Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Douane ziet drugsvangsten op Schiphol dit jaar toenemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Douane ziet drugsvangsten op Schiphol dit jaar toenemen
De douane nam dit jaar meer drugs is beslag op Schiphol dan een jaar eerder. In 2021 werd er 2641 kilo drugs onderschept in de vracht van vliegtuigen ten opzichte van 1861,8 kilo een jaar eerder. "Hoewel het in aantallen kleiner is in vergelijking met containervangsten in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, nemen de drugsvangsten via Schiphol een vlucht", aldus een woordvoerder van de douane.

Vooral cocaïne werd vaker onderschept, van ongeveer 700 kilo in 2020 naar ruim 1800 kilo in 2021. Cocaïne blijft daarmee de grootste categorie drugs die gevonden wordt op Schiphol, gevolgd door marihuana (400 kilo), XTC (160 kilo), hasj (126 kilo) en heroïne (95 kilo).

Drugs werden het vaakst gevonden in zogenoemde geschenkzendingen of post die mensen naar vrienden of familie sturen. Zo werd er bijvoorbeeld afgelopen jaar meerdere keren cocaïne gevonden in geschenkzendingen met bevroren vis. Vaak worden via dit soort pakketjes alleen gebruikershoeveelheden van een paar gram verstuurd, maar dit jaar zag de douane opvallend veel grotere hoeveelheden drugs voorbijkomen.

Toename ongemanifesteerde zendingen

Behalve verstopte drugs in pakketjes was er ook een grote toename van drugs die bijvoorbeeld tussen bloemenzendingen, cateringtrolley's of het vliegtuigtoilet werd verstopt. Ruim 1100 kilo drugs werd dit jaar gevonden bij deze zogenoemde ongemanifesteerde zendingen, ten opzichte van 168 kilo een jaar eerder.

De drugs worden vanuit de hele wereld verstuurd. De meeste drugs komen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. "De grote zendingen komen dus niet uit 100 procentlanden, zoals Suriname en Curaçao", aldus de woordvoerder. De vluchten uit deze landen worden extra streng gecontroleerd op drugssmokkel.

Verder heeft de douane 4000 kilo MAMDPA in beslag genomen, een grondstof waarmee XTC kan worden gemaakt. Deze stof was internationaal nog niet eerder aangetroffen. "Een unicum in Nederland", aldus de woordvoerder.

Door: ANP

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.