Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal reizigers via Schiphol blijft ver onder pre-coronaniveau

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Aantal reizigers via Schiphol blijft ver onder pre-coronaniveau
Schiphol heeft afgelopen jaar ruim een vijfde meer reizigers verwerkt dan in het eerste coronajaar. Maar de cijfers staan in schril contrast met de periode voor de coronacrisis.

Afgelopen jaar reisden 25,5 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol. In 2020 ging het nog om 20,9 miljoen passagiers, maar in 2019 werden wel 71,7 miljoen reizigers verwerkt. Dat laatste komt neer op een afname van 64 procent.

Het aantal passagiers pakte in werkelijkheid afgelopen jaar overigens nog lager uit dan 25,5 miljoen. Dat komt omdat er in de cijfers ook ruim 11 miljoen reizigers met een overstap op Schiphol zijn meegeteld. Dit zijn eigenlijk maar circa 5,5 miljoen mensen. Volgens de internationale telwijze die Schiphol hanteert worden overstappers tweemaal geteld: zowel bij aankomst als vertrek.

Aanzienlijk verschil

Het aantal vluchten van en naar Schiphol bedroeg 266.969. Dat waren er maar 46 procent minder dan in het laatste jaar voor de virusuitbraak. Het aantal vliegtuigbewegingen is dus minder ver weggezakt dan het aantal reizigers. Dat komt volgens de luchthaven doordat luchtvaartmaatschappijen hun netwerk zoveel mogelijk in stand proberen te houden.

Niettemin waren er ook afgelopen jaar veel tijdelijke slots op Schiphol beschikbaar voor vrachtvluchten. Daarvan werd flink gebruikgemaakt. Het vliegveld telde in totaal 23.996 vrachtvluchten. Dat was 1 procent meer dan een jaar eerder en wel 70 procent meer dan in 2019. Wanneer gekeken wordt naar de hoeveelheid vervoerde vracht dan zijn de cijfers minder spectaculair. Met 1,66 miljoen ton werd er 5 procent meer vracht verwerkt dan twee jaar terug.

Ook groei op kleinere luchthavens

Ook de kleinere luchthavens in Nederland zagen hun reizigersaantallen vorig jaar weer wat toenemen. Maar volgens de Royal Schiphol Group, zoals de luchtvaartgroep officieel heet, is er over de gehele linie een "aanzienlijk verschil" met de tijd voor de crisis. Bij Eindhoven Airport was met 2,7 miljoen passagiers afgelopen jaar sprake van ruim een kwart meer reizigers. Op Rotterdam The Hague Airport bedroeg de toename bijna de helft, maar daar ging het met 0,8 miljoen reizigers wel om een relatief lager aantal.

Door: ANP

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."

17 november '23 (13:30)

Vanaf volgend jaar vliegen vliegtuigen op luchthaven Rotterdam deels op biobrandstof

Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.