traject voor ons om goeie afspraken te maken met onze omgeving over de exploitatie van ons vliegveld in de komende jaren.”

Door: Nationale Transportgids

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.